最漂亮的陌生人, 最短暫的碰面

作者: gtrnismo 發表于 2008-4-11 15:46:24
1986 9
不知道你地有否遇過一個你覺得一生人最靚既女/男

回想起中學的時候, 我每天都選擇走路回家

我好記得行到大捕某麥叔叔既時候, 我望望有無車我先過馬路

見到van仔上面有個大概30歲的女人, 靚但唔係美艷果隻, 佢一路望住我

佢座最後排

雖然我青春期但我屋企都有鏡, 所以我都望下我係米無拉褲鏈

最後唔理佢做咩春天了, 我又望住佢, 佢對眼好吸引, 我完全唔知危險地走出左馬路, 好似要跟住架van仔一樣

架van仔又好似行得特別慢一樣, 時間好似停留係一刻不動, 我好似harry porter被抽去靈魂

好明顯唔係愛, 係一種傾慕。

就感, 佢走左, 佢架車走時, 佢最後一路回頭, 笑左1秒都唔夠, 跟住我就比人boot醒

"細路, hi左天拿水呀?"

我個心唸: 係, 死都底

自此之後未有1個人比倒我敢既感覺, 好唔知點

如果今日見翻佢我都會記得佢
貓貓 發表於 2008-4-13 00:05:16 |顯示全部樓層
嘩!好浪漫!

但係車上既女人可能同人講:「頭先有個傻仔猛咁望住我,重差 d 俾車撞死添!

我少年十五、二十時,曾經遇見一個六十幾歲但患有晚期肝癌的人。當時從來未見過一個咁有風度、學識同禮貌的人。佢唔會當我係靚妹仔,對我保持著一位紳士對女仕的應有風度。有一次我只係幫佢一個小小的忙,就好似係巴士讓位俾孕婦咁芝麻既小事,佢竟然同我講:"You are my angel."  嘩!你話齋,死都抵!

相識二十八日後佢就死左,但係過左咁多年我仍然記得佢個句 U a my angel同埋佢既風度氣質, 無人可以比得上。
回復

cuiyao 發表於 2008-4-13 01:27:13 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-4-11 15:46 發表

見到van仔上面有個大概30歲的女人, 靚但唔係美艷果隻, 佢一路 ...

我覺得有0的鬼故feel. 好似0的鬼片,講主角第一次撞見女鬼0個一幕0甘。
回復

carolc 發表於 2008-4-14 21:17:45 |顯示全部樓層
掛住望靚女!!!!! 小心 d 呀
回復

八王爺 發表於 2008-4-15 06:44:23 |顯示全部樓層
情人眼裏出西施。

美,是一种 經驗。

沒看过 玖瑰的人,以为 康乃馨最美。
沒見过百合的人,以为牽牛已很美。
無睇过牡丹,以为菊花夠美了。

当然,以上全部佳美,只是看的人,看的眼怎样!
回復

cross 發表於 2008-4-15 08:19:53 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-4-11 15:46 發表

見到van仔上面有個大概30歲的女人, 靚但唔係美艷果隻, 佢一路 ...

昌運那間嗎?
是大埔中心..一個地區中心都睇唔到靚女就死
好印象深刻係一元同富亨的醉酒佬
回復

gtrnismo 發表於 2008-4-15 23:36:18 |顯示全部樓層

你taipo人尼架原來

原帖由 cross 於 2008-4-15 08:19 發表

昌運那間嗎?
是大埔中心..一個地區中心都睇唔到靚女就死
好印象深刻係一元同富亨的醉酒佬

係太和果間

得1間house果間
回復

蛀米虫 發表於 2008-4-19 17:54:24 |顯示全部樓層
哈~ 深入了解後你就知!!!
回復

carlo 發表於 2008-4-22 07:02:37 |顯示全部樓層
無錯 ! 可能十年後 >>>>>>> 變左大肥婆呢 !

向前望    !
回復

cross 發表於 2008-4-22 08:52:06 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-4-15 23:36 發表

係太和果間

得1間house果間

姐係我同小餘見面果間
我覺得好似昌運果邊多靚女d姐
回復