新手請教大家~謝謝!

作者: realme 發表于 2008-4-13 11:54:05
1784 5
大家好, 最近有朋友送左兩塊非洲紫羅蘭葉(已出根)給我,我亦正式想投入種植的生涯,把它放在盤內種
其實我都惜左本書研究, 但仍然有兩個問題令我感到困擾的,希望各位高手能幫幫我!謝謝~~
1)植料問題
看過書後,發現適合AV的泥有包括幾種植料,如泥炭土, 垤石, 日本珠石/珍珠岩,木炭粒等
我想問問大家是否都是自己溝??定係出面有得現成已溝的可以買??如有,花墟哪裏會有呢?
2)肥料問題
另外, 我知肥料有粉狀和液狀之類,通常都係1開1000~2000倍不等, 請問大家是否買一些容器黎計??如果d粉好少,點樣能計得精確, 避免花肥過濃??另外, 是否用一般花寶肥就ok??or花寶有出一d紫羅蘭速效直接使用水肥會好一些??

謝謝!
dogo 發表於 2008-4-13 13:04:12 |顯示全部樓層
hi, 我也是新手一名
不過多口講句啦!
1. 其實我覺得如果你數量不多,我會建議你先買一些已混合好的植料,聽閒話花寶有隻都不錯喎。 待日後多了又種了一定時間,你可以找出適合自己環境的配方,到時才自己混料。
2. 我自已就覺得每隻肥料有它的好處(當然買些專給AV用),只要你按返說書明稀釋及用法就可以了,而且記住"寧稀莫濃"。 如果你用量不大,你也可以先跟比例開好,用不完的可以放在一個蔭涼地方留待下次用。
回復

Oskar 發表於 2008-4-13 13:05:58 |顯示全部樓層
1)植料可以自己溝或買現成的~可以在花墟花寶買~
2)花肥薄肥多施~冇特定計倍數..只是開得比包裝上的還稀~
回復

realme 發表於 2008-4-13 15:22:26 |顯示全部樓層
唔該晒大家, 我諗我會去花寶買三合一泥, 同埋買埋5號日本珠石,唔好意思,想問下係咪泥同珠石1:1就ok??謝謝!
回復

alva 發表於 2008-4-13 15:56:53 |顯示全部樓層
花寶買三合一泥是不錯的選擇. 如果自己溝, 就睇睇自己種佢個還境啦. 通常泥會炭土會少一D, 香港比較潮濕, 珠石會幫助疏水. 有D人亦都會加D金土.
回復

雍正 發表於 2008-4-13 22:23:37 |顯示全部樓層
原帖由 realme 於 2008-4-13 15:22 發表
唔該晒大家, 我諗我會去花寶買三合一泥, 同埋買埋5號日本珠石,唔好意思,想問下係咪泥同珠石1:1就ok??謝謝!

「珠石、金泥、泥炭土」比例係  2:2:1

以一花盆為淮
回復