天降禮券

作者: EddieOR 發表于 2007-7-26 18:48:46
1651 10
今日,行下路。

她:「你好先生,阻你少少時間,可唔可以幫我地做份問券」
我:「好呀」
她:「XXXX」
我:「XXXXXXXXX」

二十分鐘後,企到累了

她說:「唔該哂你!我地會送番份禮券俾你嫁」
心諗:「應該又係唔起眼既店,全香港先得一間果D啦==”」

之後睇番,原來係「惠康50元現金券」,仲算冇白企了……口都乾咪,哈哈。
prodorothyhkg 發表於 2007-7-26 18:58:42 |顯示全部樓層
幾好彩 ,不過今日好熱 bor
回復

EddieOR 發表於 2007-7-26 19:54:03 |顯示全部樓層
五點九到的,都唔係好曬,熱就麻麻啦,接受到的
回復

Fonica 發表於 2007-7-26 22:40:04 |顯示全部樓層
你真係好彩啦
通常係街或電話問卷調查我都會佢絕,因為大多係問完就sell你...好煩
回復

noel 發表於 2007-7-27 16:42:25 |顯示全部樓層
係做邊類訪問?  會唔會有手尾跟 (即事後好多電話呢...)  
回復

EddieOR 發表於 2007-7-27 17:57:37 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2007-7-27 16:42 發表
係做邊類訪問?  會唔會有手尾跟 (即事後好多電話呢...)  

飲品調查

你有冇聽過品牌A?
你有冇聽過品牌B?
你有冇聽過品牌C?
你有冇聽過品牌D?
你有冇聽過品牌E?
你有冇聽過品牌F?
你有冇聽過品牌G?
你有冇聽過品牌H?
你有冇聽過品牌I?
你有冇聽過品牌J?
你有冇聽過品牌K?
你有冇聽過品牌L?
你有冇聽過品牌M?
你幾耐飲一次品牌A?
你幾耐飲一次品牌B?
你幾耐飲一次品牌C?
你幾耐飲一次品牌D?

…………

所以問左好耐

回復

soniamok 發表於 2007-7-27 22:12:23 |顯示全部樓層
夏天到啦嘛,睇電視都見到好多 skincares 同 drinks 賣行晒廣告,咁梗係會有 d 咁既問卷調查啦,不過俾我都會唔理 3 7 21 就話唔得閒唔做,嘻
回復

Tony 發表於 2007-7-27 22:22:39 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2007-7-27 16:42 發表
係做邊類訪問? 會唔會有手尾跟 (即事後好多電話呢...)  

好驚 lee D
回復

EddieOR 發表於 2007-7-29 15:17:00 |顯示全部樓層
原帖由 soniamok 於 2007-7-27 22:12 發表
夏天到啦嘛,睇電視都見到好多 skincares 同 drinks 賣行晒廣告,咁梗係會有 d 咁既問卷調查啦,不過俾我都會唔理 3 7 21 就話唔得閒唔做,嘻

係?  次次人地叫我做訪問我都會做,
暑假一時時也會出去咁,比較得閒,做一份訪問都只係幾分鐘麻 <-- 我個份另計
同咪之前我既同學都試過係街到做訪問人地果個
佢話兩個幾鐘先做左五個人的訪問……所以建議多點人做訪問,那些人都企到累了……
結果都會準點
回復

soniamok 發表於 2007-7-29 19:43:30 |顯示全部樓層
其實我都唔係沒有試過幫人做問卷調查既,我自己都有企街做問卷調查的經驗,不過呢幾年遇到的問卷調查都有少少呃人感覺,問題有少少"求其"的感覺,志在要你的個人資料,之後手機會收到好多無謂推銷電話。所以而家先唔願意做囉。
回復

笨笨 發表於 2007-7-30 00:30:18 |顯示全部樓層
原帖由 soniamok 於 2007-7-29 19:43 發表
其實我都唔係沒有試過幫人做問卷調查既,我自己都有企街做問卷調查的經驗,不過呢幾年遇到的問卷調查都有少少呃人感覺,問題有少少"求其"的感覺,志在要你的個人資料,之後手機會收到好多無謂推銷電話。所以而家先唔願意做囉。 ...

同意同意~~~
有時仲怕佢地有咗自己既資料,會比佢地做咗其他野添^^"
回復