返回列表 發新帖

有更新, 請見#12 ~大天鵝 x 2 ~生長記錄 (成功種到花開!)

作者: 青蛙媽媽 發表于 2012-7-1 04:29:41
2450 31
GOODluck20x 發表於 2012-7-24 21:32:27 |顯示全部樓層
青蛙媽媽 發表於 2012-7-24 21:25
d人而家好無品德, 貪心, 最怕佢地唔懂照顧, 整死~

我個糸長方盆around 14''*8'' 装滿泥系好重0下...
估吾到照比人的走. 自己疏忽,冇計.

睇你地種得咁好都開心0既
回復

青蛙媽媽 發表於 2012-7-24 21:44:44 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2012-7-24 21:32
我個糸長方盆around 14''*8'' 装滿泥系好重0下...
估吾到照比人的走. 自己疏忽,冇計.

唔知點鮮佢地d花, 好鐘意貼近泥面開花, 有時仲會掂著d泥~
回復

GOODluck20x 發表於 2012-7-24 21:58:56 |顯示全部樓層
青蛙媽媽 發表於 2012-7-24 21:44
唔知點鮮佢地d花, 好鐘意貼近泥面開花, 有時仲會掂著d泥~

啊....其實我之前用大盆都有e個問點 . 好多時未開0既花lum 吾糸向天糸向泥.
唯一方法糸等大d 轉吊吊盆. 咁就吾洗成日番手去調教花lum d方向

以下糸 上/前 年cut走莖插o既 6.5'' 盆 , 好快已習慣環境

回復

青蛙媽媽 發表於 2012-7-24 22:46:53 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2012-7-24 21:08
你種得好好呀

我之前盆大天鵝....

但我d大天鵝花花, 總是好像半開, 又未開盡就枯萎了, 你個d全開~
回復

Wawaman 發表於 2012-7-24 23:20:43 |顯示全部樓層
青蛙媽媽 發表於 2012-7-24 20:56
這個我唔識笞, 只知道, 大小天鵝係兩隻品種, 葉型都有唔同~

你或可以睇睇這條link >>http://web.igar ...

謝謝,青蛙媽媽。我要好好培養我的小天鵝,希望它可以長得跟你那盆一樣漂亮
回復

青蛙媽媽 發表於 2012-7-24 23:24:22 |顯示全部樓層
Wawaman 發表於 2012-7-24 23:20
謝謝,青蛙媽媽。我要好好培養我的小天鵝,希望它可以長得跟你那盆一樣漂亮 ...

加油~keep著薄施花肥就ok ga~
回復

GOODluck20x 發表於 2012-7-24 23:29:45 |顯示全部樓層
青蛙媽媽 發表於 2012-7-24 22:46
但我d大天鵝花花, 總是好像半開, 又未開盡就枯萎了, 你個d全開~

或許糸環境因素 . 我家頗熱 , 设特別保濕 , 只糸早晚噴水 .
你的花形系反而 keep 得最耐 , 當開盡時約2天左右就開始枯萎了.
回復

waiting 發表於 2012-7-24 23:36:26 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2012-7-24 21:08
你種得好好呀

我之前盆大天鵝....

D人咁貪心...想要咪問人拎條走莖囉...成盆心血畀人拎走, 多謝都冇句, 換轉係我就會發癲...
回復

GOODluck20x 發表於 2012-7-24 23:40:26 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2012-7-24 23:36
D人咁貪心...想要咪問人拎條走莖囉...成盆心血畀人拎走, 多謝都有句, 換轉係我就會發癲... ...

自己疏忽老定行開左...佢以為冇人要0瓜
回復

Karine 發表於 2012-7-24 23:42:24 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2012-7-24 23:40
自己疏忽老定行開左...佢以為冇人要0瓜

我都比人攞走左棵白香岩同大岩洞,激死我。

回: 所以唔再種要曝曬既植物囉,唔想比人偷再偷呀

可能平時你放植物下佢晒, 巳有小偷監事左你好耐, 等你一閒下, 就下手做野~  發表於 2012-7-25 09:29
去到空空如也...糸呆左一陣...但冇辦法  發表於 2012-7-24 23:55
回復

Karine 發表於 2012-7-25 19:19:51 |顯示全部樓層
青蛙媽媽

係架,佢仲偷得好精明,其實我放花到平台曬,已經跟管理員、花王,清潔工打哂招呼,但被不知不覺偷走了。所以,唯有放棄要曝曬既花花囉。
回復

sandylam 發表於 2012-7-26 09:11:17 |顯示全部樓層
係呀!果班阿嬸係見無人係度就當人唔要架啦。
我上次去超市菜檔,有個店員係度摘菜,摘完想行開攞野,就有個阿嬸想攞走人地成籮菜頭菜尾,個店員大叫籮菜尾佢有用架,個阿嬸先放手咋。
回復