投訴無門

作者: 青蛙媽媽 發表于 2012-6-2 03:06:35
3079 7

我家公屋2樓平台, 長期有一班人係度食煙由朝到晚, 幾個人坐係地下, 訓起地都有, 煙頭掉到四維都係,

仲加埋賣煙仔交易, 我唔知佢地個D係唔係私煙~

出埋E-MAIL去房署都無用, 只係話而家佢地不過管, 因改左由私人物業管理公司, 我4月頭去埋物業管理投訴, 又話個個位唔關佢地管轄範圍,

話係屬領匯, 一段時間覺得佢地無做過任何野, 再去埋本村區議員投訴都係無用, 我只要求佢地加設"嚴禁吸煙"字牌,

佢地去遠D食都可以嘛~ 我同個女返學, 同其他住係這幢樓的居民, 必會經過佢地, 日日返學, 放學都聞度D惡臭煙味~

至今班垃圾管理, 垃圾議員都無做過任何野, 食煙個班人, 有中年, 後生都有, 都唔知係唔係扼綜援,

佢地真係好討厭~隔離就係交租, 點解佢地班職員可以坐視不理~

八王爺 發表於 2012-6-2 08:04:03 |顯示全部樓層
1。食煙已在大部分室內禁止。
2。戶外食,行街食,吸煙區食。執法人員可以做乜?
3。叫佢走有乜理由?想俾人打?
4。當有人幇你看門口,賊都唔行哩度。
回復

tomtomtom 發表於 2012-6-2 09:49:51 |顯示全部樓層
家父住個公屋屋村,因為有公屋出售計劃,所以D單位公屋歸房署管,出售咗嘅歸管理公司管。樓上私人單位漏水浸到樓下公屋單位天花,個個都話唔係佢管。
回復

青蛙媽媽 發表於 2012-6-2 12:53:26 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2012-6-2 08:04
1。食煙已在大部分室內禁止。
2。戶外食,行街食,吸煙區食。執法人員可以做乜?
3。叫佢走有乜理由?想俾 ...

又唔見其他私樓有咁情況~

跟本係管理質數有問題~
回復

青蛙媽媽 發表於 2012-6-2 12:57:52 |顯示全部樓層
tomtomtom 發表於 2012-6-2 09:49
家父住個公屋屋村,因為有公屋出售計劃,所以D單位公屋歸房署管,出售咗嘅歸管理公司管。樓上私人單位漏水 ...

我個度都係, 買左單位個D, 放狗留下便便地下, 無人理~

佢地係業主啦! 無人可以扣佢分~只會縱容~

難為班清潔工人咋~
回復

Monk's 發表於 2012-6-2 13:23:13 |顯示全部樓層
青蛙媽媽 發表於 2012-6-2 12:53
又唔見其他私樓有咁情況~

跟本係管理質數有問題~

私樓是私人地方,控煙辦都不能管,管理公司只能勸喻...
回復

malawi 發表於 2012-6-2 14:29:59 |顯示全部樓層
可以試吓報館投訴版,就你以上嘅內容,可以影埋相仲好。
回復

芬芬 發表於 2012-6-2 15:02:08 |顯示全部樓層
一區多數不只一個區議員,a議員做不到,就找b啦。試試!如果你自已本座有互委會,向互委會主席再反影!
回復