作者: 適少少 發表于 2012-7-19 12:46:38
2388 9
手多之故
見街市有婆仔拎咗d連根賣的紫蘇, 買咗幾蚊落田種
e+ 生到爸爸聲 3 五 7 日就剪一大堆出來, 曬乾焗茶都用唔得咁多  
有冇人識點整紫蘇食, 滾湯得唔得, 其實點滾湯
八王爺 發表於 2012-7-19 13:23:46 |顯示全部樓層
系咪紫色葉架?
好大朕味。

綠色葉就可以就咁做SALAD 生食。

好大朕味果隻點算 ~"~  發表於 2012-7-19 15:03
回復

八王爺 發表於 2012-7-19 15:07:40 |顯示全部樓層
只有晒乾,秋天煮蟹食,沖紫蘇茶。

日本人用途多D,做紫蘇梅,切碎加入飯團食。

早 G 種綠紫蘇啦 = =lll  發表於 2012-7-19 15:28
回復

cklife 發表於 2012-7-20 09:16:23 |顯示全部樓層
紫蘇可以加入去滾湯....
紫蘇嫰芽用黎炒(炒乜你自己喜歡啦)

另外,太多又老身既話,我會曬乾,冬天可以焗茶..
真係太多咪煮汁加入粥度食囉...

另外我實驗緊磨粉做調味粉...
係有機店買過一枝日本式既調味粉,裡面係磨碎既紫蘇葉、黑白芝麻、少少鹽...

要黎灑係白飯上加色又加營養(我諗緊可唔可以加埋磨碎既亞麻籽粉)
又可以灑係湯麵、撈麵上面,加和味加營養...

中意食辣可以加埋七味粉...咁樣一樽度身訂做既調味粉就完成,帶出街食牛腩河時灑D係面都唔錯...

另外,我又諗可以加D大地魚粉當味精,咁就幾夠味喇..

另外紫蘇粉可以做麵包、做麵條唔會浪費。

我係用磨咖啡機磨既...都好碎....

磨碎左篩下佢,幼細既做調味瓶....較粗既入茶包做香草茶..

莖呀..葉梗呀...咪煲水出味後,用D水煮飯或加入粥度食囉..

評分

查看全部評分

回復

適少少 發表於 2012-7-20 10:37:17 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2012-7-20 09:16
紫蘇可以加入去滾湯....
紫蘇嫰芽用黎炒(炒乜你自己喜歡啦)

嘩 )))))  咁多食法好好用
我比較鍾意加大地魚粉

唔該晒 CK

dick 哥  大地魚粉貢好味, 加落邊度...邊度就好味架
雲吞湯頭有大地魚粉就變成 very good ^.<

用鮫魚+大地魚粉+少許豬肉做魚蛋好好味 ga ~~  發表於 2012-8-5 09:45
大地魚粉唔喺用嚟煲雲吞麵的湯嘅乜?  發表於 2012-7-21 20:25
回復

jamm 發表於 2012-8-4 14:39:54 |顯示全部樓層
紫蘇 哂乾磨成碎粉+鹽就是吉之島常見的飯素,入飯團一流

Thank you ~ 等我試吓先  發表於 2012-8-4 20:14
回復

八妹仔 發表於 2012-8-5 23:05:27 |顯示全部樓層
jamm 發表於 2012-8-4 14:39
紫蘇 哂乾磨成碎粉+鹽就是吉之島常見的飯素,入飯團一流

我都試下先,好有用,我成日買飯素正飯團比D仔食嫁.
回復

Springonions 發表於 2012-8-6 12:59:23 |顯示全部樓層
紫蘇通常冬天前就會開花, 種子會隨風而散, 春天就會發芽, 小心攪到周圍都係紫蘇baby, 都唔知kill or 不kill
回復

mmui 發表於 2012-8-6 13:24:45 |顯示全部樓層
家姐俾左一大柚子茶樽整碎左既我, 佢教我當香草用, 炒豆, 炒乾既野都落, 幾好味wor

哦 ! 試吓先  發表於 2012-8-6 15:56
回復

jurassic 發表於 2012-8-13 12:02:05 |顯示全部樓層
可以加生菜包紫蘇 再包平時吃飯時的餸  
即生菜包 但加上一片紫蘇  好好吃

多謝提供 ^^  發表於 2012-8-13 12:03
回復