昨日在花墟買在迷迭香及奧勒岡請問有冇必要換盤?

作者: pwhfanny2005 發表于 2012-6-18 16:11:32
5386 11
昨日在花墟買在迷迭香及奧勒岡請問有冇必要換盤? 因睇到d post話咁熱換盤會好易死, 但佢地現在的盤又好細, 我應該點做呢???
mingfunming 發表於 2012-6-18 18:04:51 |顯示全部樓層
可以放些相來看看嗎?
回復

kwanyeehui 發表於 2012-6-18 18:49:08 |顯示全部樓層
我都想問迷迭香點種? 喺香薰園買返嚟幾好樣, 但好似越種越弱, 嘗試施有機肥, 仲開埋花(細小紫色花).
回復

orik 發表於 2012-6-18 19:33:42 |顯示全部樓層
有圖會容易講好多,因為每個種植環境都唔相同
不過越種越弱仲俾佢開花…係我就剪左佢個花先,擔心佢開完花會死俾我睇
回復

lola 發表於 2012-6-18 21:02:23 |顯示全部樓層
我昨天都換了盆,唔好亂落嘢,泥要超疏水,唔好掂D根。
回復

lola 發表於 2012-6-18 21:05:59 |顯示全部樓層
盆要大和深。我剪爛舊盆, 成盆舊放回去。
回復

pwhfanny2005 發表於 2012-6-18 23:08:58 |顯示全部樓層
多謝你地意見! 已換盆因見到D根好多, 而且將佢地放在同一個盆, 因我唔想佢地太大,我用量唔多只係要少少,見到你地師兄師姐好叻種到好大棵同好靚, 但我地方有限同用量唔多,所以試下咁種,希望OK啦!
回復

pwhfanny2005 發表於 2012-6-18 23:14:03 |顯示全部樓層
lola 發表於 2012-6-18 21:02
我昨天都換了盆,唔好亂落嘢,泥要超疏水,唔好掂D根。

我想問係D水唔好掂D根定係隻手?? 我只係加水、泥及白色的細石仔, 水見佢開始在底滴左少許就冇加, 我估D水會掂D根!
回復

silicon 發表於 2012-6-19 12:33:27 |顯示全部樓層
pwhfanny2005 發表於 2012-6-18 23:14
我想問係D水唔好掂D根定係隻手?? 我只係加水、泥及白色的細石仔, 水見佢開始在底滴左少許就冇加, 我估D水 ...

估計樓上c hing講嘅唔係D水唔掂根, 係換盆時小心些, 不要傷到D根啫~~
回復

lola 發表於 2012-6-19 18:42:38 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2012-6-19 12:33
估計樓上c hing講嘅唔係D水唔掂根, 係換盆時小心些, 不要傷到D根啫~~

係呀,最重要唔好傷根
回復

pwhfanny2005 發表於 2012-6-19 23:12:51 |顯示全部樓層
lola 發表於 2012-6-19 18:42
係呀,最重要唔好傷根

收到, Thank you!
回復