你地收球未?

作者: 屠子步 發表于 2008-4-12 21:46:00
8053 68
我昨日見到盆O. Engleriana死下死下,葉都黃晒,所以決定掘佢出黎。

結果是由原本的一球變成4球 ,我e隻種得好差。因此可能你地d會生得更多球。

跟住點好? 我會等乾後放入雪櫃。
loklok 發表於 2008-4-12 23:38:58 |顯示全部樓層
Oxalis係夏眠唷
我收球情況為:局部
回復

seraphim 發表於 2008-4-13 00:02:54 |顯示全部樓層
我想應該酢醬草不用冰吧?
回復

Monse 發表於 2008-4-13 02:32:26 |顯示全部樓層
loklok
有無辦法知道酢醬草怎樣收球及儲存到秋季呀?或者問吓台灣賣酢醬草球根比你的花友, 麻煩您呀。
回復

loklok 發表於 2008-4-13 03:10:45 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-4-13 02:32 發表
loklok
有無辦法知道酢醬草怎樣收球及儲存到秋季呀?或者問吓台灣賣酢醬草球根比你的花友, 麻煩您呀。

回覆如下:「

一般建議不要密封住...放陰涼處就可以了喔
然後有些品種時間到就會自己抽芽出來
那就可以種下去
如果還沒抽芽...在炎熱的秋天也還不適合種下
除非能控制澆水量
不然容易爛球不見了
一般建議10月中可以看情況陸續種下去
種酢醬草不要急...有時會期待過高而失望喔

。」
回復

Monse 發表於 2008-4-13 03:13:15 |顯示全部樓層
原帖由 loklok 於 2008-4-13 03:10 發表

回覆如下:「

一般建議不要密封住...放陰涼處就可以了喔
然後有些品種時間到就會自己抽芽出來
那就可以種下去
如果還沒抽芽...在炎熱的秋天也還不適合種下
除非能控制澆水量
不然容易爛球不見了
一般建議10月中可以 ...

唔該晒您 ,咁夜仲未瞓呀?
回復

loklok 發表於 2008-4-13 03:20:37 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-4-13 03:13 發表

唔該晒您 ,咁夜仲未瞓呀?

yahoo捉棋中
回復

Monse 發表於 2008-4-13 03:34:10 |顯示全部樓層
原帖由 loklok 於 2008-4-13 03:20 發表

yahoo捉棋中

咁夜瞓,你阿爸及阿媽唔話你咩?
回復

屠子步 發表於 2008-4-13 11:04:11 |顯示全部樓層
原帖由 loklok 於 12-4-2008 23:38 發表
Oxalis係夏眠唷
我收球情況為:局部

又想問咁你點選擇邊株收球,邊株唔收?

睇佢葉是否變黃? 定係覺得佢已無花/停止生長?
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-4-13 11:32:21 |顯示全部樓層
原帖由 屠子步 於 2008-4-13 11:04 發表

我估佢一半放入雪櫃,一半仍然放泥中
回復

loklok 發表於 2008-4-13 18:31:58 |顯示全部樓層
原帖由 屠子步 於 2008-4-13 11:04 發表

變黃後再乾埋就收喇
回復

向日葵2 發表於 2008-4-13 23:56:04 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-4-13 02:32 AM 發表
loklok

我上年收左d球根之後,,,,,放係屋企個多月,,,,等佢乾身一些後,,
分成小包入袋(有事都唔洗全軍覆沒),,,,,,之後再入盒.......最後

放晒入去蔬菜隔到,,,,,好似d種子咁處理

不過記得要乾身,,,,,唔係就好容易爛
回復

ayclui 發表於 2008-4-14 00:05:10 |顯示全部樓層
我想問大家: 我有D酢醬草已經枯黃, 試過撩開D泥睇吓有無球根, 見到幾粒白白嘅新球根O向泥內.
請問D球根會再自己長大, 生番個啡色殼, 定係我要撩佢出O黎收埋呢?
回復

屠子步 發表於 2008-4-14 06:51:47 |顯示全部樓層
差d以為自己出左post唔記得,ayclui問的正是我的另一個case。

昨日O. Obtusa Coral好似都唔係好得,咁就收球啦。

掘左上黎有殼的體積較大的有3粒,而較細的有十幾粒白色同樣的+一條儲水根。

以普通紫色酢醬草既經驗,儲水根都可以好似球根咁生到出葉,不過生長速度慢。
回復

ayclui 發表於 2008-4-14 08:58:35 |顯示全部樓層
原帖由 屠子步 於 2008-4-14 06:51 發表
差d以為自己出左post唔記得,ayclui問的正是我的另一個case。

昨日O. Obtusa Coral好似都唔係好得,咁就收球啦。

掘左上黎有殼的體積較大的有3粒,而較細的有十幾粒白色同樣的+一條儲水根。

以普通紫色酢醬草既經驗,儲水 ...

原來你都有呢個現象...你都好丫, 有d有殼...我d全部都無殼o架...
回復

tata 發表於 2008-4-14 11:17:34 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-4-14 08:58 發表

原來你都有呢個現象...你都好丫, 有d有殼...我d全部都無殼o架...

我嗰日同棵O. stenorrhyncha換泥, 都見到入面有個球仔, 無殼架 其他嗰啲仲好茂盛, 隻O. Braziliensis仲要有花, 點算
回復

lolo 發表於 2008-4-14 16:53:18 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-4-14 11:17 發表

我嗰日同棵O. stenorrhyncha換泥, 都見到入面有個球仔, 無殼架 其他嗰啲仲好茂盛, 隻O. Braziliensis仲要有花, 點算

我諗 有花開則不用急   待花榭葉黃    便是收球的時候

球可以 可以不收    如果選擇不收球   掘出球球撿查是否正常    再放回泥中   泥土不能過濕    保持濕氣 數月後自會再發芽

希望高人再多指點
回復

orchids 發表於 2008-4-14 18:34:53 |顯示全部樓層
我諗哩度我最慘,我種左3盆,有2盆都未開過花,但其中一盆的主桿基部爛,這盆只收回原本的一個球,另一盆冇花的,我翻開泥土,只得3粒像綠豆般大小白色冇殼的球,不過我見佢D葉重係綠色,所以將D根埋番落泥繼續種.
回復

ayclui 發表於 2008-4-14 20:12:35 |顯示全部樓層
高人, 高人呀, 你去咗邊度呀?  好多迷途羔羊等緊你呀 ~
回復

lolo 發表於 2008-4-14 23:24:44 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-4-14 18:34 發表
我諗哩度我最慘,我種左3盆,有2盆都未開過花,但其中一盆的主桿基部爛,這盆只收回原本的一個球,另一盆冇花的,我翻開泥土,只得3粒像綠豆般大小白色冇殼的球,不過我見佢D葉重係綠色,所以將D根埋番落泥繼續種. ...

我的更不濟      有好幾盆連球球都報消了        有幾盆只收回原本的一球
回復

1234下一頁