薄荷葉可是煲湯嗎?

作者: Anita 發表于 2008-4-10 00:19:53
9431 16
今天在街市,市販說薄荷葉滾瘦肉,好飲又驅風,吳`另外想問薄荷葉可否揷植?
alextang 發表於 2008-4-10 07:58:35 |顯示全部樓層
可以呀。
你滾瘦肉的,
應該是"香花菜"(羅勒 )。

香花菜係薄荷(Mint)嘅一種,羅勒係Basil類  發表於 2012-4-21 00:56
回復

dchan 發表於 2008-4-10 14:50:29 |顯示全部樓層
係呀! 香花菜呀! 上個星期先系粉嶺一大班朋友去擇士多啤利和買新鮮即摘菜, 一人買了一扎薄荷葉, 然後一齊到沙頭角另一朋友到燒野食, 重用薄荷葉煲蛋花湯添! 其中一個朋友小時候常喝的湯! 唔錯, 好似飲香口膠咁! 當堂無哂燒野食o的熱氣!
回復

Anita 發表於 2008-4-10 15:18:45 |顯示全部樓層
嘩!!原來咁好,今晚煲薄荷蛋花湯試吓先,買了一大紮薄荷葉只是$5.
另外在基維百科網頁提供薄荷的作用如下--添加於調味品中,個別或混合其他香藥草泡茶,驅蟲殺跳蚤、提神解鬱、消除疲勞、鎮定安神、幫助睡眠、治感冒頭痛、疏風發汗、散熱解毒、健胃消腹脹、消炎止癢、防腐去腥、殺菌、清新空氣。據說餐後飲用能幫助消化及去除體內多餘的油脂。

有止痛、麻醉、退乳、消炎、抗菌、抗痙攣、收斂、利胃等效用。因具有刺激的特性,對於風濕痛、神經痛也有治療效果;另外亦適用於神經系統,具有調節與鎮定作用,也是良好的清血劑。

回復

carmen 發表於 2008-4-11 12:51:40 |顯示全部樓層
聽朋友講, 薄荷葉炒旦都好好食架!
回復

nuage 發表於 2008-4-11 13:16:53 |顯示全部樓層
薄荷葉肉片枸杞子湯﹕
材料﹕瘦肉100g、豆腐1小磚、雞蛋1個、薄荷葉25克、杞子少許
做法﹕瘦肉洗淨切片,加入調味(鼓油1/2茶匙、粟粉1/2茶)。豆腐  
            洗淨,切粒。雞蛋打散。薄荷葉洗淨。
            煲滾水後,放入肉、薄荷葉煮10分鐘,再放入豆腐粒,待湯
            再滾時,放入蛋汁,攪拌,即時熄火。加鹽調味,再放入已  
             洗淨杞子,即可飲用。
註﹕如果不吃豬肉,可用雞肉、魚片代替。
你可以試試﹗幾好飲。
回復

蠍子仔 發表於 2008-4-11 13:41:13 |顯示全部樓層
市面售賣食用的多是綠薄荷,白箭的味道
找幾條老身的又附帶頂芽的,插水便生根
回復

Anita 發表於 2008-4-11 23:40:09 |顯示全部樓層

回復 6# 的帖子

飲完薄荷蛋花湯,覺得條"利"有d麻痺感,似白箭味.可能薄荷葉太多

回復

Anita 發表於 2008-4-11 23:45:18 |顯示全部樓層

回復 5# 的帖子

薄荷葉好"鞋",唔係好好食,淨飲湯
回復

Anita 發表於 2008-4-11 23:49:27 |顯示全部樓層
多謝Nuage我會試吓煲
回復

ethel 發表於 2008-4-12 21:56:46 |顯示全部樓層
當然可以啦
回復

siukat 發表於 2008-4-15 16:57:33 |顯示全部樓層
我試過薄荷葉炒蛋, 都幾好味, 不過我媽咪話d味好怪
回復

dchan 發表於 2008-4-15 17:08:13 |顯示全部樓層
網友教的香草薄餅和蔥油餅, 好好味!(香草只有薄荷葉, 迷蝶香) 值得一試!
回復

快樂耕作人 發表於 2012-4-21 00:52:58 來自手機 |顯示全部樓層
切碎加蛋搞埋煎然後加水煮,真係好好味,比蛋花湯好飲好多!
回復

cklife 發表於 2012-4-21 18:48:49 |顯示全部樓層
我媽都係煮豬好好食...我媽用超級多薄荷葉...無話鞋脷喎..佢落薄荷多到蛋差D包唔晒架。

將瘦肉切片,加調味料醃下佢。
薄荷葉洗淨切碎,備用。
蛋打爛加少許鹽調味..
燒熱油鑊,下蛋將蛋弄得面樍大一些,灑下碎薄荷葉於蛋上,收至中火(以免燒蕉)
用鑊鏟將蛋翻起,像荷包蛋一樣,包著薄荷葉,包好後翻面,將蛋撥至鑊邊。
將豬肉放入鑊中,翻炒至熟,加入上湯或開水,煮至豬肉出味,加鹽調味即成。

我媽中意煮好後,用大湯碗裝半湯碗飯,跟住將湯連肉連蛋倒入湯碗,做成湯飯黎食。
夏天食會覺得幾舒服架...
回復

lola 發表於 2012-4-21 19:06:27 |顯示全部樓層
感覺上, mint 較有甜品小食feel. 我多用黎沖
玫瑰花, 薄荷, 再加蜜糖水
回復

fandycheng 發表於 2012-4-21 21:29:28 來自手機 |顯示全部樓層
是由頂葉摘起嗎?

大刀闊斧....泥上留兩鬼葉(好細既BB葉都得),其他剪晒出黎,越剪佢生越多...如果大刀闊斧條剪完,當日可以施番薄既液肥,下次出既葉會大D..快D  發表於 2012-4-22 06:28
回復