分享回來的植物..交吓功課先!!

作者: josie 發表于 2012-6-21 18:55:18
2984 23

自認識了園藝館後, 從各位花友前輩處分享及認識了不小植物, 而家係時候交吓功課. 再次多謝各位的分享.  

第一棵分享自fnv234 的夜香花

之前

之前

現有三枝枝條了..前待開花

現有三枝枝條了..前待開花

來自麥雅棠的艾草 艾草 fr 麥雅棠 (Small).JPG

來自yanfung 的大天鵝走莖及pink panther Pink panther fr yanfang.jpg 大天鵝 fr yanfung.jpg
來自mandywowo 的海豚花 小海豚 fr Mandywowo (Small).JPG
來自hugopoodle 的K. Nepolean V花貓蟲 K Nepolean V fr hugopoole (Small).JPG
來自ylee的曇花枝條出了根 曇花 fr ylee.jpg
來自hcheung 的迷岩根球
來自joe0101的cherry sage 種子
來自teddybear的花貓及金錢mint
來自barbeemak的Tiny Red出左好多芽仔
PSC的無名貓出左一啲好得意既鬚鬚 no name 花貓 fr psc (Small).JPG
來自may.sun交換的 K. Ampallang不太懂種, 剪了很多枯葉, 好像縮了水. K Ampallang fr may.sun (Small).JPG

海豚花by Mandywowo.jpg
Cherry sage fr joe0101 (Small).jpg
sinn fr hcheung (Small).JPG
Tiny Red fr barbeemak (Small).JPG
金錢mint fr teddybear (Small).jpg
K. venus fr teddybear.jpg

評分

查看全部評分

caca8j 發表於 2012-6-22 22:47:56 |顯示全部樓層
犀利,加油

thank you。 我會努力。  發表於 2012-6-22 23:44
回復

ylee 發表於 2012-6-25 12:16:17 |顯示全部樓層
good 比佢曬多D太陽 WOR

會架喇..我偷睇過佢, 佢新出左一條小芽呀..好開心唔知幾時會有花呢...嘻嘻,  發表於 2012-6-25 12:57
回復

josie 發表於 2012-6-22 00:04:16 |顯示全部樓層
yanfung 發表於 2012-6-21 22:56
大得幾快wo

係呀,連剪下來想不要的那條小pink panther短丫也長了四片小葉芽!但大天鵝就差不多一樣,還在摩索學習中,多謝你的分享。
回復

Joe0101 發表於 2012-6-22 10:17:18 |顯示全部樓層
加油!

thank you,會加倍努力。希望佢快快開花,佢啲叶可以吃嗎?  發表於 2012-6-22 19:02
回復

Joe0101 發表於 2012-6-25 10:24:00 |顯示全部樓層
thank you,會加倍努力。希望佢快快開花,佢啲叶可以吃嗎?

Sorry! 我都唔知呀!

Joe,唔好意思,你嘅花煙草冇發到芽呀!  發表於 2012-6-25 11:16
回復

siubox 發表於 2012-6-26 18:05:41 |顯示全部樓層
咁早開花

我三月種既,都唔預佢係咪時侯種同幾時開花。只係試吓架咋。  發表於 2012-6-26 23:33
回復

josie 發表於 2012-6-26 17:19:39 |顯示全部樓層

星期日係花壚見到佢...今係好自在的在街邊四腳朝天睡著左, 任影唔計較...噭 c... cat.jpg

今年新年插的劍蘭留了個根球, 試吓種..拾吓拾吓又開到花..超開心.
. Gladilous (Small).jpg
回復

Joe0101 發表於 2012-6-26 09:40:07 |顯示全部樓層
Joe,唔好意思,你嘅花煙草冇發到芽呀!

係我唔好意思就真! 但係我自己用收到嘅種子再種都出到芽, 不過要種幾耐吓先開花.

咁係我嘅問題喎,交唔到功課我係我唔好意思啦!  發表於 2012-6-26 10:06
回復

teddybear10_10 發表於 2012-6-22 00:22:09 |顯示全部樓層
加油

thank you,會加倍努力。  發表於 2012-6-22 19:01
回復

yanfung 發表於 2012-6-21 22:56:21 |顯示全部樓層
大得幾快wo
回復

josie 發表於 2012-7-20 13:58:55 |顯示全部樓層
再交吓功課先...
fnv234的夜香花開左喇...不過佢生得高聞唔到香唔香...希望佢多產啲可以夠煲冬瓜湯...嘻嘻
夜香花開1 (Small).JPG 夜香花開 (Small).jpg

評分

查看全部評分

回復

josie 發表於 2012-7-20 14:03:28 |顯示全部樓層

yanfung分享 的pink pather都開左第一朵花 其實我係苦苣苔個版到post左, 但實在太開心, 唔好意思係到又再post多一次相...請見諒...
[attaAhimg]309189[/attachimg]
pink pather 3 (Small).JPG

咁快有花睇,你好叻呀^^~  發表於 2012-7-20 19:15
回復

josie 發表於 2012-7-20 17:46:34 |顯示全部樓層
同deco交換回來的第一粒紫葉酢醬草根球, 出來的都好艷淨賞葉都好得, 唔知會唔會有花哩.
紫葉酢醬草 (Small).jpg

呢隻會開粉紅色花  發表於 2012-7-20 20:39
回復

hugopoodle 發表於 2012-7-20 19:11:31 |顯示全部樓層
K. Napolean V 生得好慢ga,
要好有耐性養的
但一條虫又有機會長好多個小苗
加油呀~
回復

josie 發表於 2012-7-21 00:45:30 |顯示全部樓層
josie 發表於 2012-7-20 14:03
yanfung分享 的pink pather都開左第一朵花 其實我係苦苣苔個版到post左, 但實在太開心, 唔好意思係到又再 ...

多謝讚賞,但棵貓就。。。
回復

yhlamhk 發表於 2012-7-23 10:10:30 |顯示全部樓層
大開眼界,利害.....謝謝
回復

josie 發表於 2012-9-4 14:36:09 |顯示全部樓層

再交吓少少小功課先.....棵棵都大左好多呀 (同一樓比較吓 )..
k. Venus fr TeddyBear
K. venus fr teddybear9-2012 (Small).jpg
Ampallang fr Maysun
K Ampallang fr may.sun9-2012 (Small).JPG
喜蔭fr Karine
喜蔭 fr Karine-1 (Small).jpg

回復

Aalon 發表於 2012-9-5 09:16:03 |顯示全部樓層
這裡是個溫暖的地方, 你們分享著植物, 也在分享快樂, 看到貼子令人愉快

係呀...種得好開心架...再可以同人分享..  發表於 2012-9-5 12:10
回復

may.sun 發表於 2012-9-5 09:39:15 |顯示全部樓層
josie 發表於 2012-9-4 14:36
再交吓少少小功課先.....棵棵都大左好多呀 (同一樓比較吓 )..
k. Venus fr TeddyBear

嘻嘻…重想同你講,如果棵貓唔掂比過棵你!不過而家唔洗啦。
回復

12下一頁