用完暖手包內d粒粒可做肥嗎?

作者: rwoo 發表于 2012-5-31 20:59:09
1733 15
有珪藻土、活性炭,但有塩類同日文字唔識解 ,唔敢亂來!
jack872184 發表於 2012-5-31 21:06:03 |顯示全部樓層
塩類好像=salt,
不建議用作肥料.
原因如下:
1)不含N(氮),P(磷),K(鉀)只能補充微量原素(鐵),用處不大
2)可能有鹽,有機會鹹死植物
回復

rwoo 發表於 2012-5-31 21:21:45 |顯示全部樓層
都係唔博啦,謝
回復

mossun 發表於 2012-5-31 22:36:50 |顯示全部樓層
バーミキュライト 即英文 vermiculite 嘅音譯,中文即 蛭石 ,維基話: 「是一種天然、無毒的礦物質,屬於硅酸鹽。由於蛭石有離子交換的能力,它對土壤的營養有極大的作用。」
回復

mossun 發表於 2012-5-31 22:40:31 |顯示全部樓層
百度話:
农业方面
  农业方面,蛭石可用作土壤改良剂,由于其具有良好的阳离子交换性和吸附性,可改善土壤的结构,储水保墒,提高土壤的透气性和含水性,使酸性土壤变为中性土壤;蛭石还可起到缓冲作用,阻碍PH值的迅速变化,使肥料在作物生长介质中缓慢释放,且允许稍过量地使用肥料而对植物没有危害;蛭石还可向作物提供自身含有的K、Mg、Ca、Fe以及微量的Mn、Cu、Zn等元素。蛭石的吸水性、阳离子交换性及化学成分特性,使其起着保肥、保水、储水、透气和矿物肥料等多重作用。试验表明:将0.5-1%的膨胀蛭石掺入复合肥中,可使农作物产量提高15-20%。
园艺方面
  园艺方面,蛭石可用于花卉、蔬菜、水果栽培、育苗等方面。除作盆栽土和调节剂外,还用于无土栽培。作为种植盆栽树和商业苗床的营养基层,对于植物的移栽和运送特别有利。蛭石能够有效地促进植物根系的生长和小苗的稳定发育。长时间提供植物生长所必需的水分及营养,并能保持根阳光温度的稳定。蛭石可使作物从生长初期就能获得充足的水分及矿物质,促进植物较快生长,增加产量。
回復

rwoo 發表於 2012-5-31 23:10:05 |顯示全部樓層
謝謝 so detail information!!
現在所有成份都好似OK, 除了'塩類' 唔 sure is salt or not!
回復

mossun 發表於 2012-5-31 23:19:12 |顯示全部樓層
塩類 是 salts.  查過是食鹽。   但第一樣是 鉄粉,依兩樣嘢唔知適唔適合用來種嘢呢?
回復

孖吉 發表於 2012-5-31 23:31:52 |顯示全部樓層

哂氣,植物最主要需要的是 氮,磷,鉀,上面包嘢完全冇呢啲成份。

暖手包主要成份係鐵粉,經過氧化過程程生熱,用完即係成包係生鏽鐵啦!其他成份只係俾佢容易氧化,份量亦唔會多。

但係你放啲生鏽鐵粉入泥又會點呢?
(1) 鐵鏽會隨水流到盆底,你個地會有一個洗唔甩啲鐵鏽印
(2) 呢度話:過量攝取植物中的鐵元素易患帕金森氏症

想種好植物,請多啲睇其他前輩的帖啦,可以學的嘢多到你跟唔切,唔好嘥時間做啲閉門造車嘅嘢喇~

不過被你口殺吭嚇到想掉唒D鉄做餐具和鐵鍋  發表於 2012-6-1 21:54
回復

2020 發表於 2012-6-1 00:27:00 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2012-5-31 23:31
哂氣,植物最主要需要的是 氮,磷,鉀,上面包嘢完全冇呢啲成份。

暖手包主要成份係鐵粉,經過氧化過程程 ...

................原來我食得太多生鏽野
有解藥嗎

cklife  你點食落肚架? 生鏽野你當鐵锈係調味粉?  發表於 1 小時前
==============================
即係平時食既野入面含生鏽鐵粉囉
但我只記得食過有白粉病既冬瓜桱架喎 .....唔通白粉病....好重生鏽鐵粉?

你點食落肚架? 生鏽野你當鐵锈係調味粉?  發表於 2012-6-1 10:28
回復

jeffreyngcm 發表於 2012-6-1 00:36:28 |顯示全部樓層
2020 發表於 2012-6-1 00:27
................原來我食得太多生鏽
有解藥嗎

WD 40 可以除鏽

左耳入右耳出<----一定唔得, 因為已每日都做緊 T_T  發表於 2012-6-1 12:12
我諗噴...左耳入右耳出...OK...得左..  發表於 2012-6-1 10:28
老人癡呆會改善嗎?  發表於 2012-6-1 00:40
噴有效D,定開水飲有效D?=(^.^)=  發表於 2012-6-1 00:39
回復

jeffreyngcm 發表於 2012-6-1 00:59:41 |顯示全部樓層
有解藥嗎

WD40 一支、
黨蔘兩錢、炒川芎一錢、炙黃耆一錢、當歸一錢、
肉桂一錢、茯苓一錢、白朮一錢、炙甘草一錢、
土雞腿二隻、後腿肉半斤、豬尾骨一根、酒兩大匙、鹽少許

加八碗水大火煮至一碗、再以慢火煲多四十五分鐘、
然後加入冰糖,待完全溶化後即可倒左就會改善老人癡呆症

cats (56).gif

點評 llaus  用bye bye 肉有效好多呀  發表於 1 分鐘前

千祈咪攪錯呀 !!!! 用bye bye 肉變左醫痔漏架

bye bye 肉-->係手,係會抽人後手嗎? 後腿肉------->係腳,要抽人後腳先攞到架,好唔同囉!  發表於 2012-6-1 13:11
用bye bye 肉有效好多呀  發表於 2012-6-1 12:12
而家先睇到--->後腿肉半斤 揪人後腿果D? 好難架!  發表於 2012-6-1 11:07
jeffrey衰囉,扣佢分!  發表於 2012-6-1 11:04
等陣其他人當真呀..........  發表於 2012-6-1 09:51
回復

2020 發表於 2012-6-1 01:09:45 |顯示全部樓層
jeffreyngcm 發表於 2012-6-1 00:59
WD40 一支、
黨蔘兩錢、炒川芎一錢、炙黃耆一錢、當歸一錢、
肉桂一錢、茯苓一錢、白朮一錢、炙甘草一錢 ...

川芎、當歸、肉桂、我都唔食架!
8碗水大火煲淨1碗水......仲要慢火煲45分鐘? 嘜都燶la

jeffreyngcm  無錯,就係要煲燶晒先有功效架^^  發表於 29 秒前
====================
傳說中既老泥丸?!

cklife  睇到你地玩野....笑到我想死....我投降...  發表於 半小時前
====================================
我地玩到樓主個帖.......,可能佢想死

llaus  識做啦!删刪刪  發表於 半小時前
=====================
唔刪 .....會開心D Happy Friday

豬尾骨一條 <----是這條嗎? 身為史納莎既豬May,佢條尾好珍貴架,係非一般豬尾

點評 2020 左耳入右耳出<----一定唔得, 因為已每日都做緊 T_T 發表於 1 分鐘前 如果要有功效係要右耳入左耳出架 ^^  發表於 2012-6-1 12:15
笑c我啦!Hahaha  發表於 2012-6-1 12:01
識做啦!删刪刪  發表於 2012-6-1 11:26
睇到你地玩野....笑到我想死....我投降...  發表於 2012-6-1 10:30
係含笑半步釘  發表於 2012-6-1 10:29
回復

Boris2600 發表於 2012-6-1 10:49:26 |顯示全部樓層
梗係冇睇大腸針
小心中礦物性中毒,如砷毒,其他如重金屬等
回復

rwoo 發表於 2012-6-1 20:02:15 |顯示全部樓層
想知多些同閉門造車根本是兩件事!
看到你們的回應,就知你們的人生有多少意思。

我成日試D人地覺得奇怪既野架,試下之ma,唔得咪再試其他囉,有嘜所謂啫!  發表於 2012-6-1 22:53
冷靜冷靜~ 多看看前人的心得也是好的, 但自己試試亦大有幫助  發表於 2012-6-1 20:06
回復

孖吉 發表於 2012-6-1 20:48:17 |顯示全部樓層
有解藥嗎

唔使解藥咖,肯受教即解,你而家種嘢咪咖咗好多囉!
回復

lola 發表於 2012-6-1 21:51:01 |顯示全部樓層
睇完這個貼,大笑咗,公司的煩惱忘記哂

態度正確,就係好忟時要上園舘笑一笑,心情會好D~  發表於 2012-6-1 22:07
回復