我想問如果用花寶花肥種出來的植物, 食下有害嗎?

作者: powergun 發表于 2012-6-29 11:22:01
3344 16
家裡有種蘆薈, 番茄, 指天椒, 蜜糖豆等, 亦試過吃下無事, 但因吃下數量不多. 始終是化肥, 想問下這裡的花友意見
Emily_yanyan 發表於 2012-6-30 10:08:21 |顯示全部樓層
花寶我只用來種花,食的還是用有機肥安心D~
回復

powergun 發表於 2012-6-30 10:35:10 |顯示全部樓層
Emily_yanyan 發表於 2012-6-30 10:08
花寶我只用來種花,食的還是用有機肥安心D~

好的, 謝謝你的回覆
回復

faylo 發表於 2012-7-10 22:24:46 |顯示全部樓層
花寶又吾糸毐葯,點解種瓜果菜會有事收呢?花寶祇是一些濃縮肥料
回復

powergun 發表於 2012-7-10 23:33:20 |顯示全部樓層
faylo 發表於 2012-7-10 22:24
花寶又吾糸毐葯,點解種瓜果菜會有事收呢?花寶祇是一些濃縮肥料

係化肥嘛, 食落肚都係小心d
回復

faylo 發表於 2012-7-11 08:51:18 |顯示全部樓層
Those vegetables u bot from market also use synthetic fertilizer , n u day day eat.  Keke
回復

powergun 發表於 2012-7-11 10:02:56 |顯示全部樓層
faylo 發表於 2012-7-11 08:51
Those vegetables u bot from market also use synthetic fertilizer , n u day day eat.  Keke

Yes, you are correct, especially the "black heart food" from China, haha
回復

faylo 發表於 2012-7-11 15:07:59 |顯示全部樓層
黑心蔬菜吾好計喇,一般蔬菜米又糸用化肥,食左幾十年lah,米又糸咁,just what i want to say, use 花寶糸冇事,但成日講,玩得有機,就吾好用化肥喇
回復

powergun 發表於 2012-7-11 23:49:27 |顯示全部樓層
faylo 發表於 2012-7-11 15:07
黑心蔬菜吾好計喇,一般蔬菜米又糸用化肥,食左幾十年lah,米又糸咁,just what i want to say, use 花寶糸冇事 ...

係囉, 其實有機肥咪平過化肥, 用動物糞便就得, 0 costs, 係有d味o者

孖吉  有機肥平???有機肥唔係淨係屎咖!你睇吓有機肥種出來的有機菜係咪平啲 .... >.<'
就係唔明囉, 買化肥要錢, 用人蓄糞便唔使錢, 但點解重會貴d, 可能係較嘔心卦, 辛苦錢都唔定

有機肥平???有機肥唔係淨係屎咖!你睇吓有機肥種出來的有機菜係咪平啲 .... >.<'  發表於 2012-7-12 02:57
回復

faylo 發表於 2012-7-12 09:57:06 |顯示全部樓層
有機肥平?
睇下你點計 law
若果你用人蓄糞,咁糸吾使錢買,但你要處理,咁又睇你點處理,若你不顅後果,又有辦法收集人蓄糞,咁你一定吾貴,但人蓄糞內有殘餘葯物,例如貓狗每個月的杜虫杜蚤葯,人蓄糞可能含有傳染人類的病源或虫,另外臭味,吸引大量蒼蠅等問題
一般有機肥是用食草動物糞便,廚餘,植物堆肥,利用有氧,厭氧,或邱引產生,產生半熟或全熟肥,含有傳染人類的病源或虫較少,制造堆肥人工糸最大成本,而堆肥每單位的"肥力"不及化肥,故相對成本貴很多
回復

powergun 發表於 2012-7-12 10:22:38 |顯示全部樓層
faylo 發表於 2012-7-12 09:57
有機肥平?
睇下你點計 law
若果你用人蓄糞,咁糸吾使錢買,但你要處理,咁又睇你點處理,若你不顅後果,又有辦法 ...

原來係咁, 我諗得太簡單啦, 其實植物可以天生天養的, 天上飛鳥和地上的小動物的排洩物, 屍體等都可以做花肥, 小時我家人用小孩尿液用水稀識就可以淋花, 話小孩尿液無乜臭味喎, 原來重有其也問題的

小時候收集尿液都唔係即時用架,見媽媽會儲起隔一段時間才用喎^^  發表於 2012-7-13 17:17
小時我家人用小孩尿液用水稀識就可以淋花, 話小孩尿液無乜臭味喎, 原來重有其也問題的......細個時,其實因污柒少,我地先逃過一劫,食乜都冇咁易瓜柴  發表於 2012-7-12 10:33
回復

faylo 發表於 2012-7-12 10:32:08 |顯示全部樓層

如果你種瓜菜,靠天生天養,咁你一定餓到變左 埃菜餓脾那...keke
回復

powergun 發表於 2012-7-12 10:45:57 |顯示全部樓層
faylo 發表於 2012-7-12 10:32
如果你種瓜菜,靠天生天養,咁你一定餓到變左 埃菜餓脾那...keke

哈哈, 又係, 要幾多天然肥料至可以滿足到成個農場或果園, 重有的是要農作物快大, 果實甜美, 可能要用化肥催谷的
回復

gunbuster363 發表於 2012-7-13 10:07:06 |顯示全部樓層
街市日日買果D都係化肥啦
食左幾廿年都未死

只係近年有機意識高左姐.........
前排我買左包進口有機茶肥(粒狀)
成舊水一包呀
回復

powergun 發表於 2012-7-13 10:20:32 |顯示全部樓層
gunbuster363 發表於 2012-7-13 10:07
街市日日買果D都係化肥啦
食左幾廿年都未死

未死唔死唔係代表無事的, 近年d人患cancer的數量不斷增加, 話唔定就係食得多呢d化肥的後遺症, 當然未經証實啦
回復

andyman 發表於 2012-7-13 17:19:47 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2012-7-13 10:20
未死唔死唔係代表無事的, 近年d人患cancer的數量不斷增加, 話唔定就係食得多呢d化肥的後遺症, 當然未經 ...

但係避無可避喎, 唔通要自己種米,自己養豬牛雞
回復

powergun 發表於 2012-7-13 17:42:03 |顯示全部樓層
andyman 發表於 2012-7-13 17:19
但係避無可避喎, 唔通要自己種米,自己養豬牛雞

有時真係好無奈的
回復