返回列表 發新帖

魚滕or 苦練油效果好?

作者: Anita 發表于 2008-4-12 01:07:15
10773 38
vkzone2002 發表於 2008-4-16 09:25:06 |顯示全部樓層
原帖由 蠍子仔 於 2008-4-15 12:14 發表

放一點在盆面泥面便可以,也是當施肥一種,白了當泥用
令整個園甫也會帶有一陣咖啡味

白了意思是等咖啡渣發酵嗎? 是否加少少泥和水等佢自己發酵? 等多久呢? 咁種瓜菜可以用嗎? 唔好意思, 咁多野問.
回復

duckling 發表於 2008-4-16 11:29:52 |顯示全部樓層
原帖由 蠍子仔 於 2008-4-15 12:12 發表
咖啡渣去問相熟茶餐廳取吧,加d紅茶葉渣,當肥料用也可以了
不過會令泥變酸,喜鹼的植物如香草要注意
淤草浸水驅蟻系良方,不過會產生致癌物質,不可用在食用植物 ...

之前有朋友講,只要打電話俾任何一間星巴x咖啡同佢地講想要佢地的咖啡渣,佢地會免費留給你。不過幾年前的事,而家唔知仲有無。

不過大家要小心,我以前試過用咖啡渣直接當肥用,點知我棵心愛的薰衣草就此斷魂……
回復

vkzone2002 發表於 2008-4-16 12:11:15 |顯示全部樓層
在網上找到咖啡渣用途:
1.將咖啡渣放在冰箱中或鞋櫃中可以去怪味道
2.鍋子用久了有油味,把咖啡渣放在鍋中炒到乾,就可以去掉鍋中異味
3.店內如有擺放盆栽常會引來蚊蟲的肆虐及蚊蟲躲藏其中,業者可將適量少許咖啡渣倒在盆栽的栽培土上方,應避免讓咖啡渣碰到根莖葉,不但防臭還可達到驅蟲之效,自然分解後還可當盆栽植物的養料。晒乾10天之咖啡渣可以當肥料用.
4.咖啡渣按摩消脂,如果用咖啡渣調配咖啡液,在容易囤積脂肪的小腹、大腿,腰臀等部位,沿著血液、淋巴流動的方向,朝心髒部位移動,能達到分解脂肪的減肥效果,如果沐浴時按摩效果會更好。
5.取一盤咖啡渣放入烤箱中烘烤一次,對除去烤箱內殘留的餘味也有莫大的功效。
6.咖啡渣沖涼對熟睡多汗者有易

回復

prodorothyhkg 發表於 2008-4-16 16:47:12 |顯示全部樓層
原帖由 fianfumy 於 2008-4-15 19:48 發表
苦練油要在那裡會買到 ?

花墟花X有售,小瓶100CC $38,其他專賣菜種的鋪頭也有,小瓶差不多,大瓶裝1000CC由$100-$198(地區不同)
回復

ChrisTsui 發表於 2008-4-16 16:55:54 |顯示全部樓層
今日開始o係屋企飲咖啡,已經有一湯匙咖啡渣
想問o下玄米茶渣,麥茶渣,煎茶渣對植物有冇用途o架?
唔該呀~
回復

vkzone2002 發表於 2008-4-16 18:02:50 |顯示全部樓層
我想問下咖啡渣點keep好呢? 放入mircowave叮乾佢得唔得呀?
回復

貓貓 發表於 2008-4-16 23:36:48 |顯示全部樓層
用未發酵的咖啡渣要小心,份量不能多,而且要避開植物的根莖部份。
因為發酵時它會爭奪泥土中的氮素進行分解工作,反而令植株變得衰弱。

如果你打算用作除臭吸味劑,係可以放入微波爐先抽乾水份再用。
回復

vkzone2002 發表於 2008-4-16 23:43:56 |顯示全部樓層
發酵要發幾耐呀? 1-2星期得唔得? 步驟應該係點呢? 請教請教.
回復

貓貓 發表於 2008-4-17 00:20:56 |顯示全部樓層
原帖由 貓貓 於 2008-4-14 16:40 發表

呢個問題同樣煩擾左我兩、三年,終於搵到方法。
你用咖啡渣或煙草,放入同等份量的泥,混合適量水,待發酵完成,再混入花盆的泥裡。
不過這只是個預防方法,等到蝸牛出現了,這個方法就行不通! ...

如上表所列,水份不要太多,像揸了半乾的海綿就行。每兩星期攪動一次,太乾加點水,太濕加點乾泥或乾咖啡渣。
不要心急,發酵時間視乎天氣、攪動次數、體積而定。夏天大約兩至三個月,冬天則需要四至六個月時間。

咖啡渣是會令泥土變酸,不過如果所用份量不多,而且是新泥,問題不太大。如果翻用幾次的舊泥再加咖啡渣,就需要添加草木灰或少許熟石灰來降低泥土酸。度。
回復

Anita 發表於 2008-5-1 02:26:48 |顯示全部樓層
原帖由 Anita 於 2008-4-12 01:07 發表
魚滕&苦練油都是有機驅蟲劑嗎?那個效果好?(因園圃有蟻)

魚滕都幾好噃!用咗未見蟲害.(但沒用苦練油所以還有蟻)算啦!沒有一隻除蟲劑是萬能的.

回復

Sophia 發表於 2008-5-2 19:24:49 |顯示全部樓層
想問下苦練油係咪見暖水開左之後淋落泥,定係要噴上葉呀?如果比動物誤食會唔會有問題?因為我有養狗o家!
回復

kitty 發表於 2008-5-6 00:05:31 |顯示全部樓層
煙草

如用在食的植物上不是太理想, 因有 尼古丁,

回復

fongkk 發表於 2008-6-30 14:39:01 |顯示全部樓層
回復

fongkk 發表於 2008-6-30 14:52:04 |顯示全部樓層
原帖由 Anita 於 2008-4-12 01:07 發表
魚滕&苦練油都是有機驅蟲劑嗎?那個效果好?(因園圃有蟻)

蟻用硼砂,小心保護好動物及小孩問題不大,也可以完全清理蟻

中藥舖買硼砂,最少可以買多少就多少,一定有餘,
注意在袋面註明名稱及有毒,不要放在小童可取得地方

用半茶匙硼砂(加小量熱水溶解) 1:2 蜂蜜混合後,做一份已足夠,放在碟上,
放在有蟻花盆旁邊或蟻路上,1-3天 螞蟻應該全部消失,

硼砂對螞蟻是慢性毒藥,由於不是即時死亡,所以無螞蟻知道,
蜂蜜香味會使全部螞蟻及蟻后都會食,最後全部毒發生亡,
是方便有效的方法,我自己及幫朋友整個幾次,全部成功

其實許多市面蟻藥都有硼砂成份

擔心小孩和寵物可以改用一個深一些的碟,先找位置用強力膠水將碟固定好在地上,然後才加入蟻藥,上面用可以讓蟻通過的網蓋好,用膠紙圍圏貼實,
謄心下雨,可以再用膠片(如 cd dvd 合)做一個頂蓋,擋雨

另外,可以考慮將調配藥量依據下面情況減少,或將放藥量減少,例如:以全部考慮的情況 用 1克硼砂 加 2 克 蜜糖,不能測量此精確度,就按原來份量做,做完要放入 3 克

硼砂一次性攝入量引致死亡量:
成人15~20克
兒童,小孩5~6克
新生兒2~3克

急性中毒主要表現為噁心、嘔吐、腹痛、腹瀉、紅斑、循環系統障礙、休克、昏迷等。
回復

Anita 發表於 2008-7-9 11:57:23 |顯示全部樓層
fongkk:
我會用硼砂加 蜂蜜來滅蟻,多謝你詳盡指導.
回復

fongkk 發表於 2008-7-9 12:15:26 |顯示全部樓層
原帖由 Anita 於 2008-7-9 11:57 發表
fongkk:
我會用硼砂加 蜂蜜來滅蟻,多謝你詳盡指導.

不用客氣,我都是以前買過蟻藥,但d蟻在上面走來走去,一 d都唔食,
先自己找資料做,又平又有效
回復

雲雲 發表於 2008-7-10 10:55:23 |顯示全部樓層
多謝你們的資料,很想快滅蟻同蝸牛,但係日日落大雨,佢地仍然開心地生活。
回復

燚樂 發表於 2010-12-14 14:02:24 |顯示全部樓層
之前有師兄話

中葯房有種叫做魚滕既中葯 $15蚊一斤

買番黎屋企之後攞去露台晒乾佢

之後用硬物壓平佢 再放入透明水樽度 加水 再攞去晒

三日之後 用針吉穿個水 通常兩三滴左右已經可以令到成缸金魚死晒

無色無味

記住係制作過程入面 要帶手套 因為D汁液有劇毒
回復

惡姨 發表於 2010-12-14 17:27:47 |顯示全部樓層
對付蟻, 我地會用硼砂加蜜糖, 效果唔錯, 園圃都有用過, 尤其夏季
回復