我與朱頭炳的相遇

作者: josie 發表于 2012-6-28 16:41:53
7695 108

之前家中唯一的一盆朱頂蘭是姐姐送的白肋朱,後全因為園藝館的關係而另我愛上了實在太美的她.
於是淘朱日記就開绐了. 多次的尋朱後決定下一次海淘一次朱, 淘時說是開花株.....但收到的是這些BB。。。是真是假仍未揭曉。。。。漫長歲月。。。,等等等。。。。。. 土朱 (Small).JPG
淘時說是什麼什麼的Lady Jane...Dancing Queen也沒有什麼關係了....只是等待再待待是否被騙而已.. 朱.jpg
而本著無大害的心情再第二次再淘的時候, 經園友介紹找到她...好靚女.... picotee (2).jpg . picotee (Small).JPG
跟住就。。。。開始了尋找朱朱的故事了。。。

評分

查看全部評分

josie 發表於 2012-6-28 17:03:47 |顯示全部樓層

bun x的超貴朱Arctic white 是用來止咳的, 是貴了點但非常的promising.用來做結婚花球都得..哈哈哈 mg]305386[/attachimg]
Arctic white fullbloom (Small).JPG
ARCTIC WHITE (3) (Small).jpg
回復

josie 發表於 2012-6-28 17:11:53 |顯示全部樓層

跟著再搜羅進口超可愛巨型朱朱土朱真是沒得比. amaryllis (6).jpg
Splash (Small).jpg Sumatra2 (Small).jpg Misty (Small).jpg Flamenco Queen 2 (Small).JPG
回復

josie 發表於 2012-6-28 17:25:03 |顯示全部樓層

這是最後趕尾班車到埗的季尾朱朱....朱頭比較軟..但都超可愛..期待中 朱頂蘭 (Small).jpg

這個漂亮朱又特別鴛鴦面so cute我一定會到手的 Gervase (Small).jpg
回復

HINGJUDY 發表於 2012-6-30 15:24:53 |顯示全部樓層
嘩!嘩!嘩!我D毒品.好期待你比解藥救命.....
回復

☆桃仔☆ 發表於 2012-6-30 15:38:47 |顯示全部樓層
最尾果種好靚呀!!!

多謝賞花,係呀佢好特別呀鍾無豔咁。  發表於 2012-6-30 15:55
回復

josie 發表於 2012-6-30 15:53:30 |顯示全部樓層
HINGJUDY 發表於 2012-6-30 15:24
嘩!嘩!嘩!我D毒品.好期待你比解藥救命.....

唔係吖嘛,你啲靈丹咁勁,我啲小毛喇。新手剛上路吖。我非常期待你啲靈丹就真。
回復

HINGJUDY 發表於 2012-6-30 17:32:14 |顯示全部樓層
我過D以經對我無乜藥效.要找新的特效藥.....

哈哈。  發表於 2012-6-30 17:35
回復

ae92 發表於 2012-6-30 18:26:56 |顯示全部樓層

結D种子黎解毒啦,

回覆點評

但係你D品种,我都冇

哈哈!  發表於 2012-6-30 22:08
你啲朱頭炳都非常强勁喎,我啲小兒科啫。  發表於 2012-6-30 21:39
咁要啲耐性嘞!  發表於 2012-6-30 20:58
回復

ae92 發表於 2012-6-30 21:43:47 |顯示全部樓層
ae92 發表於 2012-6-30 18:26
結D种子黎解毒啦,

睇過我既漫長歲月,就知道我中毒有幾深,同好有耐性啦 ,
回復

josie 發表於 2012-7-1 18:50:29 |顯示全部樓層
ae92 發表於 2012-6-30 21:43
睇過我既漫長歲月,就知道我中毒有幾深,同好有耐性啦 ,

努力加油,你地好多品種我都無架,剛比你地放毒開始上瘾正在收集中,前輩以後多多交流。你個朱場好勁揪喎。個垂直種法好有創意,少啲地方都無得玩。

唔計土朱,我都係由前年團購開始,其賓我都係新手  發表於 2012-7-2 02:02
回復

josie 發表於 2012-7-3 12:42:37 |顯示全部樓層

再嚟睇我的sweetheart 我的至愛color夏日透心涼, 千等萬等太陽公公出嚟佢先開花,佢真係勁靚, 靚爆鏡. White Pink 2 (Small).JPG
White Pink 3 (Small).jpg 乜方位睇都咁正
White Pink (Small).JPG
white pink back (Small).JPG pat pat都靚過人架...
White Pink side (Small).JPG 重辨既花蕊(只見到一條蕊...唔知男定女)啲位置咁點留到米架.
回復

josie 發表於 2012-7-3 12:53:52 |顯示全部樓層

上星期打風打斷左一片花瓣好心痛, 孤清清一片係泥面都係咁靚... Flamenco Q petal (Small).jpg

最後的一支Flamenco Queen既花箭.勁正....心花怒放.. Flamenco Q (Small).JPG

可唔可以結D种子俾我呀?  發表於 2012-7-3 17:55
回復

josie 發表於 2012-7-3 13:04:16 |顯示全部樓層

佢花如其名叫Hurricane, 連啲葉都巨過人...佢沒有六尺高但都有三尺幾架...我特別將佢同小型既neon種嚟比較吓. so funny. Hurricane N Neon.jpg 佢只是長葉從沒有交過功課....激氣...
Neon (Small).jpg 佢個鄰居一樣咁激氣...多花冧到墮晒落嚟..垂頭喪氣...唉..好正小喇叭嚟架....正一攪笑二人組........  哎呀重無影佢地正面添..下年補番....
回復

josie 發表於 2012-7-3 13:06:38 |顯示全部樓層

Misty bloom (Small).JPG mini型既 Misty今次開啲花又有啲唔同左喎上次多啲綠色...正.
回復

yeahyeah 發表於 2012-7-3 13:53:01 |顯示全部樓層
加油,加油呀, 等緊你有多GE球根出讓+

咁你要好有耐力先得喎...漫長歲月呀....一齊加油喇  發表於 2012-7-3 14:00
回復

panda8666 發表於 2012-7-3 15:50:47 |顯示全部樓層
正呀........

多謝賞花..佢地又真係好正架....  發表於 2012-7-3 16:05
回復

josie 發表於 2012-7-3 18:10:17 |顯示全部樓層
josie 發表於 2012-7-3 12:53
上星期打風打斷左一片花瓣好心痛, 孤清清一片係泥面都係咁靚...

最後的一支Flamenco Queen既花箭.勁正.... ...

ae92  可唔可以結D种子俾我呀?  發表於 15 分鐘前

Of course yes, 我會盡力架喇!希望成功留到米喇!
回復

theresagood 發表於 2012-7-3 20:01:10 |顯示全部樓層
大陸園藝論壇開始有荷蘭朱團購 大約秋天會有貨
品種準確度都唔錯 你可以考慮下

如有網址請pm我,thank you.  發表於 2012-7-4 03:14
請問是哪個論壇? 可以給個網址參考一下嗎? thx~  發表於 2012-7-3 22:48
回復

josie 發表於 2012-7-4 13:59:20 |顯示全部樓層

這不知名的風雨蘭啲色好靚呀..大家嚟賞吓花....唔知有冇高人指引下佢叫乜名哩.. 風雨蘭-1 (Small).jpg
黃色風雨蘭 (Small).jpg
風雨蘭-2 (Small).JPG
回復