弊喇~做錯咩呀?

作者: maywong918 發表于 2008-4-12 14:26:51
1684 11
今日發現有兩棵岩桐變o左o甘樣既? 係咪我做錯左咩呀?
我未種過岩桐架~究竟應該點種呀?要注意D乜呀?仲有無得救呀?我唔想佢地"屎"呀!

葉無爛但軟晒

葉無爛但軟晒

葉柄同葉啡晒

葉柄同葉啡晒
花貓貓 發表於 2008-4-12 15:00:05 |顯示全部樓層
原帖由 maywong918 於 2008-4-12 14:26 發表
今日發現豆豆俾既岩桐變o左o甘樣既? 係咪我做錯左咩呀?
我未種過岩桐架~究竟應該點種呀?要注意D乜呀?仲有無得救呀?我唔想佢地"屎"呀!(豆豆,對唔住呀! ) ...

點解我好似見都有個盍 盍住佢既 會唔會太焗 你先將啡的葉子丟去 之後挖出來消毒 泥土全換掉
有錯的話 請大大們指教

PICT0029 (Small).JPG
回復

小花朵 發表於 2008-4-12 15:23:08 |顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

第二幅圖不太清楚,是否中間心爛?
回復

maywong918 發表於 2008-4-12 16:43:20 |顯示全部樓層
原帖由 哈貓兒 於 2008-4-12 15:00 發表

點解我好似見都有個盍 盍住佢既 會唔會太焗 你先將啡的葉子丟去 之後挖出來消毒 泥土全換掉
有錯的話 請大大們指教

我之前無蓋架,係見到葉軟左先放入去咋!(因為大果棵無根架)
啡左果棵有根但細D同有几個頭,我本來仲打算要唔要分苗添~
回復

maywong918 發表於 2008-4-12 16:48:42 |顯示全部樓層
原帖由 小花朵 於 2008-4-12 15:23 發表
第二幅圖不太清楚,是否中間心爛?

對焦唔好 應該係爛心,我見嚮中間枯開來,外圍D葉仲係綠色~
回復

小花朵 發表於 2008-4-12 17:18:07 |顯示全部樓層
第二盆如果係爛心就好難救,好似幾嚴重,似病菌侵害。挖出來睇下,如有原好的葉就快些剪出來徹底消毒後葉插,只因病菌會蔓延得很快。

如救不了,不要太傷心 ,就當一個經驗 。我也試過這種情況,我的是從爛則牙蔓延下去。

第一盆如沒有爛葉也要小心照顧。
回復

Grace 發表於 2008-4-12 17:41:59 |顯示全部樓層
原帖由 maywong918 於 2008-4-12 04:43 PM 發表
我之前無蓋架,係見到葉軟左先放入去咋!(因為大果棵無根架)
啡左果棵有根但細D同有几個頭,我本來仲打算要唔要分苗添~

第 1 張 - 如果冇根, 用水浸到出左根先落盆, 會保險 d 丫~
第 2 張 - 睇吓個球根有冇事先, 如果冇事, 盡快除去枯葉, 等佢出過新苗好過啦~
         仲有, 你 d 泥係咪有菌呀, 見你 d 枯葉好似有發毛跡象, 如果唔係就最好啦~
回復

maywong918 發表於 2008-4-12 17:55:26 |顯示全部樓層
唔該晒几位~! 我試下先!
d 泥係咪有菌呀?我都唔知呀~其實我想問下用咩泥好D呀?
冇根係咪一定用水浸呀?用泥或珠石得唔得架?
thanks x1000
回復

peeseela 發表於 2008-4-12 18:04:41 |顯示全部樓層
d泥會唔會唔夠通風, 吽毛呢?花寶d三合一泥几好, 就近惠記個d都可以, 不過就一定要加珠石疏水, 我又唔覺冇根一定要浸水, 用珠石都可以浸根, 但我有根冇根都係用泥, 不過要注意唔好比d葉"點"到d泥, 我地d意見你參考住先, 等物主見到你個post, 佢會最清楚情況.
回復

Grace 發表於 2008-4-12 19:15:45 |顯示全部樓層
原帖由 maywong918 於 2008-4-12 05:55 PM 發表
唔該晒几位~! 我試下先!
d 泥係咪有菌呀?我都唔知呀~其實我想問下用咩泥好D呀?
冇根係咪一定用水浸呀?用泥或珠石得唔得架?
thanks x1000

用水, 用珠石都冇問題, 你可以當作種植經驗, 因每人既種植環境都唔同, 可搵出一個適合你既方法~
但岩桐比起 av 黎講, 已經叫粗生架喇喎~

用泥, 我試過向唔通風既情況下, 植珠既莖部 "up" 爛左, 這只是我個人經驗.
不過, 又有其他花友既成功個案, so, 凡事冇絕對既~
我只係講用水浸出根會保險 d 啫~

ps. 大岩桐,迷岩 與 超迷岩對濕度既要求不同, 超迷岩對濕度既要求高很多哦~

因為我懶, d 根生到咁長都未上盆~ XP

因為我懶, d 根生到咁長都未上盆~ XP
回復

豆豆 發表於 2008-4-12 23:07:30 |顯示全部樓層
哎.......原來咁大件事 不過唔緊要啦(救唔返)我家2棵都無事.泥唔可以太濕见干先淋水.我D泥係花宝買架.如果救唔返紫花嘅我再俾個球根你種呀.真係無意思令你担心啦 我都係新手其它問題都係等有經驗嘅朋友答啦
回復

maywong918 發表於 2008-4-12 23:28:44 |顯示全部樓層
睇來係我既方法有問題~ 我而家正努力嘗試救返棵花~
thanks!
回復