【结束】羅勒|香豌豆|風雨蘭|光纖草|大濱菊

作者: biyun 發表于 2012-7-8 10:36:55
4900 68

我系購種子狂,又系收種子狂,所以我手上有唔少花種,自己用唔曬。
系尼度有好多花友曾經幫助過我,我願意攞出來回饋比花友。
下面呢啲品種,有部份系我自己收既花種,有部份系原裝種子分裝既。
如果你有興趣要,我唔需要你付款,唔需要你寄回郵信封,只想你提供一啲你可以比我既花種、鱗莖或者球根、走莖、修葉等,如果實在無,也可以寄啲你收集到既郵票(新、舊、信銷郵票、哪個國家都可以),我好中意集郵GA,多謝支持呀!!
好快,你會收到我系廣東順德寄比你既花種啦。

1、羅勒:法國,濃香系列,自收種子,每份10粒
2、香豌豆:英國原包裝分裝,每份5粒
3、光纖草:自收種子,≥每份10粒
4、風雨蘭Zephyranthes sunset strain :淡鮭魚色,。每份10粒
5、風雨蘭Zephyranthes primulina:浅黄色。每份10粒
6、風雨蘭Habranthus x floryi green base :巨花型,花瓣尖端粉红,花心綠色,每份10粒
8、冰島虞美人:北京原包裝拆分,每份≥10粒
9、大濱菊:白色,北京原包裝拆分,每份≥5粒
11、矮牽牛:自收種子,夢幻系列,蘋果花色,每份10粒
12、酢浆草Oxalis simple 一片心:每份≥3粒
13、酢浆草Oxalis namaquana:艳黄色花,每份1粒

品種經常變化,請抓緊機會。回覆帖子后,請你PM比你既收信地址我。

又:為免強制交換之嫌,大家隨意吧,有嘢俾我無嘢俾我,我都一樣寄出,大家高興就好啦。

8月27日,本分享结束啦。

評分

查看全部評分

biyun 發表於 2012-7-8 10:39:43 |顯示全部樓層

風雨蘭Zephyranthes primulina

風雨蘭Zephyranthes sunset strain

風雨蘭Habranthus x floryi green base

迷巖:Sinn. mother of pearl

回復

hugopoodle 發表於 2012-7-8 11:17:38 |顯示全部樓層

我想要:
4、風雨蘭Zephyranthes sunset strain
5、風雨蘭Zephyranthes primulina
6、風雨蘭Habranthus x floryi green base
7、風雨蘭H. tubispathus 'Good Yellow Form'
10、迷巖:Sinn. mother of pearl 自收種子,每份≥20粒

因為上次唔係發得咁好
我寄郵票給你好嗎? 我都好鍾意集郵

難得遇到郵友,我地又多啲嘢可以交流啦。  發表於 2012-7-8 21:20
我周二會一齊寄出。  發表於 2012-7-8 14:16
好好好~~~欢迎老友记!  發表於 2012-7-8 14:16
回復

Martina 發表於 2012-7-8 11:22:53 |顯示全部樓層
你好: 如我用香港已用郵票(小白鷺及領角鴞)換下列種子可以嗎?
羅勒:法國,濃香系列,自收種子,每份10粒;
酢浆草Oxalis simple 一片心:每份≥3粒;
Oxalis namaquana:艳黄色花,每份1粒
謝謝!
Martina
回復

Martina 發表於 2012-7-8 11:35:58 |顯示全部樓層
你好: 如我用香港已用郵票(小白鷺及領角鴞)換下列種子可以嗎?
-   1、 羅勒:法國,濃香系列,自收種子,每份10粒;
- 12、 酢浆草Oxalis simple 一片心:每份≥3粒;
- 13、 Oxalis namaquana:艳黄色花,每份1粒
(再傳附加序號) 謝謝!
Martina

我周二會一齊寄出。  發表於 2012-7-8 14:17
好,我PM信息比你。  發表於 2012-7-8 13:08
回復

biyun 發表於 2012-7-8 12:03:30 來自手機 |顯示全部樓層
我不挑剔,多多益善。希望大家分享愉快。
回復

biyun 發表於 2012-7-8 12:05:05 來自手機 |顯示全部樓層
如果是邮票,最好有20张以上。
回復

幻海 發表於 2012-7-8 12:21:20 |顯示全部樓層
你好,我想要sinn mother of pearl
但我沒有可以與你交換,
可以嗎?

咁你總有嘢可以寄比我呢位順德花友啩?  發表於 2012-7-8 13:07
回復

ae92 發表於 2012-7-8 12:24:27 |顯示全部樓層
原來D新舊郵票都可以交換到花花,

系呀,反正互相補充咯。  發表於 2012-7-8 13:07
回復

幻海 發表於 2012-7-8 13:59:12 |顯示全部樓層
幻海 發表於 2012-7-8 12:21
你好,我想要sinn mother of pearl
但我沒有可以與你交換,
可以嗎?

哈哈,
C5 少女葉,(修葉)好嗎

好呀好呀!!!你寄來要做好葉片保護WO,期待~~PM你。  發表於 2012-7-8 14:14
回復

biyun 發表於 2012-7-8 14:17:55 |顯示全部樓層
我周二會一齊寄出。大家爭取第一批啦。
回復

tsoiyiu1009 發表於 2012-7-8 15:53:55 |顯示全部樓層

變翻做交換post~

biyun  其實都系大家順手姐,如果無,我都唔勉強GA。大家高興就系啦。  發表於 7 分鐘前
搞分享有岩心水既回贈品當然係最好~
在淘寶看到你的店子了~ 你家的長筒蠻不錯~

多謝美言~~宜家我只有紫色長筒長得最好,其他品種既花都好細。我手上有4個品種既長筒未開花。  發表於 2012-7-8 21:18
其實都系大家順手姐,如果無,我都唔勉強GA。大家高興就系啦。  發表於 2012-7-8 20:57
回復

teddybear10_10 發表於 2012-7-8 17:15:53 |顯示全部樓層

如果是邮票,最好有20张以上。

咁你總有嘢可以寄比我呢位順德花友啩? 

咁即係唔係送贈分享啦,是否應轉往交換板?

使唔使咁嚴格呀。如果花友實在無嘢比我,我米一樣寄出花種。種花都系大家得個開心姐。  發表於 2012-7-8 20:58
回復

ylee 發表於 2012-7-8 20:29:37 |顯示全部樓層

我想用吊蘭及天娥走徑交換:
1、羅勒:法國,濃香系列,
4.自收種子,每份10粒風雨蘭Zephyranthes sunset strain
10、迷巖:Sinn. mother of pearl 自收種子,每份≥20粒
13、酢浆草Oxalis namaquana:艳黄色花,每份1粒

好呀!我PM你。  發表於 2012-7-8 20:55
回復

powergun 發表於 2012-7-8 21:46:33 |顯示全部樓層
如果唔使交換的話, 我想要是但一種風雨蘭種子同埋
10、迷巖:Sinn. mother of pearl 自收種子,唔使 20粒咁多, 幾粒夠啦
唔知得唔得呢  

花種已經包裝好,20粒一份GA,當做試下手咯。迷巖種子咁細,數量太少成功率就低啦。  發表於 2012-7-8 22:43
PM你啦。  發表於 2012-7-8 22:42
回復

kwl12381 發表於 2012-7-8 22:19:26 |顯示全部樓層
沒有植物交換(只有幾張郵票thailand/bolivia), 我想要:
1、羅勒:法國,濃香系列,自收種子,每份10粒

我一直等你比地址我。  發表於 2012-7-13 14:13
睇PM啦。  發表於 2012-7-8 22:43
回復

teddybear10_10 發表於 2012-7-8 22:29:43 |顯示全部樓層

使唔使咁嚴格呀。如果花友實在無嘢比我,我米一樣寄出花種。種花都系大家得個開心姐。

哈哈!原来你唔使咁嚴格要花友嘢比你, 甘就皆大欢喜啦

似乎你都想要?~~~

哈哈! 别误会

似乎你都想要?~~~  發表於 2012-7-8 22:41
回復

hugopoodle 發表於 2012-7-8 22:30:04 |顯示全部樓層
hugopoodle 發表於 2012-7-8 11:17
我想要:
4、風雨蘭Zephyranthes sunset strain
5、風雨蘭Zephyranthes primulina

郵票準備好了~
可以加多10粒Sinn. mother of pearl 自收種子俾我試種嗎?

每份20粒已經包裝好了,你要就系你原帖上編輯寫上啦。無問題!多謝你既郵票。  發表於 2012-7-8 22:40
回復

biyun 發表於 2012-7-8 22:47:52 |顯示全部樓層
我週二寄出,如果大家有乜嘢更改,請系原帖上修改并PM我,週二(7月10日)上午十點截止啦。
回復

fatmeow 發表於 2012-7-9 01:35:13 |顯示全部樓層
我有一些舊的郵票可以交換香港的, 外國的都有, 我想要
4、風雨蘭Zephyranthes sunset strain :淡鮭魚色,。每份10粒
5、風雨蘭Zephyranthes primulina:浅黄色。每份10粒
6、風雨蘭Habranthus x floryi green base :巨花型,花瓣尖端粉红,花心綠色,每份10粒
7、風雨蘭H. tubispathus 'Good Yellow Form':小花型 橙花背面有红色线条,每份10粒
11、矮牽牛:自收種子,夢幻系列,蘋果花色,每份10粒
12、酢浆草Oxalis simple 一片心:每份≥3粒
可以嗎?

收到你既郵票了。多謝!  發表於 2012-7-15 22:20
你好,歡迎你分享我既花種。睇PM啦。  發表於 2012-7-9 09:38
回復

1234下一頁