[新手一問] 盤內有比白米般小的蟲

作者: poszeconcept 發表于 2012-7-16 11:11:38
1047 9
各位好~一星期前落種種羅勒~到今天仍未發芽,還發現有一盤(我落了兩盤)有為數十多條比白米般小的蟲,想問一下~這是正常嗎?如何處理呢~
本人用有機肥的~是否會耐一點才發芽呢??
謝謝解答!!
chan1988 發表於 2012-7-16 11:47:39 |顯示全部樓層
羅勒種子邊到買?咩牌子?照計應該發芽了
D蟲可能原本就係泥到,另有機肥較惹蟲
你可能要重新種過
回復

poszeconcept 發表於 2012-7-16 11:56:37 |顯示全部樓層
哦~原來係咁~
種子在元朗陳平記買的~牌子不記得了~
那我便再落種吧~其實我只是落了三粒~是否可落多些??
那有蟲的話是否不用理它,還是有天然方法杜蟲?因為我不想用化肥呢~~
謝!!
回復

沙咀釣友 發表於 2012-7-17 07:48:40 |顯示全部樓層
poszeconcept 發表於 2012-7-16 11:56
哦~原來係咁~
種子在元朗陳平記買的~牌子不記得了~
那我便再落種吧~其實我只是落了三粒~是否可落多些??

一次過半包啦, 三粒種子真係少O左D, 發芽率100%先得三棵...... 仲要唔C先得...... 你都幾高要求喎~~~

有虫都好正常, 如果D虫吸到植物枯萎咁就要杜O下佢, 唔太嚴重一般都係由佢
回復

poszeconcept 發表於 2012-7-17 10:43:28 |顯示全部樓層
T : 都係啱啱買返黎試下咋
沙 : hahah..因為老細話落幾粒就OK,,所以我就諗住種幾多就落幾多~
      我夜晚返到屋企D蟲唔見晒~應該損返晒入D泥度~
己再落種,過幾日再睇下點~thxxxx!!
回復

沙咀釣友 發表於 2012-7-17 19:00:19 |顯示全部樓層
羅勒好粗生, 都好易收到種子, 努力D慢慢試玩, 都好易上癮O架~~~  
回復

chan1988 發表於 2012-7-18 17:46:41 |顯示全部樓層
poszeconcept 發表於 2012-7-17 10:43
T : 都係啱啱買返黎試下咋
沙 : hahah..因為老細話落幾粒就OK,,所以我就諗住種幾多就落幾多~
      我夜 ...

1.落多D種子
2.發芽階段唔洗落肥
3.如何處理?種前將有蟲既泥消毒(滾水1至2杯淋落泥)同唔洗落肥住
回復

poszeconcept 發表於 2012-7-19 11:00:30 |顯示全部樓層
哦!!!唔該晒你呀!!我今朝再睇發覺又係冇反應(我星期一己再落種),,有一盤泥重發霉添,,所以本來己經想問點算~唔該晒你既回覆!!
回復

沙咀釣友 發表於 2012-7-19 11:04:23 |顯示全部樓層
俾D耐心啦, 邊有咁快發芽呢~~~
回復

poszeconcept 發表於 2012-7-19 11:52:37 |顯示全部樓層
因為我比左D我朋友試種~佢一野就散好多粒~三日後就發芽~重好鬼多添
係呀~我知唔會一定時間一樣~所以我都係睇多幾日先!!thank呀!!
回復