新手求救 楓樹盆景不停枯葉... ><

作者: clover_bliss 發表于 2012-6-26 13:36:28
2949 7
從花墟買左返黎一個星期左右。換左泥 (培植土加樹皮同陶泥粒), 無落肥。
Keep住每早俾水, 放在書桌近window位, 下午太晒時會左換半陰既位俾佢...
到底要點護理同救a??
另外請問大家知不知道它的品種?

chaodi 發表於 2012-6-27 23:29:06 |顯示全部樓層
太濕,唔夠通風。
回復

clover_bliss 發表於 2012-6-29 00:09:30 |顯示全部樓層
thanks~
已把樹搬到通風位, 同減水量.. 希望有救得到啦...
回復

128 發表於 2012-7-27 18:30:59 |顯示全部樓層

請問盆楓樹現在情況如何? 在花墟那處有得賣?
謝謝!
回復

mingfunming 發表於 2012-7-27 20:03:16 |顯示全部樓層
比多d太陽佢, 我嗰棵初時種露台,下午4-6有陽光晒, 生長不好, 無新葉生長,枯了一半, 現在放上天台, 早上晒半日, 現在已出番新葉
回復

hwm1234 發表於 2012-7-27 21:42:34 |顯示全部樓層
give it more sunlight and please it in an open area (a little bit wind), yours root may be roten
I have 2 pots which is pleased on the roof and they grow without problem. they can survive with full sun
回復

clover_bliss 發表於 2012-7-29 00:29:39 |顯示全部樓層
128: 差不多全枯了... 在花墟左手邊那條街, 不是繽繽那邊. 不過近期再去看也沒有. 可能不是當季的吧...
ming, hwm: 我還以為我把它晒死了... 謝謝... 我會再試的
回復

128 發表於 2012-7-29 09:14:53 |顯示全部樓層
clover_bliss 發表於 2012-7-29 00:29
128: 差不多全枯了... 在花墟左手邊那條街, 不是繽繽那邊. 不過近期再去看也沒有. 可能不是當季的吧...
min ...

多謝師兄回覆。
回復