日本富貴蘭-雪山

作者: chestnut-capped 發表于 2012-6-19 11:10:34
4280 11
日本富貴蘭-雪山

很多同好問我, 為何很少PO些虎斑的富貴蘭上來分享, 以為我此類品種沒種.... 其實我也有培植虎斑, 只是引入的品種, 買時虎斑確實鮮艷奪目, 但栽種一段時間後就漸漸退回青綠......

然而, 對此很不甘心, 以為可能暴晒過度引致, 故又重新買了幾株分開來造實驗, 一些罝於層架頂層任晒, 另一些則罝於底層遮蔭, 其結果.....也是會退藝!!!

這種結果, 令我懷疑, 要不是這些虎斑是大陸經人工特意培植出來, 而非天然藝向, 故容易走藝  

另一可能就是此虎斑品種對於香港氣候及水質就根本不能適應, 致藝色未能保持......

故我投降了...  , 除保留幾棵剩淡青不黃諸如 黃金錦, 花衣等, 奢望再栽種一下會否可適應氣候之後會重新出回藝色..

其餘就只有此雪山, 種了3年仍勉強還可保持一點虎斑藝了.....

kenny33433 發表於 2012-6-20 00:21:16 |顯示全部樓層
白虎斑, 別有一番風味
你真係種得好靚
既然大陸既不合心意, 有冇諗過由日本入口?
回復

Kel 發表於 2012-6-20 08:55:37 |顯示全部樓層
師兄,看到你對富貴蘭很有研究,來冒昧請教一下,請問我這株是不是「雪山」 ?
是去年在花墟巷仔買的,當時老闆娘說是「白雪」,我不太確定
圖片請點連結,不好意思貼在這裡

http://hkplants.com/home.php?mod=space&uid=38937&do=album&id=13675
回復

chestnut-capped 發表於 2012-6-20 10:19:19 |顯示全部樓層
kenny33433 發表於 2012-6-20 00:21
白虎斑, 別有一番風味
你真係種得好靚
既然大陸既不合心意, 有冇諗過由日本入口? ...

日本入口動輒幾百元一芽, 一來昂貴, 二來若回來不適應氣候水質, 走藝事少, 瓜埋事大...
細佬我道行未夠, 咁高難度既野都係留返其他高手大佬玩好過....

現階段我集中轉玩迷你盆景, 風蘭都係有緣遇到好品種再諗啦...
回復

chestnut-capped 發表於 2012-6-20 10:23:50 |顯示全部樓層
K記 發表於 2012-6-20 08:55
師兄,看到你對富貴蘭很有研究,來冒昧請教一下,請問我這株是不是「雪山」 ?
是去年在花墟巷仔買的,當時 ...

睇倒你種得咁靚, 應該我叫你造師兄先啱...

日本風蘭品種多如天上繁星, 彼此間稍一變異又會起作新名, 再加上經大陸入口的又混入了很多怪名, 故如非直接由日本入口到自己手, 其品種名只當作參考算了, 這點我亦不敢在此莽下判斷!
回復

kenny33433 發表於 2012-6-20 21:09:15 |顯示全部樓層
K記 發表於 2012-6-20 08:55
是去年在花墟巷仔買的,當時 ...

請問你係咪用個缸, 長期keep住高濕度種?
回復

chestnut-capped 發表於 2012-6-21 10:27:32 |顯示全部樓層
kenny33433 發表於 2012-6-20 21:09
請問你係咪用個缸, 長期keep住高濕度種?

我只係好普通咁放係露台層架上面,咩都冇搞到...
我自己本人覺得, 風蘭最重要係空氣流通, 濕度反而其次 (長生蘭就要注意濕度喇)
回復

kenny33433 發表於 2012-6-21 19:32:48 |顯示全部樓層
如果可以既話, 我個人覺得2樣做齊就最好
雖然係HK有D難度, 我一直都認為濕度對風蘭都重要
希望K記花友可以詳細D講下佢既種植環境
回復

Kel 發表於 2012-6-22 18:18:43 |顯示全部樓層
kenny33433 發表於 2012-6-21 19:32
如果可以既話, 我個人覺得2樣做齊就最好
雖然係HK有D難度, 我一直都認為濕度對風蘭都重要
希望K記花友可 ...

我的種植環境跟一般 AV 的栽培環境相似,沒有加濕設備,甚至可能有點光照不足。

我猜想可能是因個體而異,我買的時候選了這組葉藝較明顯的,它長出來的新葉,

白斑都一樣保持著。( 更新了近照 )
回復

kenny33433 發表於 2012-6-22 19:40:35 |顯示全部樓層
K記 發表於 2012-6-22 18:18
我的種植環境跟一般 AV 的栽培環境相似,沒有加濕設備,甚至可能有點光照不足。

我猜想可能是因個體而異 ...

請問係咪有開冷氣?
回復

Kel 發表於 2012-6-22 19:50:39 |顯示全部樓層
kenny33433 發表於 2012-6-22 19:40
請問係咪有開冷氣?

有,白天唔開都係 27℃ 上下。
回復

kenny33433 發表於 2012-6-22 20:00:31 |顯示全部樓層
K記 發表於 2012-6-22 19:50
有,白天唔開都係 27℃ 上下。

睇黎溫度非常重要
回復