作者: nickyhk 發表于 2008-4-11 12:22:00
1990 19
因為新手, 好少寄葉出去. 搵左好多方法. 而家會主力用以下兩個分法. 各位網友可以參考下. 我個人覺得幾好  :

最環保工具  :  廁紙筒 : 大家都會買廁紙, 唔好浪費, 將中間個芯抽出黎, 留番比bb用. 因為如果分享葉片郵寄時,用左佢唔容易壓爛, 而將bb藏係入面係最好架.而係筒裹面可以再加包生果用果個白色網,唔使買架,你買雪梨時都會見到, 唔好掉留番佢用.

廢物利用 : 優x良品膠盒 :   女士們為主都鐘意去優記買零食, 佢地原來有細膠盒零食, 好似話梅等等...,   佢十零有三個盒. 食完洗乾比bb用.

評分

查看全部評分

tcl 發表於 2008-4-11 13:12:29 |顯示全部樓層
Good suggestion.  Thanks!
回復

kong 發表於 2008-4-11 13:16:41 |顯示全部樓層
葉柄唔駛包得咁密實,對方拆時會好唔方便!
回復

kong 發表於 2008-4-11 13:18:24 |顯示全部樓層
請問佢可唔可以入得到一般的住宅信箱呢?
收信人要唔要去郵局提郵包呀?
回復

nickyhk 發表於 2008-4-11 13:24:04 |顯示全部樓層
廁紙筒應無問題, 膠盒未必得, 可能當小郵包寄. 不過用係親自交收係一個選擇
回復

Fonica 發表於 2008-4-11 14:30:23 |顯示全部樓層
用廁紙筒都要小心,我曾經試過因為信箱口不夠大,郵差叔叔把廁紙筒壓扁塞入信箱,另葉片斷了
回復

candyandbowie 發表於 2008-4-11 14:34:43 |顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

用膠盒寄會唔會唔透氣焗親佢呀?
回復

kong 發表於 2008-4-11 14:50:55 |顯示全部樓層
原帖由 candyandbowie 於 2008-4-11 14:34 發表
用膠盒寄會唔會唔透氣焗親佢呀?

天氣涼三幾日應該冇事,再熱一點就危險啦,我試過放一片葉子入zip 袋,吹一口氣入內,一個月它在袋內長根啦.
回復

Fonica 發表於 2008-4-11 14:59:06 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2008-4-11 14:50 發表

天氣涼三幾日應該冇事,再熱一點就危險啦,我試過放一片葉子入zip 袋,吹一口氣入內,一個月它在袋內長根啦.

kong姐,想問那個袋應該放在什麼地方呢?要放在燈光下嗎?幾時才要插入泥呢?
回復

peeseela 發表於 2008-4-11 15:10:57 |顯示全部樓層
nicky, 我收到個個廁紙筒同圖2唔同wor, 淨係個筒入住塊對摺o既葉.
回復

kong 發表於 2008-4-11 16:43:44 |顯示全部樓層
原帖由 Fonica 於 2008-4-11 14:59 發表

kong姐,想問那個袋應該放在什麼地方呢?要放在燈光下嗎?幾時才要插入泥呢?

唔係呀,只係放屋內一角,冇光,佢就長出根啦!我冇落泥, 掉左,因為是想知葉子有幾強生命力.
回復

爱哥 發表於 2008-4-11 22:51:00 |顯示全部樓層
不知道香港可以往天津邮寄吗。好想分享大家的堇。好想。
回復

dick 發表於 2008-4-11 23:58:15 |顯示全部樓層
我用過廁紙筒方法寄av 葉-->無問題
膠盒方法-->我收到苗無問題, 郵差放在信箱頂, 花友當文件寄出
回復

kong 發表於 2008-4-12 00:34:55 |顯示全部樓層
原帖由 dick 於 2008-4-11 23:58 發表
我用過廁紙筒方法寄av 葉-->無問題
膠盒方法-->我收到苗無問題, 郵差放在信箱頂, 花友當文件寄出

唔該晒!
回復

cheong 發表於 2008-4-12 01:21:20 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2008-4-11 16:43 發表

唔係呀,只係放屋內一角,冇光,佢就長出根啦!我冇落泥, 掉左,因為是想知葉子有幾強生命力.

咁厲害!? 即係剩係得一塊葉同你果一口氣o既水氣? 咁塊葉真係好勁喎!!
回復

nickyhk 發表於 2008-4-12 01:25:59 |顯示全部樓層
原帖由 爱哥 於 2008-4-11 22:51 發表
不知道香港可以往天津邮寄吗。好想分享大家的堇。好想。

可以的.
回復

nickyhk 發表於 2008-4-13 19:11:43 |顯示全部樓層
我係網求睇到, 有無人知道以下白色既物料係邊度買呀 ??

回復

kong 發表於 2008-4-13 20:27:16 |顯示全部樓層
原帖由 cheong 於 2008-4-12 01:21 發表

咁厲害!? 即係剩係得一塊葉同你果一口氣o既水氣? 咁塊葉真係好勁喎!!

真係好厲害嫁,不過唔好夏天試喎
回復

happyfusby 發表於 2008-4-13 23:24:39 |顯示全部樓層
原帖由 nickyhk 於 2008-4-13 19:11 發表
我係網求睇到, 有無人知道以下白色既物料係邊度買呀 ??

在文具舖應該有得賣...但我通常都係去執d廢盒內的發泡膠用...
回復

nickyhk 發表於 2008-4-14 09:18:17 |顯示全部樓層
原帖由 happyfusby 於 2008-4-13 23:24 發表

在文具舖應該有得賣...但我通常都係去執d廢盒內的發泡膠用...

沙田商務及大眾都搵唔到, 你好似張果d, 唔係軟淋淋冒的海綿呀. thanks !
回復