今日交換的岩桐小苗

作者: mini_leo 發表于 2008-4-14 23:13:31
1414 6
今日交換的岩苗

P.S.非常感謝Silicon和Sel同我交換。

第一棵是同Silison交換的Sinn.Leo B

第一棵是同Silison交換的Sinn.Leo B

第二棵是同Sel交換的Sinn.Mark Twain

第二棵是同Sel交換的Sinn.Mark Twain
sinningia 發表於 2008-4-15 12:59:43 |顯示全部樓層
第一株好健康播,另一株好似弱啲,不過看上去應該有頭的;係咩品種呢?
回復

mini_leo 發表於 2008-4-19 21:42:31 |顯示全部樓層
原帖由 sinningia 於 2008-4-15 12:59 發表
第一株好健康播,另一株好似弱啲,不過看上去應該有頭的;係咩品種呢?

第一棵是 Sinn.Leo B

第二棵是 Sinn.Mark Twain
回復

heiheimama 發表於 2008-4-19 21:45:02 |顯示全部樓層
馬克要換泥了.

我大膽建議,馬克的葉生得唔係好靚,不如起左佢重頭來過.天氣暖,應該好快會又生過.~
回復

mini_leo 發表於 2008-4-19 22:10:26 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-4-19 21:45 發表
馬克要換泥了.

我大膽建議,馬克的葉生得唔係好靚,不如起左佢重頭來過.天氣暖,應該好快會又生過.~

希希媽媽,我已經幫馬克換左D新泥啦!我還幫馬克一分為二,成為大馬哥和小馬哥呀!(因為有兩個球莖,哈哈! )但生得不好的兩片葉應唔應該Cut左它呢?

回復

heiheimama 發表於 2008-4-19 22:27:20 |顯示全部樓層
好掂bor,原來有2球! 而且小苗已經比上面張相大左好多,證明換盆好成功!~

看照片,我覺得大馬哥應該暫時有得佢先,等生多一對葉再剪唔遲,除非佢頂住新出對葉.~

回復

mini_leo 發表於 2008-4-19 22:45:14 |顯示全部樓層
明白。謝謝希希媽媽的意見!
回復