植料 : 金泥的大小 size

作者: Kennywai 發表于 2008-4-8 14:33:45
3618 11
大家好! 小弟乃新手一名, 想問各位有關於植料的問題.
我在花寶和繽紛分別找到兩種不同大小金泥, 請問你們通常會用size大的(花寶)還是小的(繽紛)作為主要植料 ... 因為小的計起來比較便宜 ... ^_^
heiheimama 發表於 2008-4-8 14:56:48 |顯示全部樓層
我會用大粒的,品質比較好.但其實在大埔也買到一樣的大粒金泥,都係$10包.花x$18細細包.
回復

Purple 發表於 2008-4-8 15:07:34 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-4-8 14:56 發表
我會用大粒的,品質比較好.但其實在大埔也買到一樣的大粒金泥,都係$10包.花x$18細細包.

請問大埔边道賣?
回復

orchids 發表於 2008-4-8 15:24:08 |顯示全部樓層
花寶都有細粒金泥賣ga,不過真係幾貴,本來買細粒的金泥,bunfun平D,但我上次想買時bunfun的唔係金泥,係金粉,所以最後都要去番花寶買.
我都想知邊度有平D又靚的泥炭土,砂珠岩,金泥,....賣.
回復

heiheimama 發表於 2008-4-8 15:29:40 |顯示全部樓層
原帖由 Purple 於 2008-4-8 15:07 發表

請問大埔边道賣?

寶湖花園綠田園.~
回復

heiheimama 發表於 2008-4-8 15:32:57 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-4-8 15:24 發表
花寶都有細粒金泥賣ga,不過真係幾貴,本來買細粒的金泥,bunfun平D,但我上次想買時bunfun的唔係金泥,係金粉,所以最後都要去番花寶買.
我都想知邊度有平D又靚的泥炭土,砂珠岩,金泥,....賣. ...

花寶的泥炭土好多雜質,又唔黑.你可以去返bunbun賣植料處找一包黃色(唔記得係唔係荷蘭來,寫滿鬼文)5L賣$22的(好似叫)Potting Mix,好重身,根本就是泥炭土,黑到痺.買一包用十世.~
回復

orchids 發表於 2008-4-8 17:55:10 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-4-8 15:32 發表

花寶的泥炭土好多雜質,又唔黑.你可以去返bunbun賣植料處找一包黃色(唔記得係唔係荷蘭來,寫滿鬼文)5L賣$22的(好似叫)Potting Mix,好重身,根本就是泥炭土,黑到痺.買一包用十世.~ ...

我有留意到有Potting Mix,但佢寫明Mix,我唔知佢mix左D肥料呀,唔知乜呀咁,我種左幾盆食虫,D泥唔可以有肥.如果寫明peat moss穩陣D.
回復

loklok 發表於 2008-4-8 18:04:11 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-4-8 15:32 發表

花寶的泥炭土好多雜質,又唔黑.你可以去返bunbun賣植料處找一包黃色(唔記得係唔係荷蘭來,寫滿鬼文)5L賣$22的(好似叫)Potting Mix,好重身,根本就是泥炭土,黑到痺.買一包用十世.~ ...

我一包一個月
回復

heiheimama 發表於 2008-4-8 21:01:09 |顯示全部樓層
原帖由 loklok 於 2008-4-8 18:04 發表

我一包一個月

Cant type Chinese ...

Because you use this without mixing! ~
回復

Kennywai 發表於 2008-4-9 11:26:25 |顯示全部樓層
多謝各位提供資料 ... 今晚開始溝泥 ...
回復

mike509 發表於 2008-9-7 11:45:55 |顯示全部樓層
大家好呀
我想問一下如果買金泥~~有冇話邊一隻牌子會比較好架??
仲有其實大粒同細粒既用處有冇分別架????
thank you
回復

sammy 發表於 2008-9-7 12:58:59 |顯示全部樓層
D金泥都唔知要黎做乜, 冇養份, 講保濕, 泥炭土咪得囉, 講透氣, 遠遠不及珠石, 而且好粉, 揚起晒好麻煩, 仲漿住D根, 我寧願用珍珠岩或碎芒骨
回復