返回列表 發新帖

做隻香香的蠍子

作者: 蠍子仔 發表于 2008-4-8 14:52:56
5095 34
農夫 發表於 2008-4-11 14:40:56 |顯示全部樓層
嘩!好幸福呀,有咁大地方種植. 恨死隔離
回復

蠍子仔 發表於 2008-4-13 20:09:02 |顯示全部樓層
我真系種過好多,薄荷都10幾種,以前唔識留種,好多種左一年就無玩
E:\我的植物\圖片\植物\grace
E:\我的植物\圖片\植物\一葉蘭
E:\我的植物\圖片\植物\元寶
E:\我的植物\圖片\植物\文竹
E:\我的植物\圖片\植物\水仙
E:\我的植物\圖片\植物\四季蘭
E:\我的植物\圖片\植物\左手香
E:\我的植物\圖片\植物\石斛
E:\我的植物\圖片\植物\多肉
E:\我的植物\圖片\植物\百合
E:\我的植物\圖片\植物\百里香
E:\我的植物\圖片\植物\拖鞋蘭
E:\我的植物\圖片\植物\虎尾蘭
E:\我的植物\圖片\植物\金盞花
E:\我的植物\圖片\植物\長春藤
E:\我的植物\圖片\植物\指天椒
E:\我的植物\圖片\植物\盆栽
E:\我的植物\圖片\植物\紅掌
E:\我的植物\圖片\植物\風信子
E:\我的植物\圖片\植物\香草圖
E:\我的植物\圖片\植物\香蜂草
E:\我的植物\圖片\植物\香蔥
E:\我的植物\圖片\植物\臭草
E:\我的植物\圖片\植物\迷迭香
E:\我的植物\圖片\植物\紫羅蘭
E:\我的植物\圖片\植物\紫蘇
E:\我的植物\圖片\植物\萬代蘭
E:\我的植物\圖片\植物\跳舞蘭
E:\我的植物\圖片\植物\鼠尾草
E:\我的植物\圖片\植物\蝴蝶蘭
E:\我的植物\圖片\植物\薄荷
E:\我的植物\圖片\植物\羅勒
E:\我的植物\圖片\植物\櫻桃番茄
回復

gtrnismo 發表於 2008-4-14 00:51:44 |顯示全部樓層

薄荷都10幾種?????

厲害wor

有D咩呢

請指教
回復

蠍子仔 發表於 2008-4-14 13:10:10 |顯示全部樓層
現存的只有瑞士薄荷,和網友送的朱咖力薄荷
薄荷太易雜交,且常需修剪 ,沒地方來分開獨種一品種
現種最大面積是香蜂草[檸檬薄荷],常作沖茶用
其二是迷迭香,bbq雞翼的主香料
回復

蛀米虫 發表於 2008-4-14 16:03:13 |顯示全部樓層
邊處有左手香買呀??  我屋企勁多蚊, 連蚊香都唔怕
回復

蠍子仔 發表於 2008-4-15 15:10:11 |顯示全部樓層
剪左迷迭香來做香包,等佢陰乾

成斤重

成斤重
回復

農夫 發表於 2008-4-15 15:30:36 |顯示全部樓層
請問有無貓薄荷?(好似好少見)
我想種比貓貓食
回復

fianfumy 發表於 2008-4-15 19:53:05 |顯示全部樓層

回復 24# 的帖子

嘩 .... 蠍子仔 ...你種香草都好多品種 , 我是新手, 希望日後多多指教我 !
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-4-16 11:20:02 |顯示全部樓層
我去花虛幾次想搵左手香,但都搵唔到!邊位人兄知個鋪頭名最好通知聲,等我去買番幾盤!見過有個朋有用水種,好碧綠通透,好靚!所以我都想種!
回復

蠍子仔 發表於 2008-4-16 12:50:19 |顯示全部樓層
單用水種,可能養分不足,令葉變翠,不厚實而通透
另一玩法,
水種要又來試一盆了
唔駛買幾盆啦,買盆番來,葉插好快生根,一下子一大盆了
杆插更易成事

回復

蠍子仔 發表於 2008-4-16 12:54:33 |顯示全部樓層
原帖由 農夫 於 2008-4-15 15:30 發表
請問有無貓薄荷?(好似好少見)
我想種比貓貓食

以前種過,在國內郵寄種子的
將猫薄荷陰乾放入布袋,
欣賞猫仔如何患戀物狂吧
[有些猫不喜歡那味道的]
回復

蠍子仔 發表於 2008-4-17 11:18:07 |顯示全部樓層
來一瓶水種左手香
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-4-18 11:15:07 |顯示全部樓層
原帖由 蠍子仔 於 2008-4-16 12:50 發表
單用水種,可能養分不足,令葉變翠,不厚實而通透
另一玩法,
水種要又來試一盆了
唔駛買幾盆啦,買盆番來,葉插好快生根,一下子一大盆了
杆插更易成事 ...

咁又係,買一盤開幾盤.....
葉插?? 好似AV咁?
回復

蠍子仔 發表於 2008-4-18 13:16:00 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-4-18 11:15 發表

咁又係,買一盤開幾盤.....
葉插?? 好似AV咁?

全對
回復

siu茹 發表於 2010-7-26 11:05:13 |顯示全部樓層
你就好啦,咁多位種野,我想種薄荷,我棵薄荷枯左!!
回復