返回列表 發新帖

日本富貴蘭-東出都

作者: chestnut-capped 發表于 2012-5-31 11:21:16
4149 27
chestnut-capped 發表於 2012-6-1 13:05:10 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2012-6-1 12:54
好看!讚!
樓主養功好,心得正!
多多學習。

老師過譽喇~
栽種本來就沒有既定之法, 我只係在品種培育既基本條件下, 不斷咁去參考同學習別人成功既例子, 再通過自己遂樣實證, 由失敗中探取適合自己環境栽種之法, 所以, 跟別人虛心交流同學習, 係好重要架....
回復

wing321 發表於 2012-6-6 14:07:41 |顯示全部樓層
[img][/img]樓主你好!你種的東出都好靚...又能開花
我上年買的東出都算健康!但還未有開花跡象,只是出新芽...
是不是還未夠大組,或這品懂較難開花呢?
回復

八王爺 發表於 2012-6-6 14:47:43 |顯示全部樓層
wing321 發表於 2012-6-6 07:07
[/img]樓主你好!你種的東出都好靚...又能開花
我上年買的東出都算健康!但還未有開花跡象,只是出新芽 ...

好似無乜精神咁樣。

你在哪裏買呢?咁壯健好養的品種,我都想買。
回復

chestnut-capped 發表於 2012-6-7 11:18:47 |顯示全部樓層
wing321 發表於 2012-6-6 14:07
[/img]樓主你好!你種的東出都好靚...又能開花
我上年買的東出都算健康!但還未有開花跡象,只是出新芽 ...

第一, 請問是否每年都有換水苔? 今年已換水苔未?

第二, 放置位置在哪裡? 有否足夠陽光?

這兩方面都很重要, 我覺得風蘭係會花一點時間來會適應地方, 以及植株要夠老身才會開花, 但當它適應地方及夠老身後, 每年開花應沒問題, 我看你此株壯建, 開花是遲早既事 (風蘭花期一般在6至7月左右), 早上不妨多晒一點(盛夏就要避免了), 東出都是很健壯存活率高的品種!
回復

wing321 發表於 2012-6-7 14:13:15 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2012-6-6 14:47
好似無乜精神咁樣。

你在哪裏買呢?咁壯健好養的品種,我都想買。

在花噓巷仔,以前有打麻雀那處問問...應該還有...未放出來買賣
回復

wing321 發表於 2012-6-7 14:43:22 |顯示全部樓層
chestnut-capped 發表於 2012-6-7 11:18
第一, 請問是否每年都有換水苔? 今年已換水苔未?

第二, 放置位置在哪裡? 有否足夠陽光?

謝謝樓主詳細的解答
  1,買回來已即時換水苔...水苔用了近一年...是否等花期過了才換新水苔呢?《換咗會易d開花嗎?》
  2,放在向東的窗邊,是全日照,應該有足夠陽光。
  3,只有成株1菖7片葉,有2菖中苗及3菖小苗...是否還未夠老身呢?
回復

chestnut-capped 發表於 2012-6-7 16:31:20 |顯示全部樓層
wing321 發表於 2012-6-7 14:43
謝謝樓主詳細的解答
  1,買回來已即時換水苔...水苔用了近一年...是否等花期過了才換新水苔呢?《換咗 ...

換水苔應3至4月底前完成, 你棵只來港一年未熟氣候暫都不宜換住, 至少待秋涼或最好等明春才換吧, 換水苔係防止根系糾結, 俾佢透透氣, 順便吸取新養份...
你棵看來健康, 光照亦夠, 再等多一會吧, 有些風蘭8月尾也會開花的..
回復

八王爺 發表於 2012-6-7 17:01:50 |顯示全部樓層
wing321 發表於 2012-6-7 07:43
謝謝樓主詳細的解答
  1,買回來已即時換水苔...水苔用了近一年...是否等花期過了才換新水苔呢?《換咗 ...

葉有斑的品種,不開花也很美。不必強求看花,葉長的好,更勝賞花。

絕對同意!!  發表於 2012-6-7 18:34
回復