我D芫茜, 牛至, 歐芹種子吾出芽, 天氣太熱?

作者: D_ov_Hades 發表于 2012-7-14 20:50:41
1240 5
我用濕棉花浸左佢2-3日, 落左育苗盆幾日,
日日淋水和曬下, 全部冇反應

是咪天氣太熱呢? 通常要等幾耐架?
new1 發表於 2012-7-14 22:24:16 |顯示全部樓層

全部都是秋冬季(最好冬季)播種!, 過了中秋試一試啦!

咁呀? 我放佢耐D LA  發表於 2012-7-16 23:15
回復

chan1988 發表於 2012-7-16 11:52:19 |顯示全部樓層

大機會係種子質素問題,你買咩牌子?即使季節唔岩,一般都會發到芽,但之後會生得唔好
但芽都發唔到好大機會係種子問題
回復

D_ov_Hades 發表於 2012-7-16 23:15:59 |顯示全部樓層

chan1988 發表於 2012-7-16 11:52
大機會係種子質素問題,你買咩牌子?即使季節唔岩,一般都會發到芽,但之後會生得唔好
但芽都發唔到好大機會係 ...

大陸花仙子, 九層塔就OK喎, 9成發, 但呢D全部吾WORK

正常現象= =花仙子大路野仲OK,但較特別,少見果D通常唔得  發表於 2012-7-17 00:17
回復

D_ov_Hades 發表於 2012-7-17 13:02:43 |顯示全部樓層

Tommyorchid 發表於 2012-7-16 23:21
我在元朗西鐵站錦上路站花店買的種子剌芫茜來種, 出芽率都幾好

你試去那店買來試種一下啦

是咩牌子黎?

佢地吾使多水架?

回復

D_ov_Hades 發表於 2012-7-17 13:03:44 |顯示全部樓層

>>chan1988  正常現象= =花仙子大路野仲OK,但較特別,少見果D通常唔得

有冇邊隻香草牌子推介?
回復