作者: carriez 發表于 2012-7-22 17:21:22
1687 13
經常睇呢個網,不知不覺都幾年,分享下d毒品先, !!真係種下一盤種下又有多幾盤!
不過始終未成功種到rosemarry,捱左一年都俾紅蜘蛛ko~~~

成日都用黎煮意粉,下次大收就整青醬

成日都用黎煮意粉,下次大收就整青醬

唔知點食好,又怕生食,結果只係不斷長大!

唔知點食好,又怕生食,結果只係不斷長大!

到手香,都係種黎睇!@@

到手香,都係種黎睇!@@

種得最靚仔....每個月都收一次!

種得最靚仔....每個月都收一次!
pwhfanny2005 發表於 2012-7-22 21:26:02 |顯示全部樓層

第二幅相, 可以整PIZZA, 煎雞扒, 我煎青魚時都會加D, 今日仲底能食柸麵都加左D! 煮肉醬意粉又可加! 我下次整包包時都想試下! 我想問下你的奧勒岡會唔會有黑點? 我棵會有!
回復

lola 發表於 2012-7-23 16:39:09 |顯示全部樓層
pwhfanny2005 發表於 2012-7-22 21:26
第二幅相, 可以整PIZZA, 煎雞扒, 我煎青魚時都會加D, 今日仲底能食柸麵都加左D! 煮肉醬意粉又可加! 我下次 ...

不如你post 去病害虫處,等大師答啦!
回復

pwhfanny2005 發表於 2012-7-23 17:48:15 |顯示全部樓層
lola 發表於 2012-7-23 16:39
不如你post 去病害虫處,等大師答啦!

我冇為意有這個Topic, Thank you!
回復

carriez 發表於 2012-7-23 19:16:14 |顯示全部樓層
pwhfanny2005 發表於 2012-7-22 21:26
第二幅相, 可以整PIZZA, 煎雞扒, 我煎青魚時都會加D, 今日仲底能食柸麵都加左D! 煮肉醬意粉又可加! 我下次 ...

原來可以整雞扒!我見其他人都係生食...我又唔敢,下次可以試下先!!

但我個棵無黑點,生得好綠!係唔係太多水爛葉??

也可以切組粒加進免治牛肉中做漢堡扒.  發表於 2012-7-25 11:33
大師話 : oregano 可以煮雞和白肉,例如豬扒,肉卷,香草腸。  發表於 2012-7-23 19:49
回復

pwhfanny2005 發表於 2012-7-23 21:51:19 |顯示全部樓層
carriez 發表於 2012-7-23 19:16
原來可以整雞扒!我見其他人都係生食...我又唔敢,下次可以試下先!!

但我個棵無黑點,生得好綠!係唔係太多 ...

生食我覺得太似香水味, 有D頂唔到, 買回來時己有點, 剪左之後兩三星期都冇事, 我初初兩日淋一次水, 見佢都冇乜事, 但最近又有返!
回復

wmgrass 發表於 2012-7-24 18:10:25 |顯示全部樓層
我棵bazil 想開花呀...佢會不會死呀?
仲有D葉好細塊...得個一吋...可以點做?
回復

pwhfanny2005 發表於 2012-7-25 09:29:29 |顯示全部樓層
wmgrass 發表於 2012-7-24 18:10

可以睇下這師兄的資料, 或者對你有幫助!

http://hkplants.com/thread-30336-1-1.html
回復

carriez 發表於 2012-8-2 22:59:40 |顯示全部樓層
wmgrass 發表於 2012-7-24 18:10

開花唔會死,可以留種,不過D葉會愈來愈細架~
一係就剪左佢,摘多D頂芽都可以,營養去得集D中!
回復

carriez 發表於 2012-8-2 23:00:52 |顯示全部樓層
試左黎整冰鎮梅子蕃茄,意想不到咁好味!!!!
回復

rosetina 發表於 2012-8-2 23:14:40 |顯示全部樓層
carriez 發表於 2012-8-2 23:00
試左黎整冰鎮梅子蕃茄,意想不到咁好味!!!!

點樣整架?
回復

carriez 發表於 2012-8-6 22:31:17 |顯示全部樓層
rosetina 發表於 2012-8-2 23:14
點樣整架?

用4個蕃茄去皮/切好,跟住用熱水煮話梅,試味覺得夠味就放涼,凍左後就用水浸住蕃茄,放入雪櫃浸一晚就食得!!
回復

rosetina 發表於 2012-8-7 13:47:15 |顯示全部樓層
carriez 發表於 2012-8-6 22:31
用4個蕃茄去皮/切好,跟住用熱水煮話梅,試味覺得夠味就放涼,凍左後就用水浸住蕃茄,放入雪櫃浸一晚就食得!! ...

話梅要大約幾多粒呀 ?
回復

carriez 發表於 2012-8-11 11:44:36 |顯示全部樓層
rosetina 發表於 2012-8-7 13:47
話梅要大約幾多粒呀 ?

4個,我會用一包,自己覺得夠味再咸少少就夠
回復