4月5日開咗田! (19/4 近況)

作者: WingWing 發表于 2008-4-13 20:47:32
3359 15
4月5日我都開咗田喇!

之前培咗苗有 ~ 南瓜, 青瓜, 泰國青瓜, 迷你西瓜, 亞魯斯網紋瓜, 秋葵, 青豆角 & 通菜.

4月6日播種, 已經發芽就有 ~  雪小町, 萈菜 & 紅萈菜.

上期種緊, 今期繼續種有 ~ 羅馬生菜, 紅珊瑚, 番茄, 辣椒, 茄子 & 士多啤梨.

種咁多款, 唔知算唔算貪心!! 有人話一塊田唔可以種咁多款瓜!!  有D擔心添!!

再次多謝分享過種子比我 '架' 花友!  

南瓜
DSCN0271 南瓜.JPG

青瓜
DSCN0267 青瓜.JPG

泰國青瓜
DSCN0272 泰國青瓜.JPG

迷你西瓜
DSCN0266 迷你西瓜.JPG

亞魯斯網紋瓜
DSCN0229 亞魯斯綱紋瓜.JPG

秋葵
DSCN0280 秋葵.JPG

青豆角
DSCN0278 青豆角.JPG

通菜
DSCN0265 通菜.JPG

雪小町
DSCN0269 雪小町.JPG

萈菜
DSCN0270 菜.JPG

紅萈菜
DSCN0268 紅菜.JPG

羅馬生菜 & 紅珊瑚 (上期種到而家!)
DSCN0228 羅馬生菜&紅珊瑚.JPG

辣椒 (兩期前開始種!)
DSCN0263 辣椒.JPG

番茄 (上期園友送的!)
DSCN0276 番茄.JPG

番茄 (上期自己播種的!)
DSCN0264 番茄.JPG

茄子 (上期種到而家, 終於出咗第一個茄子!)
DSCN0275 茄子.JPG

士多啤梨 (上期園友送咗兩盆小苗, 而家已終開枝散葉!
已經分咗超過7盆, 重送咗D比人!) 圖中有一粒果KK哋形!
DSCN0281 士多啤梨.JPG

PACO 發表於 2008-4-13 21:45:14 |顯示全部樓層
原帖由 WingWing 於 2008-4-13 20:47 發表
4月5日我都開咗田喇!

之前培咗苗有 ~ 南瓜, 青瓜, 泰國青瓜, 迷你西瓜, 亞魯斯網紋瓜, 秋葵, 青豆角 & 通菜.

4月6日播種, 已經發芽就有 ~  雪小町, 萈菜 & 紅萈菜.

上期種緊, 今期繼續種有 ~ 羅馬生菜, 紅 ...

好犀利呀!!!種咁多款都咁好 今次你D收成一定好好啦
我今期得一幅田,但都種到爆哂,所以今次收成應該一般
作物如下:青瓜,壽司青瓜,牛蒡,淮山,燈籠椒(應該唔得),豆角,節瓜,苦瓜,白苦瓜,花生,蕃薯,矮瓜,蠶豆,蜜瓜,芫茜,韭菜同菲律賓菜(唔知咩樣)!!

回復

WingWing 發表於 2008-4-13 22:39:03 |顯示全部樓層
原帖由 PACO 於 2008-4-13 21:45 發表

好犀利呀!!!種咁多款都咁好 今次你D收成一定好好啦
我今期得一幅田,但都種到爆哂,所以今次收成應該一般
作物如下:青瓜,壽司青瓜,牛蒡,淮山,燈籠椒(應該唔得),豆角,節瓜,苦瓜,白苦瓜,花生,蕃薯,矮瓜, ...

牛蒡, 淮山都可以種! 幾得意喎!!
其實我重有白苦瓜 (你share嗰D, 有1粒發咗芽!), 紅燈籠椒 & 黃燈籠椒培緊苗, 希望D羅馬生菜&紅珊瑚快D大, 之後就可以移苗落田度!
回復

PACO 發表於 2008-4-13 22:42:48 |顯示全部樓層
原帖由 WingWing 於 2008-4-13 22:39 發表

牛蒡, 淮山都可以種! 幾得意喎!!
其實我重有白苦瓜 (你share嗰D, 有1粒發咗芽!), 紅燈籠椒 & 黃燈籠椒培緊苗, 希望D羅馬生菜&紅珊瑚快D大, 之後就可以移苗落田度! ...

你就好啦,我個三粒都冇反應呀
回復

WingWing 發表於 2008-4-14 12:04:06 |顯示全部樓層
原帖由 PACO 於 2008-4-13 22:42 發表

你就好啦,我個三粒都冇反應呀

Paco, 我有d過意唔去!!!
回復

vkzone2002 發表於 2008-4-14 12:06:25 |顯示全部樓層
牛蒡, 淮山可以點種? 教下我得唔得呀? 種子又點買呢?
回復

PACO 發表於 2008-4-14 19:44:05 |顯示全部樓層
原帖由 WingWing 於 2008-4-14 12:04 發表

Paco, 我有d過意唔去!!!

唔駛咁認真 命裡有時終需有麻!
回復

PACO 發表於 2008-4-14 19:48:31 |顯示全部樓層
原帖由 vkzone2002 於 2008-4-14 12:06 發表
牛蒡, 淮山可以點種? 教下我得唔得呀? 種子又點買呢?

我都唔識種架,見到出咗芽幾得意咪種落去試吓囉,死馬當作活馬醫
回復

carmen 發表於 2008-4-15 02:29:06 |顯示全部樓層
用d膠匙做marking又幾好窩!
回復

vkzone2002 發表於 2008-4-15 09:15:45 |顯示全部樓層
原帖由 carmen 於 2008-4-15 02:29 發表
用d膠匙做marking又幾好窩!

我都係, 唔洗錢又環保.
回復

WingWing 發表於 2008-4-19 11:23:02 |顯示全部樓層
原來3號風球園圃唔開!

今朝8點落田, 入去時都唔知, 跟住管理員話比我知, 於是急急腳走人!

好彩收咗3粒士多啤梨, 如果唔係實比雨淋爛!

回復

美美 發表於 2008-4-19 11:41:09 |顯示全部樓層
原帖由 WingWing 於 2008-4-19 11:23 發表
原來3號風球園圃唔開!

今朝8點落田, 入去時都唔知, 跟住管理員話比我知, 於是急急腳走人!

好彩收咗3粒士多啤梨, 如果唔係實比雨淋爛!

32467 ...

士多啤梨好靚呀 
哦 ! 園圃計劃原來3號風球唔開呀 ? 我想今天下午放工後去看看O忝, 現在要看風球啦.....

回復

catpcpooh 發表於 2008-4-19 22:32:00 |顯示全部樓層

問一套,做又一套

尋日知道掛左三號,所以打左去康文署問什麼情況園圃不開放,佢地D人係答我”我地既戶外活動只會在八號風球及黑色暴雨先關閉的”,所以今日放左我都有去田到,去到唔夠四點就要我地走,D工作人員既解釋係話太大雨,跟住佢地就放工了。
如果星期五問既時候話三號/黃雨都唔開,我今日都唔會去啦。我明白工作人員都只是保護我地的安全 。
回復

WingWing 發表於 2008-4-19 23:13:55 |顯示全部樓層
原帖由 catpcpooh 於 2008-4-19 22:32 發表
尋日知道掛左三號,所以打左去康文署問什麼情況園圃不開放,佢地D人係答我”我地既戶外活動只會在八號風球及黑色暴雨先關閉的”,所以今日放左我都有去田到,去到唔夠四點就要我地走,D工作人員既解釋係話太大雨,跟住佢地就放工了 ...

康文署嗰位人兄真係 , 都唔睇清楚就咁求其答你!

啱啱搵到社區園圃計劃守則, 其中一點 ~
如天文台發出三號或以上風球, 或紅/黑色暴雨警告信號,
社區園圃所有活動將會取消.
回復

catpcpooh 發表於 2008-4-19 23:39:51 |顯示全部樓層
原帖由 WingWing 於 2008-4-19 23:13 發表

康文署嗰位人兄真係 , 都唔睇清楚就咁求其答你!

啱啱搵到社區園圃計劃守則, 其中一點 ~
如天文台發出三號或以上風球, 或紅/黑色暴雨警告信號,
社區園圃所有活動將會取消. ...

佢都唔係求其答架~~ 佢好認真咁話幫我CHECK,跟住問我拎左電話。
過左半個鐘打比我,話個答案比我知架,所以我咪信佢LOR~
回復

WingWing 發表於 2008-4-19 23:49:01 |顯示全部樓層
原帖由 catpcpooh 於 2008-4-19 23:39 發表

佢都唔係求其答架~~ 佢好認真咁話幫我CHECK,跟住問我拎左電話。
過左半個鐘打比我,話個答案比我知架,所以我咪信佢LOR~

我嗰張園圃計劃守則係上兩期攞'架', 唔知up唔update呢?
回復