明天好快到 - 颱風消息。

作者: 八王爺 發表于 2012-6-28 17:18:44
4316 26
各位今晚有時間收收啲花花草草。

颱風襲港,吹到正!

http://www.hko.gov.hk/wxinfo/currwx/tc_gis_e.htm
jellyfishy 發表於 2012-6-28 17:33:18 |顯示全部樓層
好正喎~ 即係明日都係要上班啦~
回復

oneonewe 發表於 2012-6-28 17:33:23 |顯示全部樓層

OMG!
我屋企會漏水o架!
回復

vivi 發表於 2012-6-28 17:34:44 |顯示全部樓層
oneonewe 發表於 2012-6-28 17:33
OMG!
我屋企會漏水o架!

我都係擔心呢樣
回復

jose666 發表於 2012-6-28 18:19:16 |顯示全部樓層
oneonewe 發表於 2012-6-28 17:33
OMG!
我屋企會漏水o架!

我驚水浸多d~~好恐怖~
回復

waiting 發表於 2012-6-28 23:42:51 |顯示全部樓層
放假又要坐監...
回復

cowslip 發表於 2012-6-29 07:42:18 |顯示全部樓層
完全無留意,我屋企d黃皮龍眼實比個風打曬落地
回復

claudiatang 發表於 2012-6-29 09:16:14 |顯示全部樓層
總之一句講晒:今年是零收成年。就算不打風,光是雨水都讓所有瓜菜半死不活了。花花就開沒幾天就霉爛了。

年年只會雨水越來越多, 點算?  發表於 2012-6-29 09:24
回復

jellyfishy 發表於 2012-6-29 09:20:14 |顯示全部樓層
終於可以安樂在家看風雨了~
回復

八王爺 發表於 2012-6-29 10:02:48 |顯示全部樓層
依家仍是熱帶氣旋,唔知威力會否加增。
拭目以待。
回復

cowslip 發表於 2012-6-29 10:24:37 |顯示全部樓層

雨水多,白掌開曬,玫瑰霉曬,花苗同蟹爪蘭c曬,雜草除1次生1次,除唔曬
果樹結得少果,雨水一多唔甜,今年唔好話賣錢,可能自己食都少
係得秋葵節瓜ok,茄子重細棵希望唔好c

唉 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~  發表於 2012-6-29 13:51
回復

maybabe 發表於 2012-6-29 13:30:57 |顯示全部樓層
我又黎發放消息, 私人天文台
Extreme Alert - As Tropical Storm D suri is forecast to move more westwards and faster than expected, it will move across the seas within 100 kilometres south of Hong Kong. Therefore, Strong Wind Signal No. 3 will be issued this afternoon, and it is more likely to issue Gale or Storm Wind Signal No. 8 (Northeast) tonight.

頂~  發表於 2012-6-29 14:21
回復

maybabe 發表於 2012-6-29 14:36:25 |顯示全部樓層
jellyfishy  頂~  

做乜頂我

我冧水母嘅意思是放工先打風,又是周末.....十分無癮。  發表於 2012-6-29 15:03
hahaaaaaaaaaaaa  發表於 2012-6-29 14:43
回復

cklife 發表於 2012-6-29 14:39:00 |顯示全部樓層
依段英文講咩呀?...無耐性查字典...

不過我覺得天氣幾好呀...無風無雨....

係囉 ~ 係囉 ~  發表於 2012-6-29 14:43
回復

maybabe 發表於 2012-6-29 14:59:49 |顯示全部樓層
最新消息
Very Extreme Alert - Doksuri will at least maintain the intensity of a tropical storm and move across the sea just south of Hong Kong at a Rather Fast speed. Therefore, the weather in Hong Kong will deteriorate significantly from now to overnight tonight. Strong Wind Signal No. 3 will be issued soon. Gale or Storm Wind Signal No. 8 is also necessary after this evening.
個風會係香港以南既海以高速吹過, 香港天氣由現在到午夜會變得好差, 3號風球快掛而8號風球會係今晚掛

高速吹過 ? 咁聽朝可能要返工喎~  發表於 2012-6-29 15:47
唔該晒...咁一陣去買D野食先...話唔定老公會早番屋企...同佢撐下枱腳先..  發表於 2012-6-29 15:33
回復

maybabe 發表於 2012-6-29 15:02:28 |顯示全部樓層
香 港 天 文 台 發 出 最 新 熱 帶 氣 旋 警 告
一 號 戒 備 信 號 , 現 正 生 效 。

表 示 有 一 熱 帶 氣 旋 , 約 在 香 港 800 公 里 內 , 可 能 影 響 本 港 。

在 下 午 2 時 , 熱 帶 風 暴 杜 蘇 芮 集 結 在 香 港 之 東 南 偏 東 約 280 公 里 , 即 在 北 緯 21.0 度 , 東 經 116.5 度 附 近 , 預 料 向 西 北 偏 西 移 動 , 時 速 約 30 公 里 , 移 向 廣 東 沿 岸 。

過 去 數 小 時 , 杜 蘇 芮 的 移 動 速 度 加 快 , 靠 近 廣 東 沿 岸 。 按 照 現 時 預 測 途 徑 , 杜 蘇 芮 會 在 今 晚 至 明 早 相 當 接 近 本 港 。 本 港 風 勢 會 顯 著 增 強 , 天 文 台 會 在 短 期 內 改 發 三 號 強 風 信 號 。

受 杜 蘇 芮 的 雨 帶 影 響 , 本 港 今 日 稍 後 天 氣 逐 漸 變 壞 , 有 狂 風 驟 雨 。

海 面 會 有 湧 浪 , 市 民 應 遠 離 岸 邊 及 停 止 所 有 水 上 活 動 。
回復

maybabe 發表於 2012-6-29 15:14:01 |顯示全部樓層
話係咁喎

6/29 15:50 三號強風訊號
6/29 22:50 八號烈風及暴風訊號
6/30 5:30 取消八號烈風及暴風訊號

唔該晒...好清楚呀..  發表於 2012-6-29 15:33
回復

cowslip 發表於 2012-6-29 15:37:12 |顯示全部樓層
依家,我屋企(粉嶺區,落雨啦)

大吾大風呀?  發表於 2012-6-29 15:40
回復

cowslip 發表於 2012-6-29 15:43:08 |顯示全部樓層
ChowChow
無風,得雨,依家得返毛毛雨

我呢邊觀塘區無風無雨但好焗  發表於 2012-6-29 15:57
回復

八王爺 發表於 2012-6-29 15:46:24 |顯示全部樓層
maybabe 發表於 2012-6-29 08:14
話係咁喎

睇吓有冇咁準確?
回復

12下一頁