求救!!!天台種的大番茄頂葉下垂~~

作者: templarpo 發表于 2012-7-10 21:26:42
3838 7
種了差不多10棵番茄,在繽紛買的外國種子,最近兩天頂葉下垂,上網看像是青枯病!!
因為剛剛看了不少花,但10棵中也只有兩朵花結了很小很小的果,有一直追肥和天天澆水

請問我該要何做是好呢?可以救回嗎? 已種了兩個多月了...
LHS1 發表於 2012-7-10 21:32:07 |顯示全部樓層
香港夏天天氣太熱,不宜種番茄。
回復

templarpo 發表於 2012-7-10 21:35:04 |顯示全部樓層
那是不是只有等死呢...?請問有方法嗎?
回復

KATY 發表於 2012-7-10 22:11:47 |顯示全部樓層
而家咁熱, 同佢地一齊嘆吓冷氣, 佢地會精神D
香港的冬天才是最適合生長

btw我都是在錯誤時間種大肉蕃茄, 而家都吾識生

回復

faylo 發表於 2012-7-10 22:17:48 |顯示全部樓層
不時不種,我一個月前試種小棠菜,秋冬種,四至五星期己有5吋高收成,而因為夏天太熱,得兩三吋高就吾大,而且偏老,又多虫害,所以季節不對,祇會哂心機,E+種茄子,豆角就非常好收成

我棵茄子都生得好慢wor~ 種左一個月喇, 最大塊葉得手指公既手指甲大咋 !!  發表於 2012-7-10 22:22
回復

faylo 發表於 2012-7-10 22:28:22 |顯示全部樓層
茄子要追肥,佢地好食肥gar...

栽種季節:晚春、夏,茄子原屬熱帶植物種,天氣稍暖後開始種植。

日照         :半日-全日照

水分         :極需水份,水份不足果實就沒有光澤。

施肥         :開始結果後每隔半個月施予有機肥料,要常追肥,不可斷肥,採收時間才會長。

採收         :第一、二條茄子要提早採收,通常開花後約15~20天就可採收,太晚會收皮變硬,植

株也會變弱。

營養素     :富含蛋白質、脂肪、糖類、鈣、磷、鐵、多種維他命、胡蘿蔔素和異亮氨酸、賴氨酸

等八種人體必需的氨基酸

注              :立支柱幫助生長,幼苗要以稻草覆蓋,以免水份流失。開第一朵花後以下的技會長出

數支芽,留下向左右生長的兩支,其它的全剪掉。

KATY, 你的情況同我一模一樣。唔生但又唔c, 都唔知想點  發表於 2012-7-11 19:48
我棵茄子而家得4-5cm高, 咁細棵都谷肥? 怕吾怕???  發表於 2012-7-10 22:40
回復

twiggy 發表於 2012-7-10 22:35:29 |顯示全部樓層
我小小建議, 因太陽太厲害, 早前我四棵都是這樣。

結果我恨心剪下已姑的頂部和最底的葉。
我都好心痛架,因為頂部出晒好多花了。
保持約一尺高,多淋水。
最後起死回生,與什麼病沒關係的。
我的也開始結果了。

現在香港太熱放陰些地方也是有好處

回復

templarpo 發表於 2012-7-11 17:17:02 |顯示全部樓層

多謝,今早上去用剪左好多好多下垂的葉,但睇返應該吾似係青枯病,因為入面無變色,而且無白色汁液出現,另外出左兩個很小很小的番茄仔,但好多花都謝左無結果....再把他們搬去一D無咁多日光照的位置,希望有好轉啦,今日倒左D堆肥水入去補下...
回復