開田啦^0^

作者: PACO 發表于 2008-4-13 17:57:41
4115 32
終於開田啦,很疲累呢!!!!

隔離田有毛虫

隔離田有毛虫
13042008 (2).JPG
13042008 (3).JPG
WingWing 發表於 2008-4-13 18:29:53 |顯示全部樓層
終於開田喇, 恭喜晒!!
上次好似都係4號田喎!!
我响4月5號都開咗田, 不過未得閒post相!
回復

catpcpooh 發表於 2008-4-13 18:32:33 |顯示全部樓層
第三圖係咩來的呢?
你落D田苗咁大棵好利害呀!
回復

蛀米虫 發表於 2008-4-13 18:50:29 |顯示全部樓層
yi! 好熟口熟面喎!  係咪天水圍, 我響16號田lei~
條毛毛虫好令por!
回復

美美 發表於 2008-4-13 19:56:50 |顯示全部樓層
原帖由 PACO 於 2008-4-13 17:57 發表
終於開田啦,很疲累呢!!!!

HI! 今天有幸打過招呼 , 我抽到 22號田, 您看到啦, 我整塊田都是薄荷葉, 回到家我便告知老公未耕作已有收成了 , 真好, 而且今天我又沒有出過力 , 真的多謝這位朋友幫忙!
回復

美美 發表於 2008-4-13 20:00:30 |顯示全部樓層
上次看見您大有收成, 今次您有又咁多準備, 一定收穫不俗, 祝田內常滿 !
回復

PACO 發表於 2008-4-13 21:49:31 |顯示全部樓層
原帖由 catpcpooh 於 2008-4-13 18:32 發表
第三圖係咩來的呢?
你落D田苗咁大棵好利害呀!

個兩棵係牛蒡同淮山,唔係苗,係我偷雞之前種落的(唔好比人知呀)!
回復

PACO 發表於 2008-4-13 21:57:43 |顯示全部樓層
原帖由 WingWing 於 2008-4-13 18:29 發表
終於開田喇, 恭喜晒!!
上次好似都係4號田喎!!
我响4月5號都開咗田, 不過未得閒post相!

我連續3期都要番4號仔,唔好浪費自己之前辛苦的心血麻,起初時好似建築地盤咁,攪咗好耐先種到作物咋!! 雖然到第3次開田,但都唔係好得(我幅地比其他人個D地沙質好多架),亞姐都問我仲係要番呢幅?我都係堅持要囉,仍在改善中呢 祝大家好運啦!!

回復

PACO 發表於 2008-4-13 22:06:20 |顯示全部樓層
原帖由 蛀米虫 於 2008-4-13 18:50 發表
yi! 好熟口熟面喎!  係咪天水圍, 我響16號田lei~
條毛毛虫好令por!

我結果未能同你相認添 ,有幸今日相遇美美呢 你16號田呀!等我得閒會過去你度偷睇你D成果至得
係呢!唔知你同美美通常會星期幾落田呢?睇吓多唔多時間相遇?? 祝作物茁壯成長
回復

WingWing 發表於 2008-4-13 22:47:35 |顯示全部樓層
原帖由 PACO 於 2008-4-13 21:57 發表

我連續3期都要番4號仔,唔好浪費自己之前辛苦的心血麻,起初時好似建築地盤咁,攪咗好耐先種到作物咋!! 雖然到第3次開田,但都唔係好得(我幅地比其他人個D地沙質好多架),亞姐都問我仲係要番呢幅?我都係堅持要囉,仍在 ...

種開有感情!!

幾好喎! 有得揀番自己種開嗰幅田!

TSO嗰度要抽籤 (有D園友會要求同人換!) 我今期幅田, 聽聞上手種得唔係咁好, 無心機打理, 不但無收成, 而且D作物重有好勁白粉病添!
你話我擔唔擔心!!!!
回復

PACO 發表於 2008-4-13 22:49:35 |顯示全部樓層
原帖由 WingWing 於 2008-4-13 22:47 發表

種開有感情!!

幾好喎! 有得揀番自己種開嗰幅田!

TSO嗰度要抽籤 (有D園友會要求同人換!) 我今期幅田, 聽聞上手種得唔係咁好, 無心機打理, 不但無收成, 而且D作物重有好勁白粉病添!
你話我擔唔擔心!!!! ...

都隔咗一個月落,應該會好一D啦
回復

vkzone2002 發表於 2008-4-13 23:59:25 |顯示全部樓層
這是我的試驗田, 因我們第一次玩咋! 這田好有可能是會無收成的啊!?

回復

PACO 發表於 2008-4-14 04:49:00 |顯示全部樓層
原帖由 vkzone2002 於 2008-4-13 23:59 發表
這是我的試驗田, 因我們第一次玩咋! 這田好有可能是會無收成的啊!?

點會冇呢 咪已經有蕃茄仔收囉
回復

蛀米虫 發表於 2008-4-14 07:03:48 |顯示全部樓層
原帖由 PACO 於 2008-4-13 22:06 發表

我結果未能同你相認添 ,有幸今日相遇美美呢 你16號田呀!等我得閒會過去你度偷睇你D成果至得
係呢!唔知你同美美通常會星期幾落田呢?睇吓多唔多時間相遇?? 祝作物茁壯成長 ...

我今早會去做完d手尾, 因昨日太趕了; 我應該星期日下午有園藝講座是會出席的, 平日就睇時間lu, 不過下星期好大機會去唔到......
我塊田都好多沙同草, 攪左好耐, 昨晚真是很累啊~
我係第一次租田種野, 唔係幾識架, 得閒過來比d意見我呀!

回復

vkzone2002 發表於 2008-4-14 10:27:23 |顯示全部樓層
原帖由 PACO 於 2008-4-14 04:49 發表

點會冇呢 咪已經有蕃茄仔收囉

蕃茄仔係現成買來種下去的. 唔算吧!
回復

美美 發表於 2008-4-14 16:01:08 |顯示全部樓層

回復 9# 的帖子

我估....我都會在星期日落田(除了我去咗露營同潛水外), 因公司是六天工作制, 放勞工假的, 上班時間是上午09:00-下午06:00, 所以平日沒有時間落田, 不過有時下午03:00左右, 如要出街工作的話, 老板都叫我不用回公司, 這樣就可以落田看一看......
回復

蛀米虫 發表於 2008-4-14 16:07:36 |顯示全部樓層
原帖由 美美 於 2008-4-14 16:01 發表
我估....我都會在星期日落田(除了我去咗露營同潛水外), 因公司是六天工作制, 放勞工假的, 上班時間是上午09:00-下午06:00, 所以平日沒有時間落田, 不過有時下午03:00左右, 如要出街工作的話, 老板都叫我不用回公司,  ...

正喎! 3點後收工! 潛水! 好激喎! 有沒去海下灣? 如果由元朗去有咩途徑最快捷?
好似要申請禁區紙por~

回復

美美 發表於 2008-4-14 17:56:41 |顯示全部樓層
原帖由 蛀米虫 於 2008-4-14 16:07 發表

正喎! 3點後收工! 潛水! 好激喎! 有沒去海下灣? 如果由元朗去有咩途徑最快捷?
好似要申請禁區紙por~

1) 有去過海下灣, 但嗰次的水質不好, 能見度只有5米, 教練要求馬上上水, 因怕有鯊魚....
2) 不好意思 ! 因潛水設備怎重, 所以一般都是搭順風車, 所以我不知道怎樣去,另外,一般我由上車談到落車, 所以都沒有留意四周的環境
我在2002年去了澳洲大堡礁後, 回港便學潛水,考了初級及進階課程, 而在2002至2003年期間, 在香港都潛過很多地方(例如: 海下灣,白臘,果洲群島,尖洲,獨牛洲,龍蝦灣,大青針,擔干,印洲塘,橋咀洲,東平洲等等), 現在要等有長假期才可以安排出外潛水了 , 國外潛水我和老公只去過澳洲及印尼咋, 其他潛水朋友去過很多國家及不同地方, 我很羨慕呀.....
3) 好啦....在2008年我要做農夫, 大家加油吧.

回復

PACO 發表於 2008-4-14 19:22:58 |顯示全部樓層
原帖由 美美 於 2008-4-14 17:56 發表

1) 有去過海下灣, 但嗰次的水質不好, 能見度只有5米, 教練要求馬上上水, 因怕有鯊魚....
2) 不好意思 ! 因潛水設備怎重, 所以一般都是搭順風車, 所以我不知道怎樣去,另外,一般我由上車談到落車, 所以都沒有 ...

嘩嘩嘩!!真係忙過不停呢!實在太好動啦!我就做唔到啦,剩係幅田已心滿意足啦,所以一放假就落田,但我放閒日多,所以無緣與大家一聚了
回復

蛀米虫 發表於 2008-4-16 19:03:17 |顯示全部樓層
甘就睇下大家會否在田裡偶遇了~
回復

12下一頁