小家超市

作者: 菜妹 發表于 2012-5-29 01:17:28
1891 6

超市每日棄置大量新鮮食品, 麵包淋水, 蔬菜噴漂白水, 不讓拾荒者執食物. 行為真係超級老土.
佢地解釋怕會影響生意, 唔捐俾社福機構.  
去得超市買菜,通常都係冇時間行街市,仲邊個咁得閒等執垃圾? 超市真係諗多左.

電視日日播慳得一蚊得一蚊, 蔬菜條碼保證. 嘥錢賣廣告,不如慳返D廣告費, 減價實際得多.
企業形象與其搵明星代言人, 點解唔將每日棄置既食物捐贈窮困家庭?

改變超市
http://hkgreen.mysinablog.com/in ... p;articleId=3576086
tomtomtom 發表於 2012-5-29 01:28:08 |顯示全部樓層
我附近有間茶餐廳,每日下午6點後麵包大減價,好似係1蚊個,好多長者到時到候排隊。雖然唔係免費,但都好有良心,帮到唔少人,又唔浪費。

我附近有間茶餐廳都好有心...每逢舊歷十五,會派早餐比長者食。  發表於 2012-6-2 20:40
回復

empire 發表於 2012-5-29 10:34:49 |顯示全部樓層
我屋企樓下間惠X, 晚上8點後啲新鮮食品都會特價發售。
原價$30+嘅士多啤梨, 最平減到去$15; 一盒藍莓最平試過賣$2。
唔知係咪多咗好多知"訂"嘅人, 所以佢減得少咗。

仲要佢地D士多啤梨仲係粒粒都爛~  發表於 2012-6-2 02:48
減$0.5, 真係多謝晒wor  發表於 2012-5-30 13:19
我上年係apm吉x島見過壽司一盒減$0.5, 睇到個價錢開頭以為自己搞錯. 唔食都好奇問下係咪睇錯, 點知真係減幾毫.  發表於 2012-5-29 13:37
回復

corina 發表於 2012-5-30 00:40:46 |顯示全部樓層
唔要都唔比人,算死草
回復

empire 發表於 2012-5-30 10:42:56 |顯示全部樓層
菜妹  我上年係apm吉x島見過壽司一盒減$0.5, 睇到個價錢開頭以為自己搞錯. 唔食都好奇問下係咪睇錯, 點知真係減幾毫.  發表於 昨天 13:37
***************************************************************************************************************************
係呀, 有時佢地啲markdown價呃人架。
我見過尖沙咀某百X有啲Markdown價同正價冇乜分別。又見惠X同系較高檔次果間, 佢貼咗個Markdown價錢貼響啲盒庄水果 (e.g.士多啤梨), 但係其實份量係俾正價果啲小, 我估佢地係"瀝"走啲爛士多啤梨, 然後按比例減翻俾你, 並非真係大幅減價賣俾你。
回復

青蛙媽媽 發表於 2012-6-2 02:47:04 |顯示全部樓層
我家係舊式30年屋村, 多窮人居住, 樓下獨市W公司, 入埋晒D貴價澳洲空運肉, 新鮮擺度過晒期都無人買, 變晒黑色仲要攞出來扮特價,

如果佢肯新鮮個陣調低價格, 就會可能有人買~

真係好浪費食物~
回復

cklife 發表於 2012-6-2 20:37:56 |顯示全部樓層
我記得都幾耐下之前...雜誌報導...

有一D人執超市掉出黎既菜同肉仲有麵包..擺地攤賣....
影相出黎包部份包裝仲有超市既名...
話D人執過期野黎賣..會影響買果d人健康(買既好多係攞終緩或老人家)
仲話超市做乜唔管理好過期食品....

之後,有一個執開超市麵包食既終緩人士同我講...話無得再執麵包食喇...
(之前市超D呀姐...會借D  E  咁連包裝一齊掉出黎..定時定後等佢地執...依家無依支歌仔唱囉...
回復