新手開天台種植場一問,唔該各位師兄/姐!

作者: Chunchun 發表于 2012-7-1 19:18:17
2555 12
好開心,終於有個天台仔種下瓜菜!
請問買乜野「泥」同「沙」較為適合種瓜菜?份量點溝?(我用發泡膠盒同紅酒箱種野)
基肥最好用邊種?份量係點?
另外想自制防蟲網,邊度買到又平又正嘅物料?
唔該各位師兄/姐
new1 發表於 2012-7-2 10:51:45 |顯示全部樓層
自制防蟲網: 可以用不要的洗衣袋
防蟲網: 可以在$12店買到
基肥: 可以用雞屎肥(粒狀)(荷蘭製造)或者花生麩(氮), 骨粉(磷), 海藻水(鉀及微量元素, 生長激素)(用海帶/海藻(沙灘執/買)沖走所有鹽份後, 再加水, 浸一段時間; 用時用水稀釋); 網址: http://www.producegreen.org.hk/agronomy_14.htm
不同作物用不同泥土 - 最基本可以用黃花砂+基肥, 由於不同植物需要不同質地, 可以混合不同泥土使用
你可以看一看綠田園的網頁, 有很多不同知識, 可以比你參考!!!
回復

hihivera 發表於 2012-7-5 13:47:24 |顯示全部樓層
好有用,謝謝分享
回復

Lingling64 發表於 2012-7-5 19:37:51 |顯示全部樓層
Hi!早前係淘寶買左防蟲網有1.8米闊,連運費平均$10左右,如你要的讓D俾你呀!
回復

henman 發表於 2012-7-6 00:18:46 |顯示全部樓層
我都係天台種野,因為怕黃花沙塞渠,所以只用泥炭土。
回復

henman 發表於 2012-7-6 00:22:15 |顯示全部樓層
Lingling 你D防蟲網有幾大ga?
回復

Lingling64 發表於 2012-7-6 00:33:12 |顯示全部樓層
henman 發表於 2012-7-6 00:22
Lingling 你D防蟲網有幾大ga?

Hi!你指是封度還是問網眼大細呀?
回復

henman 發表於 2012-7-7 12:30:06 |顯示全部樓層
Lingling64 發表於 2012-7-6 00:33
Hi!你指是封度還是問網眼大細呀?

哈哈, 我諗我誤會左以為係車好0個d
我想問長闊高..
回復

Lingling64 發表於 2012-7-7 14:30:23 |顯示全部樓層
henman 發表於 2012-7-7 12:30
哈哈, 我諗我誤會左以為係車好0個d
我想問長闊高..

你想要幾大呀!如 size不太麻煩,我可幫你車喎!
回復

Chunchun 發表於 2012-7-9 20:42:33 來自手機 |顯示全部樓層
多謝各位嘅回復^_^
回復

cherryycf 發表於 2012-7-16 15:10:12 |顯示全部樓層
Chunchun, 我都係新手, 在6月初先處女下海

因我有上D有機菜初級班, MISS教溝種菜泥可以用泥炭土6份+蛭石2份+粗河沙2份 (但這比較難買, 我就用糼身D既珍珠石代替)

而我自己就在淘X買了個蒙古包型的蚊帳作防蟲網, 可便, 一次過可以放很多盆, 都只係30多元人仔

大家都係新手, 有咩問題都可以多多交流, 亦可PM我
回復

小子 發表於 2012-7-20 02:10:23 |顯示全部樓層
打算安裝自動淋水系統嗎 ?
回復

henman 發表於 2012-7-22 00:12:33 |顯示全部樓層
Lingling64 發表於 2012-7-7 14:30
你想要幾大呀!如 size不太麻煩,我可幫你車喎!

先多謝你先, 其實我呢排未有時間搞...
回復