返回列表 發新帖

今次要救E. Fanny Haague...

作者: freda 發表于 2012-7-24 19:26:36
2247 30
freda 發表於 2012-7-26 10:54:27 |顯示全部樓層
tsoiyiu1009 發表於 2012-7-25 18:43
仲有係一個月前係billy版主接翻黎既兩杯喜蔭,翻到屋企轉左做水種~
又係放埋係果度,我都覺得無乜問題丫~
...

如果咁...水種仲係好方便..係未用水喉水就可以?
我睇過其他post水種都出花..(自己剛收的blue heaven都用水種左出花^__^)
咁..我係未只要沖乾淨d泥就可以??
回復

四少 發表於 2012-7-26 13:31:05 |顯示全部樓層
freda 發表於 2012-7-26 10:54
如果咁...水種仲係好方便..係未用水喉水就可以?
我睇過其他post水種都出花..(自己剛收的blue heaven都用 ...

始終都係用泥正路, 種不死唔代表種得好, 種得到唔代表種得美.
日照是否充夠可由植株的莖生長 長短 反應出來 (個別品種例外)
下面的應說是一般的要求吧, 基本形態
http://www.tbg.org.tw/tbgweb/cgi ... c=9392&show=175
你看以下的小苗跟你圖的比就很明顯了有分別
http://www.tbg.org.tw/tbgweb/cgi ... c=9368&show=200

再者, 種得美又唔代表形態美
感覺健康又唔代表是把這植物最佳的狀態種出來
有追求先有進步, 就以你小苗的大小,
如種得其法, 一個夏天已可以長得很大和生很多走莖
多點搜索下資料再去分析去試, 試多了, 就成功
網上資料好多嫁
回復

tsoiyiu1009 發表於 2012-7-26 13:56:08 |顯示全部樓層
四少 發表於 2012-7-26 13:31
始終都係用泥正路, 種不死唔代表種得好, 種得到唔代表種得美.
日照是否充夠可由植株的莖生長 長短 反應出 ...

好多謝你俾咁多資料俾大家~
講真我杯水種'Chocolate Cream'一直生勁多走莖... 我自己唔中意keep咁多,keep淨兩棵其他已經剪晒派街坊喇~
哩兩棵仔同'Kee Wee'而家又作生走莖,我等佢d走莖大d又派街~

其中一棵'Chocolate Cream'走莖被分配到我媽咪屋企,佢驚水種會惹蚊,我就同佢用水苔種,我平時過開去又會打理下~
半年由一棵就生成咁~ 佢果度一樣係放陰暗地方,日照1~2小時~
喜蔭Chocolate Cream_05.JPG
喜蔭Chocolate Cream_04.JPG

老友,我想要kee wee呀!係唔係可以排隊先?  發表於 2012-7-26 20:50
如果有得派我都想做你街坊~~^____^  發表於 2012-7-26 15:33
回復

freda 發表於 2012-7-26 15:32:19 |顯示全部樓層
四少 發表於 2012-7-26 13:31
日照是否充夠可由植株的莖生長 長短 反應出 ...

好多謝意見..
真係要吸受多D經驗~~"以身試法"
回復

四少 發表於 2012-7-26 16:19:57 |顯示全部樓層
freda 發表於 2012-7-26 15:32
好多謝意見..
真係要吸受多D經驗~~"以身試法"

就圖中的泥種跟水種, 好明顯形態上有分別,
如可有窗邊每天日照1~2小時的位置不錯喔,
不過小心直射陽光, 特別係葉上沾了水,
只是空氣濕度未必高, 所以葉長的不大,
可以更好的就增加四周濕度(好多方法可行),
你棵咁細, 暫時要比佢一個好環境佢唔難
可以用個長旦卷盒 或 全透明的外買盒作小溫室
(要加氣孔), 低墊高加點水可增空氣間濕度
再唔係倒cup 膠杯 或 高身有孔果d新地雪糕蓋
這樣就可不用常澆水, 只要水份控制得宜就行
環境擺放位置唔唔夠光, 可加盞枱燈用時間制可自動化比照明
觀察葉的生長就知環境如何, 再試下唔同光/濕 睇下葉的生長變化
如你係擔心佢爛根, 一般都係起低重植就最安全
努力啦, 唔洗擔心去試多d, 就是失敗就當交學費,
再者tsoiyiu1009 好很跟大家分享.
題外話, 希望你可先專心一兩樣, 種好佢再試其他品種 (主攻一兩樣, 其他當係點心)
苦苣苔科品種繁多, 一時間係好易叫人想擁有佢地全部
就係咁易攪到種到兩頭唔到岸
唔死, 只係種到某個地步, 種極都係無得再好…
如是中意 喜陰, 試下努力d, 種到片葉有咁大就由佢大
始終係觀葉, 好有滿足感嫁, 你可以將佢最美一面展示出黎
塔內 以前d 大大 好努力種大佢 , 真係可以好 "巨" 好靘,
即係一般人種av 都可以好靚, 但跟 d 參賽的種av 係有分別.
唔好意思, 水蛇春咁長 .. . .
回復

freda 發表於 2012-7-26 16:30:24 |顯示全部樓層
四少 發表於 2012-7-26 16:19
就圖中的泥種跟水種, 好明顯形態上有分別,
如可有窗邊每天日照1~2小時的位置不錯喔,
不過小心直射陽光,  ...

雖然好長..但好有幫忙..我會先攪好依個!
回復

tsoiyiu1009 發表於 2012-7-26 19:23:53 |顯示全部樓層
四少 發表於 2012-7-26 16:19
再者tsoiyiu1009 好很跟大家分享.
題外話, 希望你可先專心一兩樣, 種好佢再試其他品種 (主攻一兩樣, 其他當係點心)
苦苣苔科品種繁多, 一時間係好易叫人想擁有佢地全部
就係咁易攪到種到兩頭唔到岸
唔死, 只係種到某個地步, 種極都係無得再好…
如是中意 喜陰, 試下努力d, 種到片葉有咁大就由佢大
始終係觀葉, 好有滿足感嫁, 你可以將佢最美一面展示出黎
塔內 以前d 大大 好努力種大佢 , 真係可以好 "巨" 好靘,
即係一般人種av 都可以好靚, 但跟 d 參賽的種av 係有分別.

你估得岩丫~ 喜蔭我真係當snack咁玩票性質,其實大部份係花友送,有d係貪得意同人換~
我主攻迷岩同花貓~
不過我d小女人好易滿足,都唔貪心,只求佢生得唔係太樣衰,閒時可以開一兩朵花仔俾我賞下花就開心c~
追求種到好似參賽既水準,it's not my cup of tea la~
始終每個花友既要求不一,如果要求種到完美爆花既地步,用水種當然做唔到哩個效果喇~
而且我無咁多地方種到佢地咁"巨"~
多謝你搜尋咁多基本資料同有興趣種喜蔭花友一齊分享~
而家閒時真係得小貓3~4隻會咁落力同新手花友分享種植喜蔭經驗,得閒多d浦過黎留言喇~ 四少~
回復

tsoiyiu1009 發表於 2012-7-26 19:49:06 |顯示全部樓層

freda  如果有得派我都想做你街坊~~^____^  發表於 4 小時前

哩款朱古力你未有咩?
你過開黎元朗咪pm我,我剪我媽咪果盆俾你羅條走莖走囉~

Breeze  太好人啦~ ^_^  發表於 7 分鐘前

多謝B大賞分~
盆朱古力忌廉都係jokling花友分享送贈~
我只不過將分享精神延續落去~

太好人啦~ ^_^  發表於 2012-7-26 20:03

評分

查看全部評分

回復

tsoiyiu1009 發表於 2012-7-26 20:57:43 |顯示全部樓層
sandylam  老友,我想要kee wee呀!係唔係可以排隊先?  發表於 1 分鐘前

好丫~ 你唔嫌棄我種得形態唔夠完美,可以排隊等分享~
不過可能要等好耐~

多謝先!我近來種多左喜蔭,真極好種。  發表於 2012-7-28 20:25
回復

freda 發表於 2012-7-27 18:20:06 |顯示全部樓層
tsoiyiu1009 發表於 2012-7-26 19:49
freda  如果有得派我都想做你街坊~~^____^  發表於 4 小時前

哩款朱古力你未有咩?

未架..我都係只得康復中既檸檬樹, Country Cowboy ,同埋呢棵..
仲有2棵$10貨仔既無名
可能無名唔係苗..所以都無咩事...仲開始有走莖
睇黎我要醫返好依家呢個先~~
回復

Starry 發表於 2012-7-28 19:40:46 |顯示全部樓層
水種能易開花?

易唔易就唔知啦...你可以參考下其他POST...睇佢地水種都唔錯(我要求唔高..^__^)  發表於 2012-7-29 18:03
回復