請問種菜應該用咩黎呢?

作者: match 發表于 2012-7-25 23:39:06
875 6
各位師兄師姐
我係種菜新手
已經響淘寶訂左菜架
不過仲未送到
但係我估計都需要用好多泥
於是我貪平買左包椰糠返黎
因為見佢話加水後可以1變6....
但係買左之後再上網check
原來剩係用椰糠係唔得架
要加好多野入去溝
我見其他人起碼放多5,6樣野入去
由於我係新手
想試下先
唔想一開始就買得太多野
會唔會有d最基礎o既做法呢?
麻煩各位高人指點指點,唔該晒
faylo 發表於 2012-7-26 09:55:48 |顯示全部樓層
買包黃花沙,兩三斤混合有機肥,加你d椰糠,咁就可以開始,一路做,一路學,一路問,萬事都可成,祝從種植中找到樂趣
回復

llaus 發表於 2012-7-26 15:02:21 |顯示全部樓層
先用小小泥來發苗先,唔好放得太深呀,1/4-半cm都夠啦!
等佢地大左才移苗定種啦
回復

cherryycf 發表於 2012-7-26 16:06:58 |顯示全部樓層
一般種菜的份量泥炭土6: 蛭石2 : 粗河沙2
如要效疏水更好的, 泥炭土5: 蛭石3 : 粗河沙2

混好后加少少熟石灰混和泥面1-2CM深處, 作殺菌和中和泥炭土酸性之用

如想簡單D, 花墟城市農夫/繽紛都有種菜用的有機泥土賣, 巳混好, 放落盆連基肥都唔使加就用得 (我第一包的泥便是買這種, 但之后就分開買自己溝, 好玩好多)
回復

match 發表於 2012-7-26 21:08:01 |顯示全部樓層
faylo 發表於 2012-7-26 09:55
買包黃花沙,兩三斤混合有機肥,加你d椰糠,咁就可以開始,一路做,一路學,一路問,萬事都可成,祝從種植中找到樂 ...

唔該晒你呀,我會加油架喇
咁以上材料有冇話要按咩比例架?
回復

match 發表於 2012-7-26 21:09:09 |顯示全部樓層
llaus 發表於 2012-7-26 15:02
先用小小泥來發苗先,唔好放得太深呀,1/4-半cm都夠啦!
等佢地大左才移苗定種啦
...

咁係咪要買一格格果d盤黎發苗架?
回復

match 發表於 2012-7-26 21:13:59 |顯示全部樓層
cherryycf 發表於 2012-7-26 16:06
一般種菜的份量泥炭土6: 蛭石2 : 粗河沙2
如要效疏水更好的, 泥炭土5: 蛭石3 : 粗河沙2

多謝指教,哈哈,你所講以上o既材料,我全部都未聽過,我真係孤陋寡聞
睇黎我應該買返d有機泥土試下先,到開始種到少少野出黎,
有dd成功感o既時候,就會試下你教o既方法,因為我都相估diy會好玩d
回復