除花休養前修葉, 443 靚葉交換 (完)

作者: ivyasm 發表于 2012-7-13 12:01:20
2509 22

雖然 Rob's Outer Orbit 幼葉變啡懷疑爛根, 但外圍葉子仲精壯漂亮~

諗住除花修葉俾佢休養吓, 各位大大有無興趣用其他品種葉片交換呢?  預計會修4-5片葉...... (但我想寄葉子, 可以嗎?)

最想要樣子清純甜美的品種~

spwu817 發表於 2012-7-13 12:09:14 |顯示全部樓層
你想要乜葉交換呢

我都覺得青邊紫花超靚, 請問哩位靚女高姓大名?  發表於 2012-7-13 12:27
哈哈... 笑咗~ 哩張相係迪迪尼花車巡遊, 車身上面某個公仔嚟架咋~~  發表於 2012-7-13 12:25
你張人像相好靚喎~~ ^_^  發表於 2012-7-13 12:21
回復

abbychan02 發表於 2012-7-13 12:23:00 |顯示全部樓層
我都有興趣呀...你想交換大, 中, 小~乜野品種?
回復

ivyasm 發表於 2012-7-13 12:31:22 |顯示全部樓層
spwu817 發表於 2012-7-13 12:09
你想要乜葉交換呢

如標準型, 最想要係以下品種:

Angel's Reflection
Bridal Lace
Victoria Elegance
Susie Sunshine
Secret Love
Blue Dragon
Sunkissed Rose

半迷你品種亦好有興趣, 無咁阻地方~ (我暫時有 210 Rob's Saraparilla, 317 Sassy Sister同埋478 Senk's Vespa Verde)

回復

ivyasm 發表於 2012-7-13 12:32:50 |顯示全部樓層
abbychan02 發表於 2012-7-13 12:23
我都有興趣呀...你想交換大, 中, 小~乜野品種?

半迷你比較有興趣d, 標準型真係好大盆, 公司暫時無咁多位~~

但靚品種都想要, 插得葉嚟再種大佢都有排, 到時就有位了, hehe
回復

abbychan02 發表於 2012-7-13 12:44:06 |顯示全部樓層
191 Purple  Lace, 445 Gemcraft Pink Peal....可以交換嗎?
回復

ivyasm 發表於 2012-7-13 13:59:09 |顯示全部樓層
abbychan02 發表於 2012-7-13 12:44
191 Purple  Lace, 445 Gemcraft Pink Peal....可以交換嗎?

191 我已經有一棵小苗了~  445 都ok靚喎, 係咪 standard 的? 仲有無其他半迷你可以交換?
回復

abbychan02 發表於 2012-7-13 14:39:07 |顯示全部樓層
ivyasm 發表於 2012-7-13 13:59
191 我已經有一棵小苗了~  445 都ok靚喎, 係咪 standard 的? 仲有無其他半迷你可以交換? ...

445係standard , 手頭上醒唔起有邊棵可修葉, 返去睇完覆你好嗎?
回復

ivyasm 發表於 2012-7-13 14:53:35 |顯示全部樓層
abbychan02 發表於 2012-7-13 14:39
445係standard , 手頭上醒唔起有邊棵可修葉, 返去睇完覆你好嗎?

無問題, 我都係諗住下星期初至處理 / 寄的~ (有2片已有人認頭了, 暫時仲有2-3片的quota~)

其實standard我已經有好多棵小苗了, 反而有興趣半迷你品種多d, 如果有就最好啦~

Thanks~ivyasm :)  發表於 2012-7-13 15:07
回復

ivyasm 發表於 2012-7-13 15:45:03 |顯示全部樓層
abbychan02 發表於 2012-7-13 14:39

睇嚟abby你都有唔少珍藏, hehe... 我仲係個新手, 成花之路真係漫漫長路... 多多指教呀~
回復

29fanny 發表於 2012-7-13 16:12:48 |顯示全部樓層
呢個斑葉好漂亮呀! 可惜我果d都係苗仔, 冇野換吖
回復

ivyasm 發表於 2012-7-13 16:20:18 |顯示全部樓層
29fanny 發表於 2012-7-13 16:12
呢個斑葉好漂亮呀! 可惜我果d都係苗仔, 冇野換吖

haha, 我手上的9成都係苗仔咋, 得哩棵443 可以用嚟交換~

等遲d我哋d 靚女長大成花, 到時再交換啦~

好呀好呀!  發表於 2012-7-13 16:26
回復

abbychan02 發表於 2012-7-13 16:45:40 |顯示全部樓層
ivyasm 發表於 2012-7-13 15:45
睇嚟abby你都有唔少珍藏, hehe... 我仲係個新手, 成花之路真係漫漫長路... 多多指教呀~  ...

哈哈...我都係新人, 咪咁客氣, 我要向各大大多多指教就真~
比你識穿添 ....收收埋埋好多苗仔, 都係我逢星期日出花墟之故~
近排天氣熱, 屋企無冷氣, AV好似定左型無乜成長, 等遲D苗仔大D就可以cut葉出黎分享~
回復

ivyasm 發表於 2012-7-13 17:13:16 |顯示全部樓層
abbychan02 發表於 2012-7-13 16:45
哈哈...我都係新人, 咪咁客氣, 我要向各大大多多指教就真~
比你識穿添 ....收收埋埋好多 ...

大家咁話啦~ 你睇吓我公司d bb女.... 有排湊呀... 屋企仲有兩棵呀...
AV family 13.07.12.JPG

個''育嬰室''環境唔錯吖!  發表於 2012-7-13 17:19
回復

ivyasm 發表於 2012-7-13 17:24:10 |顯示全部樓層
ivyasm 發表於 2012-7-13 17:13
大家咁話啦~ 你睇吓我公司d bb女.... 有排湊呀... 屋企仲有兩棵呀...

我am 移佢哋番枱, pm 陽光無斜晒入嚟就移番佢哋去窗邊... 都不知幾唔得閒~ haha

咁如果你好似其他大大咁, 有幾十盆(可能你遲些都有), 仲大陣仗啦!  發表於 2012-7-13 17:28
回復

ivyasm 發表於 2012-7-13 17:31:28 |顯示全部樓層
ivyasm 發表於 2012-7-13 17:24
我am 移佢哋番枱, pm 陽光無斜晒入嚟就移番佢哋去窗邊... 都不知幾唔得閒~ haha ...

所以依家唔敢玩到咁大住囉~ 由苗種起, 慢慢擴充勢力無咁覺眼吖嘛, hehe

係呀, 呢個數量如果''物流''唔會咁覺眼!  發表於 2012-7-13 17:34
回復

abbychan02 發表於 2012-7-13 23:41:02 |顯示全部樓層
ivyasm 發表於 2012-7-13 17:13

哇, 個環境好靚+正, 人/花都一定好開心
我睇過, 仲有390, C71(半迷&斑葉)可以切葉分享, 呢兩盆由苗種起, 長大了不小, 但還未有花,
所以唔知對唔對色, 你岩嗎?
回復

ivyasm 發表於 2012-7-14 13:47:00 |顯示全部樓層
abbychan02 發表於 2012-7-13 23:41
哇, 個環境好靚+正, 人/花都一定好開心
我睇過, 仲有390, C71(半迷&斑葉)可以切葉分享, 呢 ...

390同C71 都幾靚喎~ 好呀好呀... 不過我想問其實未開過花d葉用嚟插葉得唔得架呢? 我有棵210(半迷)好多外圍葉仔要修, 又唔想嘥喎

如果交換你兩個品種, 咁你係咪想要番兩片 443? 詳情可PM傾~
回復

abbychan02 發表於 2012-7-14 23:41:49 |顯示全部樓層
ivyasm 發表於 2012-7-14 13:47
390同C71 都幾靚喎~ 好呀好呀... 不過我想問其實未開過花d葉用嚟插葉得唔得架呢? 我有棵210(半迷)好多外 ...

<未開過花d葉用嚟插葉得唔得架呢?>我覺得無問題, 如果環境適合都一樣會繁殖, 不過夏天存活率比天氣涼為低
210靚喎, 其實唔使一對一咁換架, 橫掂都係修葉, 可以又岩既話, 我cut多唔同種類既葉比你種丫, 時間岩就面交好d, 因為個盒可能裝唔晒....哈哈  
回復

ivyasm 發表於 2012-7-16 11:09:07 |顯示全部樓層
abbychan02 發表於 2012-7-14 23:41
我覺得無問題, 如果環境適合都一樣會繁殖, 不過夏天存活率比天氣涼為低
210靚喎, 其實唔使一對一咁換架 ...

我都想試吓插多d唔同品種的葉, 不過暫時真係無咁多位放住, 公司嗰d大咗我都未知點放好, 屋企環境其實唔多啱種, 暫時插吓葉仔咁, 不過都係無位喇, 男友成日out town 閂埋window, 仲衰, 焗都焗死, haha...

不如暫時我都係寄葉俾你先, 你睇我個盒仔size 睇吓放到幾多葉啦... (或者等冬天再換一次葉~)

210 仲係苗仔咁, 等我開個topic 問吓人咁既size 啱唔啱cut嚟插葉, 如果ok 我cut埋send俾你吖~
回復

12下一頁