小毛氈笞運動: 回贈比大自然嘅禮物

作者: simoncml 發表于 2008-4-13 12:18:34
2645 14
琴日行山嗰陣, 見到 D 毛氈笞嘅棲息地, 因為修路工程而慘遭毒手, 十分難過!

冇錯, 修路工程都係因為要方便我哋行山作樂, 但修路者又有冇對因修路而破壞咗嘅大自然生態作出補償?

小弟因為上次同 REX 買咗好多種子, 而家己經發咗芽, 等佢哋大 D, 我會將多出嚟嘅小毛氈笞移植去嗰度,

真正做到 "回贈大自然" 同埋希望可以 "無心插柳柳成陰"!

小弟真係好希望, 移植後嘅下一年返去嗰陣, 可以見到遍野毛氈笞, 大家想吓, 呢種喜悅會比自家種植更大!

個人力量有限, 各位仁兄仁姊如有多餘嘅種子或小苗作捐贈大自然嘅話, 可以 PM 小弟代勞, 任務完成後小弟會 POST D 相喺度比返大家睇!

上述毛氈笞嘅棲息地需保密, 以免生態因濫採而受到進一步嘅破壞! 不便之處, 敬請原諒!
fnv234 發表於 2008-4-13 14:50:21 |顯示全部樓層
「小弟因為上次同 REX 買咗好多種子, 而家己經發咗芽, 等佢哋大 D, 我會將多出嚟嘅小毛氈苔移植去嗰度」如果唔係原生嘅就唔好咁做,會破壞生態
回復

sundewrex 發表於 2008-4-14 22:20:48 |顯示全部樓層
HI simon,

不讚成這樣做法,會影響自然生態,除非是本地原生植物並面臨絕種邊沿,例如Drosera indica,野生的以我所知已經所如無幾了
sundewrex
回復

simoncml 發表於 2008-4-15 10:45:44 |顯示全部樓層
明白! 可以推行 "原地原種保育計劃", 就以小弟上次見到嘅係 "Drosera burmanni 錦地羅,落地金錢", 我哋可以收集同類種子進行, 好似拯救四川野生大熊貓咁, 不過研究保育所就係支持者嘅屋企!

至於 REX 所講, 臨絕種邊緣嘅, 例如Drosera indica, 小弟就更加覺得係刻不容緩!

各位達人有何意見?

回復

johnny 發表於 2008-4-15 10:55:23 |顯示全部樓層
如果是香港本地採集的種源,其種子或後代是可以”野放”於原有的生長地區。
但來自其他國家地區的,即使是同種便不適宜。
回復

nick 發表於 2008-4-18 08:49:21 |顯示全部樓層
幾有意思播,
rex,上年我同你買棵 Latau Island 既 BB 已經出世幾個月啦,佢係咪本地種呀?
係既話我又比d樓主去”野放”先~ 因為BB太多,養住又唔夠位,賣比人又煩
回復

simoncml 發表於 2008-4-19 23:10:56 |顯示全部樓層
原帖由 nick 於 2008-4-18 08:49 發表
幾有意思播,
rex,上年我同你買棵 Latau Island 既 BB 已經出世幾個月啦,佢係咪本地種呀?
係既話我又比d樓主去”野放”先~ 因為BB太多,養住又唔夠位,賣比人又煩 ...

U can donate them to Rex or me, if U give them to Rex, he will contact me to arrange "野放", Thanks for your support first!
回復

IVAN 發表於 2008-4-19 23:34:02 |顯示全部樓層
D.indica ~ 印度毛 ...
果次睇本香港珍稀xxx見到(標本) ~
回復

nick 發表於 2008-4-20 00:17:36 |顯示全部樓層
原帖由 simoncml 於 2008-4-19 23:10 發表

U can donate them to Rex or me, if U give them to Rex, he will contact me to arrange "野放", Thanks for your support first!

你知道係本地種?如果係,等佢地大棵d就call你。
要幾大先可以野放呢?佢地而家每棵都係5mm直徑only。
回復

simoncml 發表於 2008-4-20 12:16:11 |顯示全部樓層
原帖由 nick 於 2008-4-20 00:17 發表

你知道係本地種?如果係,等佢地大棵d就call你。
要幾大先可以野放呢?佢地而家每棵都係5mm直徑only。

Whether they are "本地種" or not, you have to ask REX.

Contact me or REX when they are 10 mm, Thanks for your help!
回復

sundewrex 發表於 2008-4-20 17:42:25 |顯示全部樓層
Hi nick,
見議去
1. "分享"交換"版,同人交換或贈送
2.出售版出售,
不見議野放
sundewrex
回復

nick 發表於 2008-4-21 10:33:00 |顯示全部樓層
好, 收到
回復

bluemoon 發表於 2008-4-22 13:17:52 |顯示全部樓層
可唔可以眾集一群人,
清明果時去山上搵毛,
搵到之後就企0係度, 有火種就即刻整熄d火?
回復

C702 發表於 2008-4-22 13:33:15 |顯示全部樓層
清明之後 d毛一定冇晒
回復

wings 發表於 2008-4-24 12:44:40 |顯示全部樓層
難道你不怕你放的品種和其他品種雜交而出現genetic variation..這可能會令他們出現mutation 呀~..最終破壞生態.好心做壞事咋!!
回復