新手一個好基本嘅問題

作者: winnieku 發表于 2012-7-1 22:07:21
1821 10

我試過維唔同種子入泥發芽都好難成功...
但用化妝棉發芽就成功...

我而家發左十幾顆洋甘菊,已長出小苗...但問題係,佢地得0.5cm高,超細小,點樣可以移到泥中呢? 用手?用手工鉗??

P.s 剛剛發現佢地已經1cm了
WinG09123 發表於 2012-7-1 22:22:39 |顯示全部樓層
我5知洋甘菊係咩黎
不過得0.5CM高,5洗咁快轉盆掛..(個人意見)
轉既話,我自己就鏟起D泥,比D根纏住既泥都一齊轉落盆

加了相.. 係呀,係棉花... 唔知點解試過好多次入泥,到生青苔都發唔到芽 ><  發表於 2012-7-1 22:42
回復

winnieku 發表於 2012-7-1 22:28:31 |顯示全部樓層
WinG09123 發表於 2012-7-1 22:22
我5知洋甘菊係咩黎
不過得0.5CM高,5洗咁快轉盆掛..(個人意見)
轉既話,我自己就鏟起D泥,比D根纏住既泥都一齊 ...

我嘅意思係, D小苗而家生長在化妝棉上....想將佢放入泥.

個人覺得可以圍住個苗位剪個圈,再轉入盆中,都係睇下其他農友既回答先決定好~  發表於 2012-7-1 22:55
未試過化妝棉發芽,都係交比D高手解答,以免傷到小苗  發表於 2012-7-1 22:34
化妝棉? 係咪好似棉花咁  發表於 2012-7-1 22:30
回復

tomtomtom 發表於 2012-7-3 00:21:40 |顯示全部樓層
winnieku 發表於 2012-7-1 22:28
我嘅意思係, D小苗而家生長在化妝棉上....想將佢放入泥.

我估你是怕整斷D根?
我試過用厨房抺手紙巾發芽,是用模型鉗將小苗連附近的少少紙巾移落小盤
回復

bettyart2000 發表於 2012-7-3 00:50:38 |顯示全部樓層
你可以用小鉗將佢地移落盆
泥土要先澆水
1 先在泥面用手指在準備放苗的位置壓個小洞(深度約苗的一半)
2 用小鉗將苗放洞中 (輕力,苗還小應不會太深入棉花)
3  將苗旁邊的泥土輕輕撥向小苗,使苗企穩
4 放陰涼處
由於泥土已濕,我不會再淋水 (第2天澆水時要非常小心,或可用噴壺)
回復

D_ov_Hades 發表於 2012-7-4 13:23:45 |顯示全部樓層
你再吾入泥, D苗根就會扯著塊棉花, 好易拉斷 (個人經歷)
我就用手放入泥, 再用泥覆面, 那麼它們會企穩D
回復

Gentoo 發表於 2012-7-4 13:51:07 |顯示全部樓層
我會用牙籤輕力挑起移落泥中,過程如下:
1/  準備已裝滿泥的盆
2/ 用牙籤在泥面開1個小窿
3/ 用牙籤輕輕地挑起小苗移入窿(注意小苗的葉向上)
4/ 用牙籤輕輕推平泥面後用噴壺把泥土完成噴濕直至盆底漏水
5/ 不需天天噴水的,小苗d根好易爛,保持泥土濕潤就可以!
回復

KATY 發表於 2012-7-4 14:05:34 |顯示全部樓層
已見生出小苗, 要轉用泥種

其實咁細粒都不需先用水浸
直接撒種子到泥, 待大d疏苗, 會更方便
何況小苗由水搬至泥都可能會受傷, 影響生長
回復

faylo 發表於 2012-7-4 23:06:02 |顯示全部樓層
這類超細種籽,大部份情況是直播(即直接洒在泥面),然後淋水,
你的情況,可能是
1.你放得太少種子,你試下一次放百多粒種子(例如用8"x24吋長盆計)
2.淋水要d泥濕透,然後用舊報紙蓋在盆上以保持泥土濕潤,如是者三天,當幼苗初露,便拿走報紙
回復

xx_Luca 發表於 2012-7-5 10:21:40 |顯示全部樓層
我都中意紙巾催芽 .... 下次試下一見到白腳仔就落泥啦. 而家有根有葉咁,好難攪好易整傷佢地的 ....
回復

小寶 發表於 2012-7-5 10:33:54 |顯示全部樓層
一整塊就咁將佢鋪响泥面, 然後蓋泥將整塊棉遮住, 等佢長大D先再分開佢地!
回復