443 的幼葉變晒啡色, 正常嗎?

作者: ivyasm 發表于 2012-7-10 13:20:02
2865 49
Breeze 發表於 2012-7-12 13:23:54 |顯示全部樓層
ivyasm 發表於 2012-7-12 12:52
今朝番嚟再診症... 見d葉心好似流緊血咁 (影相啡d, 真實係啡紅色的)  
唉, 要點醫佢好呢...  ...

如果塊葉已經爛
先將爛葉摘走, 避免傳播細菌.
回復

kakaluka 發表於 2012-7-12 13:23:57 |顯示全部樓層
有無睇過啲根呀??
但係你係公司種, 應該唔會爛心架, 除非你淋太多水??

你都係啦~ 我識得唔多, 盡力咋~  發表於 2012-7-12 14:48
回復

ivyasm 發表於 2012-7-12 14:02:33 |顯示全部樓層
Breeze 發表於 2012-7-12 13:23
如果塊葉已經爛
先將爛葉摘走, 避免傳播細菌.

d葉仔仲未爛, 但係好似好薄同軟晒咁... 駛唔駛摘走先呀?

薄, 軟晒, 濕濕地, 即開始爛啦~  發表於 2012-7-12 14:04
回復

ivyasm 發表於 2012-7-12 14:04:31 |顯示全部樓層
kakaluka 發表於 2012-7-12 13:23
有無睇過啲根呀??
但係你係公司種, 應該唔會爛心架, 除非你淋太多水??

我係用三合一泥再自己溝咗5號珠石, 理論上應該都夠疏水啩...

我仲未睇根... 不過我真係成日都淋水, 但見佢盆底都會流番晒d水出嚟... 應該會唔係太濕啩???

我都會淋到啲水流出嚟架, 不過要等個盆輕 (i.e.: 七八成乾) 先好淋  發表於 2012-7-12 14:35
回復

ivyasm 發表於 2012-7-12 14:10:12 |顯示全部樓層
ivyasm 發表於 2012-7-12 14:02
d葉仔仲未爛, 但係好似好薄同軟晒咁... 駛唔駛摘走先呀?

咁係咪應該攞番屋企起泥睇... 但跟住要點處理呢?

成棵外表睇仲好靚咁, 仲開緊花添, 係咪要全部cut晒佢?
回復

Breeze 發表於 2012-7-12 14:14:56 |顯示全部樓層
ivyasm 發表於 2012-7-12 14:04
我係用三合一泥再自己溝咗5號珠石, 理論上應該都夠疏水啩...

我仲未睇根... 不過我真係成日都淋水, 但見 ...

爛根, 好多時啲葉係由外圍開始軟~ 較少由中間開始軟~
植料疏水唔等於一定唔會爛根, 只係植料疏水爛根機會較少~ 但如果淋水次數頻密,空氣唔流通, 其實一樣有爛根情況~
回復

ivyasm 發表於 2012-7-12 14:21:22 |顯示全部樓層
Breeze 發表於 2012-7-12 14:14
爛根, 好多時啲葉係由外圍開始軟~ 較少由中間開始軟~
植料疏水唔等於一定唔會爛根, 只係植料疏水爛根機會 ...

明白...... 但依家佢係由中心軟+變啡... 外圍全部葉都仲堅挺+靚到不得了, 咁多數係咩事呢? 會唔會係落肥重手咗??
回復

Breeze 發表於 2012-7-12 14:26:36 |顯示全部樓層
ivyasm 發表於 2012-7-12 14:21
明白...... 但依家佢係由中心軟+變啡... 外圍全部葉都仲堅挺+靚到不得了, 咁多數係咩事呢? 會唔會係落肥 ...

我都覺得好似Kelly甘講, 爛心~
個中心點被水浸住, 又熱空氣又唔流通, 啲葉有可能會爛~
回復

Breeze 發表於 2012-7-12 14:27:58 |顯示全部樓層
你落肥有幾重手呢?
回復

ivyasm 發表於 2012-7-12 14:28:56 |顯示全部樓層
Breeze 發表於 2012-7-12 14:26
我都覺得好似Kelly甘講, 爛心~
個中心點被水浸住, 又熱空氣又唔流通, 啲葉有可能會爛~
...

爛心...... 咁要點處理呀? 事不宜遲, 今晚要帶佢番屋企做手術喇....
回復

ivyasm 發表於 2012-7-12 14:33:22 |顯示全部樓層
Breeze 發表於 2012-7-12 14:27
你落肥有幾重手呢?

我用 Plantmate的稀釋液肥, 上星期 1:1 (水:肥) 咁用嚟淋泥......

其實我仲有幾棵小苗都係用咗 1:1 咁淋, 過兩三日發現有兩三棵中心點葉面上有黃色粉粒, 番查番好似係中肥傷, 唔知 443 會唔會都係中咗肥傷
回復

Breeze 發表於 2012-7-12 14:37:06 |顯示全部樓層
ivyasm 發表於 2012-7-12 14:28
爛心...... 咁要點處理呀? 事不宜遲, 今晚要帶佢番屋企做手術喇....

如果係我, 其實好簡單, 我會先摘走中心爛葉, 再放佢係通風位置, 風乾個傷口.
回復

Breeze 發表於 2012-7-12 14:39:07 |顯示全部樓層
唔~ 純粹個人諗法~
你放假前一日會淋水嗎? 你有測量公司放假時的室溫嗎?

B 大真好, 咁努力幫樓主諗下點解救. So good~~~  發表於 2012-7-12 14:45
回復

ivyasm 發表於 2012-7-12 14:41:43 |顯示全部樓層
Breeze 發表於 2012-7-12 14:37
如果係我, 其實好簡單, 我會先摘走中心爛葉, 再放佢係通風位置, 風乾個傷口.
...

我本身都諗住會摘走d葉仔架喇, 變成咁養大都無用啦...
回復

ivyasm 發表於 2012-7-12 14:42:27 |顯示全部樓層
Breeze 發表於 2012-7-12 14:39
唔~ 純粹個人諗法~
你放假前一日會淋水嗎? 你有測量公司放假時的室溫嗎?

放假前一日通常都淋定水的, 測室溫就無了...
回復

Breeze 發表於 2012-7-12 14:47:23 |顯示全部樓層
ivyasm 發表於 2012-7-12 14:33
我用 Plantmate的稀釋液肥, 上星期 1:1 (水:肥) 咁用嚟淋泥......

其實我仲有幾棵小苗都係用咗 1:1 咁淋 ...

其實AV根部好柔弱, 所以最好薄肥多施. 至於幾薄, 我會將建議比例加多 3~5倍(秋天),  >8倍甚 至唔落(夏天).
呢個只係我嘅做法, 唔係最好~ 你要按自己情況同需要, 慢慢調節~

幫人不唯餘力既好好先生.....讚!  發表於 2012-7-12 14:52

評分

查看全部評分

回復

Breeze 發表於 2012-7-12 14:53:39 |顯示全部樓層
ivyasm 發表於 2012-7-12 14:42
放假前一日通常都淋定水的, 測室溫就無了...

我自己甘諗~ 放假前一日淋水, 植料會好濕~ 之後連續兩日又唔通風又熱又焗, 對植株根部唔係甘好~
所以我自己公司啲花都只會係星期初淋水~
回復

Breeze 發表於 2012-7-12 14:55:38 |顯示全部樓層

土豆貓  幫人不唯餘力既好好先生.....讚!  發表於 57 秒前
多謝賜分~ 我識得唔多, 都係盡力而為~
你都幫下手啦~

土豆貓  我仲係度學緊野乍, 誤人姊弟就吳好啦....  發表於 1 分鐘前
你歉姐~  

我仲係度學緊野乍, 誤人姊弟就吳好啦....  發表於 2012-7-12 15:12
回復

carlala 發表於 2012-7-12 15:15:17 |顯示全部樓層
爛根機會好大,點解只係新葉,可能嚟棵花係你買返嚟好短時間,個d新葉係你換泥之後出

你睇一睇你盆花泥面,點解會咁多珠石,因為你淋水太速,d 3合1泥比d水分開咗,珠石上曬泥面,下面全部或大部分變返泥炭土

回復

ivyasm 發表於 2012-7-12 15:17:29 |顯示全部樓層
Breeze 發表於 2012-7-12 14:47
其實AV根部好柔弱, 所以最好薄肥多施. 至於幾薄, 我會將建議比例加多 3~5倍(秋天),  >8倍甚 至唔落(夏天) ...

我知錯了

新手都係容易出事...... 我陣間摘走d葉心先

無事嘅, 聽大大咁講即係仲有得救, 唔駛擔心 =]  發表於 2012-7-12 16:16
回復