返回列表 發新帖

長筒花近況

作者: fnv234 發表于 2008-4-12 21:36:43
3306 32
sam 發表於 2008-5-27 19:43:11 |顯示全部樓層
係盡量放戶外!天氣差就搵地方避風頭!
回復

heiheimama 發表於 2008-5-27 20:02:41 |顯示全部樓層
sam, 好野, 你種得好靚呀!!~

我都有一棵一樣的, 今天都開了紫色花啦.

我發覺賣家所謂的紫色花鱗莖, 可能是不同的品種, 但都開紫色花, 因為我有兩盆都叫紫色的植株型態和葉子顏色明顯不同, 一棵已經開了紫色花, 另一棵未知...
回復

sam 發表於 2008-5-27 21:06:34 |顯示全部樓層

回復 22# heiheimama 的帖子

希媽太誇獎喇!
話時話......唔知呢種 紫花長筒 有否名稱?
回復

ringring1968 發表於 2008-5-27 21:23:36 |顯示全部樓層
原帖由 sam 於 2008-5-27 08:28 發表
希媽!今朝開喇!真係紫色呀!

Sam:
你隻花好靚喎.
回復

heiheimama 發表於 2008-5-27 21:53:08 |顯示全部樓層
原帖由 sam 於 2008-5-27 21:06 發表
希媽太誇獎喇!
話時話......唔知呢種 紫花長筒 有否名稱?

冇呀,團購時貪佢平,賣家剩係講顏色,無名無姓架.

不過其實長筒唔算好多品種,要對,都對得到既.花d時間law~

我都唔理佢,總之靚咪得law...
回復

sam 發表於 2008-5-28 10:54:56 |顯示全部樓層

回復 25# heiheimama 的帖子

靚咪得law...
同意!
回復

sam 發表於 2008-5-28 11:00:27 |顯示全部樓層

回復 24# ringring1968 的帖子

豆丁媽!多謝欣賞!

(P.S.  仲唔加番個頭像?)
回復

八王爺 發表於 2008-5-28 11:28:53 |顯示全部樓層
sam: 真係好! 又多個人入迷長筒。 好易種,好多花!

基本上長筒有三個類型:
1. 緊密,植株矮,葉細。去年bunbun 就有一隻红和一隻藍的是這類。
2. 垂吊,植株長和不直立,合適吊盆。香港未見过,但上次团可能有,因为我都有d係 企唔直,即使光照夠,都係 lan 地!
3. 高型,這品種是最多人種,因為花大而多。 sam 的紫花可能就係其中一種。

長筒的雜交種太多,但基本上由幾個原種 雜交出來。
原種如下:
A. dulcis 多花,葉面發亮 (花乳白小)
A. fimbriata 小白花,波浪边
A. flava 黃花,垂吊
A. grandiflora 紫花,白喉,很多雜交種的母本。直立,花大,葉有紅脈。
A. longiflora 藍花,大型,直立,也是很多雜交種的母本。

回復

sam 發表於 2008-5-28 11:38:44 |顯示全部樓層

回復 28# 八王爺 的帖子

我都同你講過呢度好毒架啦!
回復

celiaw 發表於 2008-5-28 15:11:32 |顯示全部樓層
王爺真係犀利,種嘜都掂 ................勁
回復

ringring1968 發表於 2008-5-28 15:17:57 |顯示全部樓層
原帖由 sam 於 2008-5-28 11:00 發表
豆丁媽!多謝欣賞!

(P.S.  仲唔加番個頭像?)

電腦有問題,未攪掂.
回復

CSRC 發表於 2008-5-28 16:52:42 |顯示全部樓層
王爷第一次送我的一种估计就是悬垂型。无论如何光照都长得直不起要来。
回復

Fonica 發表於 2008-5-28 17:09:21 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-5-28 11:28 發表
2. 垂吊,植株長和不直立,合適吊盆。香港未見过,但上次团可能有,因为我都有d係 企唔直,即使光照夠,都係 lan 地!

唔通我都有垂吊,因為我放露台有足夠光照都係好似腰骨, lan 晒出個盆
回復