寶貴的一課

作者: ahhung68 發表于 2012-6-6 02:22:08
4458 50

今早一上園藝網, 立即收到噩耗, 有花友通知我的蝦餃90%中蟎, 聽到這消息後, 不知如何是好, 因間中都會回顧G大所編制的精選文章, 立即再找回重閱, 亦找了兩位花友傾訴及求救, 剛剛已完成了滅蟎工作, 希望能成功

當知道中蟎後, 胸前像有千噸壓著, 思想有點迷失, 感覺這多月來的心血一下子間全部白廢, 即使找到拯救方法及得到花友的鼓勵, 亦難以平伏憂慮, 亦因此放空了一會!  但在滅蟎前, 突然間想通了, 中蟎~~那又怎樣, 可從這次經驗學習怎樣對付賤蟎, 若遇到最壞的情況, 哪只有重頭來過, 有什麼大不了!

在此要多謝給我噩耗的Bono大大, 若不是你提點, 我還懵盛盛的以為過光; 跟著多謝G大, 曾經所寫的文章很有幫助; 最後多謝B大(給我方法及鼓勵)及蘭姐(支持及協助找高人指點)~

以下的美女, 原本不久的將來可以以美麗的一刻示人, 現在只有靠這些相片來幻想, 唯有後會有期 !

中蟎的蝦餃

分享自Tongtony的 Rob's penny ante
robs penny ante.jpg

分享自taboocat的 Golden Dawn
Golden Dawn.jpg

分享自Quicker的擬似Dream Puff
dream puff.jpg

謝謝Karine姐, Keung哥, Rio姐, 薯仔貓及Ben爸 的賞分鼓勵

評分

查看全部評分

DORA 發表於 2012-6-6 06:09:54 |顯示全部樓層
一早見到你個帖,想像到昨晚急救之焦急及痛苦,希望已處理妥當。
再重溫舊帖,數位前輩均有此經歷,美女們亦經搶救及復原,當中難免有傷亡。
加油!
期望能見到復原中的成果!
回復

kelly 發表於 2012-6-6 06:48:04 來自手機 |顯示全部樓層

說得很對!"是一個寶貴的經驗,盡力搶救,大不了從頭再來"這個心態很對!同時亦考驗對av有多熱誠~
我有兩次中蟎經驗,第一次學會了新植株一定做隔離,第二次是每兩個月必做預防工作~

蟎是可怕,可怕在煩麻,只是要做多奌工夫而巳。其實只是傷風感冒,必會痊愈,只是花多奌時間罷了

kelly 兩個月一次淋薬,葉面葉底葉柄泥面。每日檢查植株中心的葉子是否異樣(變形) 發表於 9 分鐘前<...... 你係淋邊隻藥? ^^  發表於 2012-6-6 13:48
回復

gigilau 發表於 2012-6-6 07:34:03 |顯示全部樓層
係唔係淨係蝦餃仔中蟎...
因為我係AV界既新手,我唔識睇呀
我見到蝦餃仔個中心葉黑黑咁,其他靚女唔覺有特別喔
我都好擔心屋企啲寶貝唔係過光而係中蟎呀!

其實我都好怕。驚驚  發表於 2012-6-6 08:17
回復

Karine 發表於 2012-6-6 07:39:14 |顯示全部樓層
"問題"最麻煩既地方是找方法去"解決問題",學曉了怎樣處理後,遇到相同既"問題"已經唔會再困擾你,因為你已經學曉了。

加油呀雄!準備昇華再上一級。

回復

kennytaki 發表於 2012-6-6 08:09:35 |顯示全部樓層
加油呀,我之前都有一次中蟎的經驗,之後就不斷去找書研究(那時候是沒有電腦的)。
我想你比我幸運,在這裡有很多好好的高手教你,問題總會過去。

謝謝你的鼓勵, 真係"一粒酸梅兩個核, 今時唔同往日" ^^  發表於 2012-6-6 09:34
回復

sandylam 發表於 2012-6-6 08:57:19 來自手機 |顯示全部樓層
對呀!我都好驚蟎。所以定期都噴neem oil。有少少唔對路既av,我都會抽出隔離,有時會立即切頭噴neem oil,有殺錯無放過。再唔正常的話,我係連盆掉。
如果過光濕度唔夠,環境改善會好轉,無好轉就唔多正常。我會放棄。我屋企少用生化武器。
回復

linda_lam 發表於 2012-6-6 08:57:22 來自手機 |顯示全部樓層
kelly 發表於 2012-6-6 06:48
說得很對!"是一個寶貴的經驗,盡力搶救,大不了從頭再來"這個心態很對!同時亦考驗對av有多熱誠~
我有兩 ...

請問每兩個月做一次預防工作,係點做架?

Breeze  嘖藥~  <-- 有咩藥好用呀?? 可唔可以介紹下?

Neem oil or Biokill~  發表於 2012-6-6 13:10
嘖藥~  發表於 2012-6-6 10:20
我都好想知道吖~~  發表於 2012-6-6 09:38
回復

ahhung68 發表於 2012-6-6 09:10:07 |顯示全部樓層
DORA 發表於 2012-6-6 06:09
一早見到你個帖,想像到昨晚急救之焦急及痛苦,希望已處理妥當。
再重溫舊帖,數位前輩均有此經歷,美女們 ...

當知道後, 真係好焦急, 好想快啲返屋企再睇清楚, 放工後亦急急腳走去買biokill, 但因屋企仲有嘢做, 要到12點才開始滅蟎工作, 搞到差唔多2點, 原本諗住今朝唔知醒, 可能噚晚緊張得濟, 7點鐘自己彈醒咗, 即刻攞籠蝦餃睇睇~~ 真係要放鬆放鬆再放鬆先得

spwu817  放鬆啲啦老友, 花死花還在呀.............................  發表於 8 分鐘前
Breeze  放鬆啲~ 放鬆啲~ 香港人~ XD  發表於 14 分鐘前
DORA  係呀!儘人事!聽天命!唔好俾咁大壓力己啦!  發表於 1 小時前

感謝D大, B大及S大的鼓勵

HLAM  希望你d花花好快冇事, 你都要放鬆d.  發表於 1 分鐘前

謝謝海倫姐

希望你d花花好快冇事, 你都要放鬆d.  發表於 2012-6-6 11:46
放鬆啲啦老友, 花死花還在呀.............................  發表於 2012-6-6 10:26
放鬆啲~ 放鬆啲~ 香港人~ XD  發表於 2012-6-6 10:20
係呀!儘人事!聽天命!唔好俾咁大壓力己啦!  發表於 2012-6-6 09:18
回復

ahhung68 發表於 2012-6-6 09:18:18 |顯示全部樓層
kelly 發表於 2012-6-6 06:48
我有兩 ...

K大, 請問可否分享你做預防工作的過程是怎樣?

兩個月一次淋薬,葉面葉底葉柄泥面。每日檢查植株中心的葉子是否異樣(變形)  發表於 2012-6-6 13:38
回復

ahhung68 發表於 2012-6-6 09:22:17 |顯示全部樓層
gigilau 發表於 2012-6-6 07:34
係唔係淨係蝦餃仔中蟎...
因為我係AV界既新手,我唔識睇呀
我見到蝦餃仔個中心葉黑黑咁,其他靚女唔覺有 ...

暫時隨咗蝦餃外, 其它的好似未中招, 但昨晚也為他們作預防, 聽說BIOKILL會連花都殺埋, 雖然後三盆花我冇摘花苞, 但我怕都開不了花

gigilau  寧願死花苞都好過成棵死呀!  發表於 14 分鐘前

對付蝦餃我落得手, 但係其它真係唔忍心

kennytaki  我試過biokill真接嘖花是沒有事的  發表於 6 分鐘前

真係   咁呢三盆嘢有望見鄉親父老啦

我試過biokill真接嘖花是沒有事的  發表於 2012-6-6 14:03
寧願死花苞都好過成棵死呀!  發表於 2012-6-6 12:36
回復

ahhung68 發表於 2012-6-6 09:32:50 |顯示全部樓層
Karine 發表於 2012-6-6 07:39
"問題"最麻煩既地方是找方法去"解決問題",學曉了怎樣處理後,遇到相同既"問題"已經唔會再困擾你,因 ...

Karine大, 謝謝你   

曾經見過終極換泥法的介紹, 覺得"嚇   咁麻煩", 但一次行過奔奔忍不住買了第一株苗而回家試用了終極換泥法後, 原來都好簡單容易~

很多時我都被初步的第一印象影響而嚇怕, 但很多時要經歷過, 才真正領略及感受到當中的過程! 經歷噚晚的工作, 其實工作只係有點麻煩, 但亦沒有什麼大不了, 只是可能再等久一點才能再賞花而已
回復

saolan 發表於 2012-6-6 09:33:54 |顯示全部樓層
阿雄您對AV的熱誠好令我们感動!中螨是一件不愉快的經歷但從中可加强了您對AV的認識,可幸的是這園館有很多高手林立,他们亦很樂意分享經驗。
回復

george 發表於 2012-6-6 09:34:55 |顯示全部樓層

Dear ahhung, I feel sympathy for your case.
但所謂「天將降大任於斯人也,必先苦其心志、勞其筋骨、餓其體膚、空乏其身,行拂亂其所為。所以動心忍性,增益其所不能」(《孟子》),
(上天將要把重大的責任加在一個人身上,就必定先艱苦他的心志,勞累他的筋骨,使他飢餓消瘦,使他身家窮困貧乏,使他做事受到阻礙。上天就是用這些方法磨練來激勵一個人的心志,堅忍他的性情,增加他原來不具備的才能。)

這段說話真的反映在我們種堇的人身上,種堇確實要花費不少心力,(當然也有不少錢力),當中經歷不少失敗,而這個艱苦期往往是難熬的,許多人或會因此放棄,但若能稍稍用功、堅持,必定得多於失。
昨日佐治分別從兩位花友上收到部分相片,肉眼看上去是中蟎症狀,但只要處理得當,堇兒必定再放笑顔。要潔淨種植環境,同時以後任何植株入屋前,一定要先隔離做好放蟲工作,避免蟲害再度為患。
回復

ahhung68 發表於 2012-6-6 09:37:57 |顯示全部樓層
sandylam 發表於 2012-6-6 08:57
對呀!我都好驚蟎。所以定期都噴neem oil。有少少唔對路既av,我都會抽出隔離,有時會立即切頭噴neem oil, ...

今朝見到蝦餃中心點的毛像已掉落, 希望能成功, 我唔想放棄它

kennytaki  好的開始,成功在望  發表於 17 分鐘前
saolan  對啦,加油!  發表於 1 小時前

謝謝Kennytaki及蘭姐支持~~

Zoe  加油呀,千祈唔好輕言放棄!佢地感受到架 ~  發表於 半小時前

Zoe, 謝謝你的支持

Zoe
加油呀,千祈唔好輕言放棄!佢地感受到架 ~  發表於 2012-6-7 08:21
好的開始,成功在望  發表於 2012-6-6 11:06
對啦,加油!  發表於 2012-6-6 09:54
回復

ahhung68 發表於 2012-6-6 09:52:29 |顯示全部樓層
saolan 發表於 2012-6-6 09:33
阿雄您對AV的熱誠好令我们感動!中螨是一件不愉快的經歷但從中可加强了您對AV的認識,可幸的是這園館有 ...

是的, 從中真係上了一寶貴的課堂, 除此之外, 亦有以下2個感受:

1. 前輩的經驗分享真的令後輩在處理問題上容易得多
2. 很多花友都是素未謀面, 但互助的精神很感動
回復

keung 發表於 2012-6-6 09:59:49 |顯示全部樓層
大雄這是成長其中一個過程。希望你努力不要放棄

讓我想起叮噹....  發表於 2012-6-6 11:06
知道! 謝謝強哥鼓勵 ^^  發表於 2012-6-6 10:29
回復

八王爺 發表於 2012-6-6 10:03:14 |顯示全部樓層
安慰安慰。
路遙遙。夏已臨。
休息休息。

謝謝你, 八王爺版主 ^^  發表於 2012-6-6 10:32
回復

ahhung68 發表於 2012-6-6 10:23:09 |顯示全部樓層
george 發表於 2012-6-6 09:34
Dear ahhung, I feel sympathy for your case.
但所謂「天將降大任於斯人也,必先苦其心志、勞其筋骨、餓 ...

謝謝G大的意見, 亦勞煩了兩位花友的協助

昨晚已把AV旁的布窗簾折掉, 亦在附近噴了藥, 真的完全忽略了種植環境的潔淨, 今後會加倍留意! 我唔會被今次事件打敗, 一定能克服!

再次衷心感激G大一直以來對花友所付出的心血
回復

Breeze 發表於 2012-6-6 10:25:09 |顯示全部樓層
要加油呀~ 花兒好快又會再次盛放的~

多謝B大的幫助及鼓勵 ^^  發表於 2012-6-6 10:32
回復

123下一頁