AV葉繁殖

作者: Dorakaka 發表于 2008-4-8 23:42:36
1895 11
近日我收到花友既AV 葉同小苗(冇根的)
想知係咪可以唔使等浸出根就可以放入泥度插葉, 等佢生根
但我又見有d花友話要等個切口乾左至好放入泥入面,
想知點解要等佢乾, 而唔可以切左出來直接插入泥度呢? 多謝幫忙!
小風鈴 發表於 2008-4-9 09:30:15 |顯示全部樓層
一般用葉來繁殖的是選取較壯的av葉,葉柄向下45度切割。之後你會看見有液體流出,你可以沾上hi  fresh   或生根粉,如果2樣都沒有的話就任其風乾。然後直接插到己澆濕的植土裹,放在可保濕但透氣的膠容器,要有光線的和陰涼的環境。根據不同的品種,大約十多日就出苗了。
回復

peeseela 發表於 2008-4-9 09:35:00 |顯示全部樓層
原帖由 Dorakaka 於 2008-4-8 23:42 發表

但我又見有d花友話要等個切口乾左至好放入泥入面,
想知點解要等佢乾, 而唔可以切左出來直接插入泥度呢? 多謝幫忙! ...

因為切口唔乾入泥, 有可能細菌感染. 因為泥裏面有細菌.
回復

小風鈴 發表於 2008-4-9 10:08:08 |顯示全部樓層
我都經常因為懶惰的關係,未風乾就將葉插進泥土,沒什麼問題。之前所說的是正確方法。你可以2樣都試試。
回復

cheong 發表於 2008-4-9 11:04:40 |顯示全部樓層
原帖由 小風鈴 於 2008-4-9 09:30 發表
一般用葉來繁殖的是選取較壯的av葉,葉柄向下45度切割。之後你會看見有液體流出,你可以沾上hi  fresh   或生根粉,如果2樣都沒有的話就任其風乾。然後直接插到己澆濕的植土裹,放在可保濕但透氣的膠容器,要有光線的和陰涼的 ...

我咁耐都未試過插葉可以十多日有苗出........係咪我出左問題?
回復

heiheimama 發表於 2008-4-9 11:07:42 |顯示全部樓層
原帖由 cheong 於 2008-4-9 11:04 發表

我咁耐都未試過插葉可以十多日有苗出........係咪我出左問題?

十幾日就誇d既,春天廿多日,冬天可以個幾月!~
回復

lala 發表於 2008-4-9 11:13:00 |顯示全部樓層
都唔一定嘅... 我間屋嘅紀錄係 11 日,有一兩種花花試過三個星期先出葉仔,四個星期都識過(差啲想揼咗佢...)我估係 depends on 品種、環境,仲有塊母葉嘅壯健程度。
回復

cheong 發表於 2008-4-9 11:24:11 |顯示全部樓層
原帖由 lala 於 2008-4-9 11:13 發表
都唔一定嘅... 我間屋嘅紀錄係 11 日,有一兩種花花試過三個星期先出葉仔,四個星期都識過(差啲想揼咗佢...)我估係 depends on 品種、環境,仲有塊母葉嘅壯健程度。 ...

我有兩塊葉, 上年浸水已經出左葉, 仲上埋盆, 而家大緊. 之後見母葉好健康, cut佢出黎係3月1號直接插泥, 早幾日見佢兩個有根, 但係仲係未見葉.....
係咪之前出過芽o既母葉再插葉係會耐d先會出芽? 等左佢地好耐喇.......
回復

heiheimama 發表於 2008-4-9 11:28:35 |顯示全部樓層
原帖由 cheong 於 2008-4-9 11:24 發表

我有兩塊葉, 上年浸水已經出左葉, 仲上埋盆, 而家大緊. 之後見母葉好健康, cut佢出黎係3月1號直接插泥, 早幾日見佢兩個有根, 但係仲係未見葉.....
係咪之前出過芽o既母葉再插葉係會耐d先會出芽? 等左佢地好耐喇... ...

吓,通常咁做係會慢d,因為母葉”生兩胎”真係會好累...
回復

lala 發表於 2008-4-9 11:40:20 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-4-9 11:28 發表

吓,通常咁做係會慢d,因為母葉”生兩胎”真係會好累...

我啱啱呢 cut 咗啲 BB 出唻之後,留番啲根俾母葉,然後又放番佢落盆。OK 快出葉喎... 等緊佢啲葉仔嘅生長程況,睇吓會唔會真係先天不足...
回復

cheong 發表於 2008-4-9 11:46:48 |顯示全部樓層
原帖由 lala 於 2008-4-9 11:40 發表

我啱啱呢 cut 咗啲 BB 出唻之後,留番啲根俾母葉,然後又放番佢落盆。OK 快出葉喎... 等緊佢啲葉仔嘅生長程況,睇吓會唔會真係先天不足...

幾耐先再出葉?
回復

Dorakaka 發表於 2008-4-9 21:34:04 |顯示全部樓層
唔該晒各位花友既意見
回復