我的小小農田

作者: tt28 發表于 2012-6-3 23:18:19
60622 1251
tt28 發表於 2012-10-13 23:13:18 |顯示全部樓層
仲有自已爬樹摘既楊桃
2012-10-13 43 (Medium).JPG
回復

tt28 發表於 2012-10-13 23:15:21 |顯示全部樓層
tt28 發表於 2012-10-13 21:51
這種系吾系沖繩苦呢,

tomtomtom  我覺得唔係沖繩苦瓜而是黑苦瓜  
================================
其實我自已都吾肯定.
===============================
tomtomtom  俾D我就唔會密...
=================================
預左你既啦.
回復

tt28 發表於 2012-10-13 23:16:59 |顯示全部樓層
tt28 發表於 2012-10-13 21:55
掛滿水瓜既一號田

esmonhk  等我去打劫先
=======================
咁你幾時來姐.
=========================
esmonhk  未落種子:(  
======================
快啦如果吾系執輸啦
回復

tt28 發表於 2012-10-13 23:23:50 |顯示全部樓層
tt28 發表於 2012-10-13 22:22
翠肉瓜見到花蕊,鼠尾蘿蔔都生長得吾錯.

週日農夫  嘩 原來 tt 是大地主哈 ﹐好多瓜菜收成﹐等我明查暗訪睇下你塊田係邊先得﹐今晚實行喬裝採椒大盜去偷椒…菜啊…我來啦
=====================================================================================
好呀,等你來
回復

tt28 發表於 2012-10-13 23:29:54 |顯示全部樓層
tt28 發表於 2012-10-13 22:46
洛神花再次好多花花啦

週日農夫  收菜收唔切﹐收到手軟啦,多到可以泒街坊,蛇瓜好不好吃?我未見過有得賣
==================================================================
蛇瓜好味既,爽甜,比c瓜好食,個人覺得 至於菜販吾賣,因為它翠嫩易段,吾易運送,所以冇人賣.
回復

tt28 發表於 2012-10-14 20:36:58 |顯示全部樓層
tt28 發表於 2012-10-13 22:01
遲水蘿蔔是否太密呢?

esmonhk  我會收外圍的葉等空氣流通
===================================
多謝姐姐提點.
=====================================
esmonhk  有淨話我知:p
================================
隨時來拿.
esmonhk  多謝!我喜歡生菜
咁幾時來姐?

多謝!我喜歡生菜:)  發表於 2012-10-14 22:18
回復

tt28 發表於 2012-10-14 20:48:07 |顯示全部樓層
tt28 發表於 2012-10-13 22:02
收左幾個月既滿天椒

小白  咁多你愛嚟點用... 吃定浸??
===============================
部份xo醬,部份煮,部份殺蟲.
小白  嘩.. 你又係吃得辣  
我可以食得麻辣加辣既

嘩.. 你又係吃得辣  發表於 2012-10-14 21:21
回復

tt28 發表於 2012-10-14 21:10:12 |顯示全部樓層
收芥菜啦.
2012-10-14 1 (Medium).JPG
2012-10-14 9 (Medium).JPG
回復

tt28 發表於 2012-10-14 21:16:18 |顯示全部樓層
收左第二轉既矮腳白菜,好味冇渣,再培苗
2012-10-13 7 (Medium).JPG
2012-10-14 5 (Medium).JPG

係咪上次嗰 d 種子  發表於 2012-10-14 21:19
回復

tt28 發表於 2012-10-14 21:20:39 |顯示全部樓層
仲有白菜心同小量既wasabi芥菜
2012-10-14 2 (Medium).JPG
2012-10-14 3 (Medium).JPG
回復

tt28 發表於 2012-10-14 21:30:02 |顯示全部樓層
今日種供收左十五斤菜菜同三條蛇瓜,五條送左比園友食既水瓜,都算系大豐收啦
2012-10-14 7 (Medium).JPG

我只係收咗約一斤半菜﹐唉…挫折感好重啊 :'(  發表於 2012-10-14 22:37
佢客氣,應該係倒轉寫五十斤  發表於 2012-10-14 22:20
十五斤...  發表於 2012-10-14 21:32

評分

查看全部評分

回復

tt28 發表於 2012-10-14 21:33:46 |顯示全部樓層
tt28 發表於 2012-10-14 21:16
收左第二轉既矮腳白菜,好味冇渣,再培苗

小白  係咪上次嗰 d 種子
吾系好明?
小白  上次esmonhk 比的那些
========================
吾系,系上季餘下的.

上次esmonhk 比的那些  發表於 2012-10-14 22:36
回復

tt28 發表於 2012-10-14 22:11:18 |顯示全部樓層
tt28 發表於 2012-10-14 21:30
今日種供收左十五斤菜菜同三條蛇瓜,五條送左比園友食既水瓜,都算系大豐收啦 ...

tomtomtom  十五斤...
=============================
童嫂無欺,我專程去街市磅一磅
=============================
esmonhk  佢客氣,應該係倒轉寫五十斤  
好快啦,到時你要來幫手呀,吾該
tomtomtom  你...好無聊...   
我吾磅,點知十五斤姐
==================================================
週日農夫  我只係收咗約一斤半菜﹐唉…挫折感好重啊
===================================================
新手收左斤半好叻啦,加油.

你...好無聊... :)  發表於 2012-10-14 22:13
回復

tt28 發表於 2012-10-16 21:15:57 |顯示全部樓層
系窗台既苦瓜昨晚都好地地,今日就爆開左,將核飛到周圍都系
2012-10-16 1.JPG

循例問吓,d紅色苦瓜籽囊好甜,有冇試過?  發表於 2012-10-16 21:40
回復

tt28 發表於 2012-10-16 21:20:58 |顯示全部樓層
有時間就整下自留既水瓜種子,數數都有幾拾粒
2012-10-16 2.JPG
2012-10-16 3.JPG

一粒變幾十粒, 好過做大耳窿  發表於 2012-10-22 22:02
嘩 你兩個水瓜囊好靚仔啊 好想有一個﹐ 我要點樣才可以整到咁嘅水瓜囊呢?  發表於 2012-10-16 21:24
回復

tt28 發表於 2012-10-16 21:25:45 |顯示全部樓層
大姐姐張家界旅行買返來既糯米粟
2012-10-16 4.JPG

好靚啊…金黃色 ^o^  發表於 2012-10-16 21:36
回復

tt28 發表於 2012-10-16 21:32:24 |顯示全部樓層
tt28 發表於 2012-10-16 21:20
有時間就整下自留既水瓜種子,數數都有幾拾粒

週日農夫  嘩 你兩個水瓜囊好靚仔啊 好想有一個﹐ 我要點樣才可以整到咁嘅水瓜囊呢?
==================================================================
你將水瓜留到輕身,用手搖一搖聽到沙沙聲,就收回家,吹乾,跟住將外殼除就ok啦.
週日農夫  係留係滕上面等佢輕身嗎?
系呀.

dincat  一粒變幾十粒, 好過做大耳窿
========================================
我都想啊!!

係留係滕上面等佢輕身嗎?  發表於 2012-10-16 21:34
回復

tt28 發表於 2012-10-16 21:42:28 |顯示全部樓層
tt28 發表於 2012-10-16 21:15
系窗台既苦瓜昨晚都好地地,今日就爆開左,將核飛到周圍都系

tomtomtom  循例問吓,d紅色苦瓜籽囊好甜,有冇試過?
=========================================
有呀,真系好好味呀
回復

tt28 發表於 2012-10-16 21:43:35 |顯示全部樓層
tt28 發表於 2012-10-16 21:25
大姐姐張家界旅行買返來既糯米粟

週日農夫  好靚啊…金黃色 ^o^
===========================
系紅金色至

都估你一定試過  發表於 2012-10-16 21:47
回復

週日農夫 發表於 2012-10-16 21:57:41 |顯示全部樓層
tomtomtom  循例問吓,d紅色苦瓜籽囊好甜,有冇試過?

乜苦瓜囊食得嘅咩?

系呀,包住粒核紅色外層,好味既.  發表於 2012-10-16 22:17
回復