我的小小農田

作者: tt28 發表于 2012-6-3 23:18:19
60661 1251
tt28 發表於 2012-12-25 22:11:49 |顯示全部樓層
好好味既韭菜.
2012-12-24 31 (Medium).JPG
回復

湃祁丽景 發表於 2012-12-25 22:40:05 |顯示全部樓層
tt28 發表於 2012-12-25 21:50
好好味既菜頭,重味生食好味過熟食.

整大头菜阿!好食的

真系好好味.  發表於 2012-12-25 23:04
回復

tt28 發表於 2012-12-25 22:56:12 |顯示全部樓層
tt28 發表於 2012-12-25 22:07
甜菊開花啦

湃祁丽景  甜菊冲茶咖?边度有种阿?

系呀當代糖用,種系我既小晨田.

hugopoodle  啲甜菊由種子種起嗎?  

系插枝既
回復

tt28 發表於 2012-12-26 20:45:33 |顯示全部樓層
tt28 發表於 2012-12-16 23:27
手術後既木瓜開始開花啦,其他都好靚.

m36252  第一幅圖既木瓜,好似咁細棵...但好似己經有花咁...打唔打到果架 ?! @@"

未知打吾打到果既,如果打到就影比你睇啦
回復

tt28 發表於 2012-12-26 20:52:42 |顯示全部樓層
tt28 發表於 2012-12-25 21:48
不結球椰菜花都吾知幾時先有花,為有摘葉食住先.

hugopoodle  啲葉味道如何? 你落咩肥俾佢呀?

重菜味,不過好老,落左夫粉,粉,雞屎,草木灰樣樣都有
回復

tt28 發表於 2012-12-31 16:03:22 |顯示全部樓層
hugopoodle  啲葉味道如何? 你落咩肥俾佢呀?  發表於 6 天前

好似芥蘭咁,咩都有
回復

tt28 發表於 2012-12-31 16:10:59 |顯示全部樓層

收櫻桃蘿蔔,變左畸形

IMG_2049 (Medium) (Small).JPG

IMG_2060 (Medium) (Small).JPG

週日農夫  都唔錯啊﹐有收成哦  發表於 27 分鐘前

其實都幾好一個變兩個

maijai  恭喜係孖囝新年快樂!  發表於 20 分鐘

新年快樂!好收成

恭喜係孖囝:)新年快樂!  發表於 2012-12-31 18:12
都唔錯啊﹐有收成哦  發表於 2012-12-31 17:29
回復

tt28 發表於 2012-12-31 19:10:19 |顯示全部樓層
再收好香蘿蔔味吾辣既菜頭,已經忘記左個名了
IMG_2051 (Medium) (Small).JPG
IMG_2050 (Medium) (Small).JPG
IMG_2058 (Medium) (Small).JPG
回復

tt28 發表於 2012-12-31 19:13:32 |顯示全部樓層
剪左菊花曬乾沖茶
IMG_2055 (Medium) (Small).JPG
IMG_2056 (Medium) (Small).JPG
回復

tt28 發表於 2012-12-31 19:20:15 |顯示全部樓層
高人話木瓜要疏果先至會大會靚仔好味
IMG_2080 (Medium) (Small).JPG
IMG_2079 (Medium) (Small).JPG
IMG_2067 (Medium) (Small).JPG
回復

tt28 發表於 2012-12-31 19:24:46 |顯示全部樓層
已經授粉既魚趐瓜大左好多,已有手球咁大啦
IMG_2082 (Medium) (Small).JPG
IMG_2081 (Medium) (Small).JPG
回復

tt28 發表於 2012-12-31 19:27:07 |顯示全部樓層
種左好耐既炸菜大得好慢,仲有虫虫探訪
IMG_2098 (Medium) (Small).JPG
回復

tt28 發表於 2012-12-31 19:31:08 |顯示全部樓層
合掌瓜掛左好多b,但係祇有兩個可收
IMG_2084 (Medium) (Small).JPG
IMG_2077 (Medium) (Small).JPG
IMG_2076 (Medium) (Small).JPG
IMG_2085 (Medium) (Small).JPG

評分

查看全部評分

回復

tt28 發表於 2012-12-31 19:38:50 |顯示全部樓層

九斤終於見到蘿蔔仔,等到頭髮都白左幾條
IMG_2053 (Medium) (Small).JPG
IMG_2052 (Medium) (Small).JPG

esmonhk  九斤加油!28加油  發表於 昨天 23:24

希望有你果d咁大啦.

九斤加油!28加油  發表於 2013-1-1 23:24
回復

tt28 發表於 2012-12-31 19:43:50 |顯示全部樓層
靚仔肥厚既大芥菜,煮菜飯超好味
IMG_2061 (Medium) (Small).JPG
IMG_2069 (Medium) (Small).JPG
回復

tt28 發表於 2012-12-31 20:50:48 |顯示全部樓層

牛心椰菜
IMG_2062 (Medium) (Small).JPG

ahfour99  有得睇都開心, 真係大豐收

出左好多人力物力先有小小收成.
回復

tt28 發表於 2012-12-31 20:54:37 |顯示全部樓層
tt28 發表於 2012-12-25 21:40
大左好多既牛心椰菜

Russell  請問你d種子係邊買咯?

系花墟買既.
回復

tt28 發表於 2012-12-31 21:04:13 |顯示全部樓層

收左葉既君達菜葉,菜心.芹菜都好左冇咁樣衰
IMG_2095 (Medium) (Small).JPG
IMG_2094 (Medium) (Small).JPG
IMG_2068 (Medium) (Small).JPG

tomtomtom  新年快樂,祝你2013好收成  發表於 11 分鐘前

新年快樂!大家咁話.多謝評分!

新年快樂,祝你2013好收成  發表於 2012-12-31 21:06

評分

查看全部評分

回復

tt28 發表於 2012-12-31 21:08:25 |顯示全部樓層

鋸左幾枝木頭養木耳
IMG_2099 (Medium) (Small).JPG
IMG_2093 (Medium) (Small).JPG
IMG_2092 (Medium) (Small).JPG
IMG_2088 (Medium) (Small).JPG

週日農夫  點樣用木頭養木耳?教吓路得唔得呀?要用乜野木頭呢?  發表於 9 分鐘前

找-舊冇毒性既木頭放在潮濕既地方,佢自然就會出木耳啦.

週日農夫  點先知道舊木有冇毒?  發表於 2 分鐘前

其實都系高手話我知,我自己都不太清楚.

xx_Luca  真定假... 你真係敢食 ?? 小心呀 ... @@  發表於 10 分鐘前

我已經食左四五次啦

真定假... 你真係敢食 ?? 小心呀 ... @@  發表於 2012-12-31 23:37
點先知道舊木有冇毒?  發表於 2012-12-31 21:50
點樣用木頭養木耳?教吓路得唔得呀?要用乜野木頭呢?  發表於 2012-12-31 21:12
回復

tt28 發表於 2012-12-31 21:16:32 |顯示全部樓層

每樣小小既雜菜
IMG_2091 (Medium) (Small).JPG
IMG_2087 (Medium) (Small).JPG
IMG_2086 (Medium) (Small).JPG
IMG_2090 (Medium) (Small).JPG
IMG_2066 (Medium) (Small).JPG

週日農夫  每樣少少都夠食有餘啦 ^_^  發表於 4 分鐘前

剛好用來呢兩日打邊爐

kkhope  每次睇到妳的收成都覺得好開心 ^^  發表於 半小時前

睇到收成係最快心既

xx_Luca  小心保暖 ~ 新年快樂 ~  發表於 昨天 23:38

大家咁話新年快樂!好收成:lol

小心保暖 ~ 新年快樂 ~  發表於 2012-12-31 23:38
每次睇到妳的收成都覺得好開心 ^^  發表於 2012-12-31 22:23
每樣少少都夠食有餘啦 ^_^  發表於 2012-12-31 21:22
回復