幫"倒"忙 同事

作者: 菜妹 發表于 2012-6-15 01:14:07
2937 8

我做野間公司長期人手不足,請埋d伙記又懶, 又"hea". 教佢地又冇心學, 要人出聲先肯做野.  一轉眼, 又係上網,whats app. 日日要我執手尾.   
公司交個負責俾我, 但又冇實權管理. 真係好想同佢地講...

建議各位主動向老板爭取合理薪酬/盡快辭左份工.
但首要做既係反思個人工作能力/學歷/工作經驗等因素.

1.對於不善生產者/工作懶散員工
  (咁都有人請,應該感激老板仲未炒你)
2.騎牛搵馬型."hea"住黎做.未搵到份好工,為生活做住先
  (一日未搵到"好工"之前,都係要返而家份工,即係要做野架!)
3.岩岩讀完書.仍在學習心態/吸取工作經驗
  (過往上司同我講公司請你返黎係要你做野,如果係學野返學校.唔識就主動睇下人點做.)

原先請新人係要幫我手, 但肯學學做既人永遠唔會安排俾我. 只有幫"倒"忙.
問題已經多次同上司反映.我唔岩做管理工作,年頭開始多次拒絕升職.唔想為加多少少人工,搵多樣野黎煩. 但講完都冇用,公司唔肯炒人.可以點做?

太陽鳥 發表於 2012-6-15 03:20:49 |顯示全部樓層

菜妹:香港經濟起飛時,已開始有這種現象出現,我勸你不要再動真火了,立刻做你的第 2. 騎牛搵馬 or  有以下見意;

當然人有好多考慮心態啦!

1. 我為人人、人人為我 (Old School)吧!如是這種舊思想,便忍住心情,上o下堂學下"怎樣與人相處"、'辨公室政治"。。等等課題

2. 上師 or Boss 和你有 "交情",走不得??

3. 自己~越變越強:爭取做"大大",然後發封信給各位寫:建議各位主動向老板爭取合理薪酬/盡快辭左份工. (等本人要清楚明確大家立場,然後安心重組及立定新運作)

4. 向上面再直接反應,自己挑選人員 ,講明如幾多次不成功。。。。算。(到時自己執生)

5. 你上頭都不想煩,既然個波拋給下面,而下面有人肉緊的人接住囉喎!。。。。你自己想下。。。

6. 個人理由,總之要留底面對

7.講完都冇用,公司唔肯炒人.可以點做?: 你話呢!公司又唔係你開的

菜妹:我分析o下D文章,如有不對請見諒。。。你現在有好多"負能量",對自己不好ka。。。有時間/放假 去郊區行下la,

吸多些 "正能量",放出 "負能量"去吧!!

X1  發表於 2012-6-15 07:18
回復

cklife 發表於 2012-6-15 07:26:07 |顯示全部樓層
問題已經多次同上司反映.我唔岩做管理工作,年頭開始多次拒絕升職.唔想為加多少少人工,搵多樣野黎煩.

依個情況我遇過,當時係有人要走,上師想升我做果個位,但我唔想付出多多收獲少少。
我直接同老板講,多謝佢賞識我,因為佢覺得我依家做野滿意有餘,所以先覺得我有能力管人,但現在工作位置好適合我,我唔想有改變,係我自己本身因個人唔想講既理由唔想升職,請佢體諒。如果佢硬要升我,我會辭職唔做。

佢後來係外邊請人番黎做果個位,而我快快樂樂咁係原位工作。

目前個位係最岩自己, 已經向老板推薦另一位比我合適既升職人選. 希望果位同事會成功得到升職機會xd  發表於 2012-6-15 13:41
回復

菜妹 發表於 2012-6-15 13:37:47 |顯示全部樓層
太陽鳥 發表於 2012-6-15 03:20
菜妹:香港經濟起飛時,已開始有這種現象出現,我勸你不要再動真火了,立刻做你的第 2. 騎牛搵馬 or  有以 ...

家陣d 90後唔受得氣, 又唔可以話佢地. 我唯有提醒自己俾多d耐性同時間去教.
今日有同事忍唔住開聲幫我話d新人. 希望佢地明白機會係要自己把握.

公司做得野既同事唔係冇,我心目中另有升職人選, 可惜果位同事做人太圓滑, 老板反而認為太有保留既員工信唔過.

職場學問真係唔少, 細既仲有排學野.   
得到老板賞識,我又可以有發揮, 係好幸運既事. 我會繼續爭取留守現有位置.  

甘.....可以考慮吓請70後的, 我諗會比較好  發表於 2012-6-15 20:58
有部份80後的大學生都以為自己好巴閉!! 我就受過!!  發表於 2012-6-15 15:51
唉!菜妹。。"處境真兩難"。。。顧下自己呀!。。。。  發表於 2012-6-15 14:07
回復

andyman 發表於 2012-6-15 15:34:37 |顯示全部樓層
其實而家啲公司,請人既要學歷又要年青, 有冇諗下請番啲上年紀又肯做野的人呢
有一班肯做肯捱定性,又唔會成日HEA,呢班死老鬼永遠都冇人請佢地.........一見你OVER40,請你番去等消息,悲哀

100%支持聘用中年人士. 中年人有返咁上下社會經驗, 又知咩係家庭負擔. 唔會好似d後生咁冇責任心.  發表於 2012-6-15 15:55
回復

chanpyhilda 發表於 2012-6-15 15:50:01 |顯示全部樓層
依家d公司係好難做!! 呢排我都有幾個朋友頂唔順公司d文化或人事而辭工!!  或者做得好勞氣!!

做多少少, 人地會覺得你多餘
畀返d意見, 又會覺得你多事
迴絕能力以外或不合理的工作, d人又會覺得你懶, 唔合作

為頭家, 為一大棚人糊口, 只好做個"幫到忙"的人, 你叫我做咩就做咩, 總之唔會用腦諗應唔應該做!!
回復

菜妹 發表於 2012-6-15 15:57:10 |顯示全部樓層
chanpyhilda 發表於 2012-6-15 15:50
依家d公司係好難做!! 呢排我都有幾個朋友頂唔順公司d文化或人事而辭工!!  或者做得好勞氣!!

做多少少, 人 ...

做多少少, 人地會覺得你多餘
畀返d意見, 又會覺得你多事
迴絕能力以外或不合理的工作, d人又會覺得你懶, 唔合作

為頭家, 為一大棚人糊口, 只好做個"幫到忙"的人, 你叫我做咩就做咩, 總之唔會用腦諗應唔應該做!!

完全同意!
回復

andyman 發表於 2012-6-15 16:03:00 |顯示全部樓層

TO: CHANPYHILDA
"迴絕能力以外或不合理的工作, d人又會覺得你懶, 唔合作"
呢句話值得商確,銀行經理修補爛左的水渠,你又話合唔合理呀? 只要做左對公司有利,又係能力做到的,我覺得OK 喎

"但我的經驗係, 作為一個小職員, 老闆要求你唔需要經佢同意及過目, 就直接去做一高幾層嘅工作!!  "

咁最後負責任果個係邊個先。 你老細一係就想你死, 一係就想隔空中間的高層同事

但我的經驗係, 作為一個小職員, 老闆要求你唔需要經佢同意及過目, 就直接去做一高幾層嘅工作!!  發表於 2012-6-15 16:14
回復

031504 發表於 2012-6-16 03:20:22 |顯示全部樓層
咁其實D人係邊個請,,,?
同埋你公司有幾多人?

直屬上司請人, 炒人都係佢. 全公司約50人. 我做野個部門佔大半數.  發表於 2012-6-16 10:54
回復