返回列表 發新帖

繼茄子全棵已死了後...節瓜苗,青瓜都半死....好嬲ar

作者: sheetaada 發表于 2012-6-6 23:34:16
6200 36
sheetaada 發表於 2012-6-18 23:16:17 |顯示全部樓層
sheetaada 發表於 2012-6-18 23:12
前日去了園圃..一去..見成棵茄子謝曬.....好傷心..唔知發生咩事..於是CUT曬D謝左既葉..BUT好彩10幾個茄子冇 ...

係AR!都算乾淨...
回復

sheetaada 發表於 2012-6-18 23:18:36 |顯示全部樓層
sheetaada 發表於 2012-6-18 23:12
前日去了園圃..一去..見成棵茄子謝曬.....好傷心..唔知發生咩事..於是CUT曬D謝左既葉..BUT好彩10幾個茄子冇 ...

TT28:你係米都係同我一樣..有果..就自己死左AR?

系呀冇錯,我問左高手佢話梳水吾好先至會咁樣,吾緊要一齊再努力過.  發表於 2012-7-1 19:45
回復

sheetaada 發表於 2012-6-27 10:07:37 |顯示全部樓層
不是呢..因最後唔知係咩菌..最後只食左一隻..因為其他已經變左
回復

stubborn 發表於 2012-6-26 22:58:43 |顯示全部樓層
sheetaada 發表於 2012-6-26 22:28
上星期日去左園圃.......全棵枯曬...茄子都枯埋.....好灰........園圃老師叫我起左個根..睇下..因為已經救 ...

Egg Plant once having fruit, they need a lot of "fat" and water.  

For example, these 2 weeks is raining on and off, I still have to water mine at least 2 times a day.  

Also I add a lot of "fat" cover up the whole pot ever 1 or 1.5 weeks.

In the morning if I water it later than 10, all leaves looks like your picture in red circle.  All of my 1 year old eggplant's leaves...

You can check out mine: 原來真的要減產...白茄子 + New 橙色茄子 updates
http://hkplants.com/forum.php?mo ... 4&fromuid=68819
回復

xx_Luca 發表於 2012-6-26 23:08:54 |顯示全部樓層
之前有棵椒又係咁, d 葉忽然耷哂, 灌水都冇好轉, 睇左兩日懷疑青枯病, 驚佢傳染俾其他所以立刻掹左( 零零舍舍得一棵係咁), 結果發現係根瘤 ...園圃老師應該係咁諗法 ...

唔緊要啦, 起碼留低咁多隻茄子俾你, 都好過我既茄子點都結唔成茄啦 ...
回復

faylo 發表於 2012-6-26 22:39:59 |顯示全部樓層
你d 茄子好老了,太遲收成
回復

sheetaada 發表於 2012-6-26 22:28:32 |顯示全部樓層
上星期日去左園圃.......全棵枯曬...茄子都枯埋.....好灰........園圃老師叫我起左個根..睇下..因為已經救不了...D根又沒有一粒粒既菌..佢話可能多肥過龍....朋友又話青枯病...........究竟咩原因AR

OK la...  發表於 2012-7-1 22:20
種得咁靚, 嘥咗  *︿*  發表於 2012-6-27 10:10
回復

sheetaada 發表於 2012-6-26 22:29:05 |顯示全部樓層
上星期日去左園圃.......全棵枯曬...茄子都枯埋.....好灰........園圃老師叫我起左個根..睇下..因為已經救不了...D根又沒有一粒粒既菌..佢話可能多肥過龍....朋友又話青枯病...........究竟咩原因AR

我D茄子都係咁, 一棵一棵咁C去~  發表於 2012-6-27 13:34
回復

happyjoyjoy 發表於 2012-6-27 14:48:18 |顯示全部樓層
其實你已经好叻可以種到1棵咁多茄子的樹!不用灰心努力加油!
回復

sheetaada 發表於 2012-6-27 20:44:35 |顯示全部樓層
3星期前已經育定左一棵...所以再努力過...BUT真係想知係米青枯病
回復

sheetaada 發表於 2012-6-27 20:44:38 |顯示全部樓層
3星期前已經育定左一棵...所以再努力過...BUT真係想知係米青枯病

巳種出好多茄子啦~加油~不要放棄~  發表於 2012-6-28 00:31
回復

sheetaada 發表於 2012-6-30 10:13:07 |顯示全部樓層
那職員都一把年紀...我多數都不會投訴了..如果佢冇左份工......應該都好難再搵..我在造裡講出來.都係宣洩下我唔開心..我應該唔會再去那裡抽田了......之前秀明道.唔好..因為職員態度不好...but佢有盡責照顧d植物.........but呢個tko田...真係............唉
回復

sheetaada 發表於 2012-6-30 09:45:10 |顯示全部樓層
今日的我..真的憤怒了!!!
今日見快打風…申請左早走..打算去tko田取回蕃茄苗同節瓜苗!一去到……..真的面色一沉
?簽到簿冇左?工具冇曬.曬水壺..冇曬…….攪咩…4:00幾…點解好似準備收工咁……..跟住去自己的田…乾曬…節瓜苗死曬….(4日前仲好地地),蕃茄又死…..,好似幾日冇淋水咁………..
職員就在園圃外同人傾計…佢跟住入左黎..我話,點解冇曬工具既..佢話鎖起了…..(準備想收工咁)我話我要淋花…….佢非常唔想咁…….你要淋AR?我話:係……..於是佢都唔敢唔攞俾我!
淋左一陣..又問我淋完未….攞番個壺)

跟住佢仲同我講:今日冇淋水….等陣3號……預計會有雨.(唔聽由是可….一聽就把幾火)(今日冇淋?而家都未3號…早上同下午又咁曬..你都唔淋水?)/(心中已經好憤怒……..心想…..未到3號.我D植物已經曬死左了),早前已死的茄子..起初自己都覺可能有病係其一…第2,真係有懷疑過係缺水

其實我真係好想投訴…….邊有人咁…….6:00園圃先CLOSE!4:00已收起曬所有野……仲夠膽同我講唔淋水.其實我種真咁辛苦……..得咁既人為結果真係好傷心……..青瓜..都死左好多…………點解D人可以咁唔認真工作……….真係好唔開心AR!

係要睇埋其它人有冇同樣問題会好D!  發表於 2012-6-30 17:17
有冇睇睇附近d田係咪一樣, 係的話就係大圍既事, 你肯算數其他人都唔制啊 ...  發表於 2012-6-30 11:47
要直接去投訴,我不贊成我們動不動去投訴人家,但也不能啞忍,最重要講道理  發表於 2012-6-30 10:05
回復

sheetaada 發表於 2012-6-30 23:53:47 |顯示全部樓層
有D田都好乾...個日去,,整體都乾的..BUT有D農友..在附近住..自己落去日日淋水就好好
回復

sheetaada 發表於 2012-6-30 23:54:31 |顯示全部樓層
有D田...可能太乾....D參加者都重新再整過
回復

new1 發表於 2012-7-1 15:26:01 |顯示全部樓層
sheetaada 發表於 2012-6-30 23:53
有D田都好乾...個日去,,整體都乾的..BUT有D農友..在附近住..自己落去日日淋水就好好 ...

可能那個員工要被園圃老師/康文署職員教導一下了!!!
那天未3號, 是很熱, 早上9時前未有雨, 就應該淋水!  黃昏5-6時候, 如果還是未下雨, 都要淋水!!!  因為沒有人知道3號是否一定會下雨, 因為每個區都不同!!!
回復