YACHIYO

作者: noel 發表于 2008-4-14 14:55:45
3543 24
Single-semidouble pink star/purple fantasy &
streaks with white stripe.
Medium green, pointed foliage.  Standard.

兩圈葉柄紅了,還担心會變成 Yachiyo Blue...
幸好佢仍是乖乖的,扺錫   

咁....是否要推翻有d 品種變紅就走色的論調呢?

共有兩圈紅了...

共有兩圈紅了...

ok 喎!!

ok 喎!!
比得大帝 發表於 2008-4-14 14:58:13 |顯示全部樓層
我兩盆 Summer Song 葉都變紅, 出來的花都冇走色.
回復

ann 發表於 2008-4-14 16:13:16 |顯示全部樓層
嘩~~~~~~好令呀~~~~~~~
回復

noel 發表於 2008-4-14 16:20:33 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-4-14 14:58 發表
我兩盆 Summer Song 葉都變紅, 出來的花都冇走色.

Peter,咁要睇佢本來嘅葉色ga,並唔係話紅親就一定c...
回復

比得大帝 發表於 2008-4-14 16:54:53 |顯示全部樓層
買果時唔紅囉, 放向公司放到紅晒囉
回復

ann 發表於 2008-4-14 17:22:06 |顯示全部樓層
我棵 summary sony 都係紅柄架, 無走到
回復

tata 發表於 2008-4-14 17:56:23 |顯示全部樓層
你個YACHIYO條腿又幾..............紅喎
回復

花花公子 發表於 2008-4-14 20:11:22 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2008-4-14 14:55 發表
Single-semidouble pink star/purple fantasy &
Medium green, pointed foliage.  Standard.

幸好佢仍是乖乖的,扺錫   

咁....是 ...

葉柄變紅,不一定會走色的。
有些av植株成長後,中心的小葉的葉柄,會隨著花蕾的出現而漸漸變紅(當花蕾成熟的時候也是葉柄最紅的時候),這不限於十宇花,其他品種一樣出現這種現像,妳可以留意一下。十字花出現這情況,祗要葉片不轉紅,大多數不會走色的。
回復

比得大帝 發表於 2008-4-14 20:53:57 |顯示全部樓層
我盆summer song係d葉都紅噹蕩, 今日太晚了, 星期六拍張相上嚟
回復

Tony 發表於 2008-4-14 21:22:15 |顯示全部樓層
原帖由 花花公子 於 2008-4-14 20:11 發表

有些av植株成長後,中心的小葉的葉柄,會隨著花蕾的出現而漸漸變紅(當花蕾成熟的時候也是葉柄最紅的時候),這不限於十宇花,其他品種一樣出現這種現像,妳可以留意一下。十字花出現這情況,祗要葉片不 ...

係咪一定會紅ga???冇紅都OK個可
回復

MTRLB_CHRIS 發表於 2008-4-15 00:37:13 |顯示全部樓層
好正0000000000000
回復

noel 發表於 2008-4-15 10:29:59 |顯示全部樓層
原帖由 花花公子 於 2008-4-14 20:11 發表

有些av植株成長後,中心的小葉的葉柄,會隨著花蕾的出現而漸漸變紅(當花蕾成熟的時候也是葉柄最紅的時候),這不限於十宇花,其他品種一樣出現這種現像,妳可以留意一下。十字花出現這情況,祗要葉片不 ...

thank you~ Ben.  這情況我正面對中.....葉全面變紅....
之前大多會出現跑色,但現在反而沒事,有啲 R 頭啫...

手上試緊幾棵十字,曬到佢全紅,肯定佢開跑色花,再減光,
繼續種新一輪的葉(指青色),等花苞開...
回復

比得大帝 發表於 2008-4-15 11:29:00 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2008-4-15 10:29 發表

thank you~ Ben.  這情況我正面對中.....葉全面變紅....
之前大多會出現跑色,但現在反而沒事,有啲 R 頭啫...

手上試緊幾棵十字,曬到佢全紅,肯定佢開跑色花,再減光,
繼續種新一輪的葉(指青色),等花苞開... ...

講到跑色, 我都算係專家, 我都有心得分享:
1. 非十字花(兩色的)變紅咗都會跑色, 如 Iceberg, Optimara Harlequin
2. 減光後, 出的葉會冇紅色, 開出來的花會回復原狀
3. 十字花變紅後, 一般都會走色, 如Summer Song變紅後都唔走色 (可能係好彩)
4. 走色後, 出來的側芽/花芽都是紅的
5. 走色後切頭, 如果把紅的部份全切掉, 出來的小苖不會紅色, 但如果没有切走所有紅葉, 出來的小苖也是紅色的
6. 走色的av, 減光都很難會變番冇紅
7. 要看花種, 減光後有d可以變番冇紅(或者快d變番冇紅), 如 Hawaiian Trail, 但有些兩年也不能變番冇紅, 如 Cathy's Firework

回復

八王爺 發表於 2008-4-15 14:19:11 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2008-4-14 07:55 發表

幸好佢仍是乖乖的,扺錫   

咁....是 ...

係你 俾心机种,佢先唔走 ....... 咪推番住。
回復

比得大帝 發表於 2008-4-20 15:12:17 |顯示全部樓層
你睇, 佢d葉紅晒都唔走色
IMGP0806 (Small).JPG
回復

noel 發表於 2008-4-21 20:25:56 |顯示全部樓層
開多幾朵~
回復

ann 發表於 2008-4-21 21:22:26 |顯示全部樓層
毒死人啦
回復

Grace 發表於 2008-4-21 22:58:00 |顯示全部樓層
好毒呀, 唔得啦~~~
回復

janice 發表於 2008-4-21 23:13:00 |顯示全部樓層
好靚呀.........
回復

jellyfishy 發表於 2008-4-21 23:58:06 |顯示全部樓層
大大頭的日本娃娃~ 我覺得佢索過飛女喎~
回復

12下一頁