修葉浸到出根, 插入泥, 幾日謝哂~ why??

作者: jose666 發表于 2012-7-23 13:54:18
3681 7
修葉浸到出根, 插入泥, 幾日謝哂~ why??
Sergio 發表於 2012-7-23 14:06:12 |顯示全部樓層
你用的是"水插法".  水插法最大的好處是簡單方便及清潔衛生, 但小苗植入盆後, 往往生長停頓, 甚至死亡.  原因是在水中生長的根未能適應植土中的生長環境, 必須長出另一套土根來配合生長, 因此小苗的生存機會便大大降低.  為了避免以上情況發生, 可把葉片直接插入植料作繁殖, 這方法稱為"泥土插葉法".  

下次你可以考慮一下泥土插葉法, 成功機會會多一點.

Sergio mama, well said.  發表於 2012-7-23 21:55
好詳細,要讚呢~  發表於 2012-7-23 21:31
THANKS~  發表於 2012-7-23 16:25

評分

查看全部評分

回復

kensonman 發表於 2012-7-23 14:56:11 |顯示全部樓層
可能呢個星期太熱, 我都有幾盆小苗掛了.... 慘!
回復

freda 發表於 2012-7-23 15:30:38 |顯示全部樓層
Sergio 發表於 2012-7-23 14:06
你用的是"水插法".  水插法最大的好處是簡單方便及清潔衛生, 但小苗植入盆後, 往往生長停頓, 甚至死亡.  原 ...

又學到野..
回復

cloudy 發表於 2012-7-23 21:13:37 |顯示全部樓層
你用的是"水插法".  水插法最大的好處是簡單方便及清潔衛生, 但小苗植入盆後, 往往生長停頓, 甚至死亡.  原 ...

為了避免以上情況發生, 可把葉片直接插入植料作繁殖, 這方法稱為"泥土插葉法".  

唔好意思呀~我想問, 咁如果我有幾塊葉~浸到岩岩出根~咁我幾時先可以植入盆種呢!?
係唔係only用珠石種先會好d呢?? [/color

葉子放入水中, 約3-4星期後便會長出一些幼根, 再過2-3星期便可長出小苗, 這時便可以入盆種植.  發表於 2012-7-23 21:36
回復

saolan 發表於 2012-7-23 21:33:56 |顯示全部樓層

直接插泥好好多,6月20日切葉這個星期就出葉仔,剛剛好一個月。
重要一提就系呢二片都系出過小苗等苗仔長大後,再切再插泥的葉都只系一個月搞掂。

cloudy: 如果我依家加d泥同珠石...咁得唔得呢???  
saolan:  你的葉炳太长(下次留1cm 就够, 我就吾留葉柄添)但见已出根最好吾好搞佢。如果你同一款葉有好多片就不妨攞一片作实验,一定要試(我都失败左好多次才成功架) 。

重要一提就系呢二片都系出過小苗等苗仔長大後,再切再插泥的葉都只系一個月搞掂。sorry咁我洗唔洗等佢出左葉~然後切根先再插泥呢??  發表於 2012-7-23 22:51
如果我依家加d泥同珠石...咁得唔得呢???  發表於 2012-7-23 22:43
回復

Sergio 發表於 2012-7-23 21:38:25 |顯示全部樓層

多謝BB & Karine 賞分!
回復

ericahtchan 發表於 2012-7-23 23:33:47 來自手機 |顯示全部樓層
我都剛把水插葉入泥,因為有JOSlE問題,我d葉會爆牙才入泥再入溫室放office,知道因為要再生泥根所以放Greenhouse 再等。
回復