四月的葉, 現在已有苖了 很開心

作者: jurassic 發表于 2012-5-28 23:38:14
1259 11
IMG_1443 (Small).JPG IMG_1445 (Small).JPG IMG_1455 (Small).JPG IMG_1449 (Small).JPG IMG_1452 (Small).JPG IMG_1446 (Small).JPG IMG_1444 (Small).JPG IMG_1451 (Small).JPG

四月的葉, 現在已有苖了  很開心
IMG_1450 (Small).JPG

評分

查看全部評分

lok_1980 發表於 2012-5-29 09:26:10 |顯示全部樓層
尾二果張相,最右面中間果盆,白色盆仔,紫花迷你品種果盆係乜品種?佢好靚女喎。
回復

jurassic 發表於 2012-5-29 12:31:30 |顯示全部樓層
lok_1980 發表於 2012-5-29 09:26
尾二果張相,最右面中間果盆,白色盆仔,紫花迷你品種果盆係乜品種?佢好靚女喎。 ...

那個花沒有名, 因為我在花墟 看見當時未有花, 但他像就來C    
越看覺得它越可憐  所以帶回家搞好佢  沒名的 10元一盤的,  
回來我放漂白水后 轉盤,  都有2-3個月了 好快有花, 勁開心

我想同你交換佢的葉呀......有無大d的照片呀?  發表於 2012-5-29 13:12
回復

DORA 發表於 2012-5-29 12:35:00 |顯示全部樓層
好好成績喎!
回復

jurassic 發表於 2012-5-29 12:45:00 |顯示全部樓層
DORA 發表於 2012-5-29 12:35
好好成績喎!

謝謝你,   
我比足100分心機來種,  
看見你們都贊許, 我要再種多D
送比人, 等多D人 中毒  哈哈哈
回復

jurassic 發表於 2012-5-29 14:03:05 |顯示全部樓層

lok_1980
看到嗎, 不知為何回答到下面了

我今天上了大陸工作 要星期五才回香港,
到時我再影相 和寄給你
但你要教我如何寄 ,因我未寄过的

好呀,你可以看這裏 http://hkplants.com/thread-92856-1-1.html  發表於 2012-5-29 14:07
回復

Xiaoyu 發表於 2012-5-29 14:14:26 |顯示全部樓層
真是苦大仇深呀

令人中毒太深, 我的本份 哈哈哈  發表於 2012-5-29 21:24
回復

Louky 發表於 2012-5-29 14:33:06 |顯示全部樓層
jurassic 發表於 2012-5-29 12:45
謝謝你,   
我比足100分心機來種,  
看見你們都贊許, 我要再種多D

我想問下點種D苗先會大得快D?我的比你早種,但葉仔只是小小的!THX!
回復

jurassic 發表於 2012-5-29 14:56:09 |顯示全部樓層

我把壯的葉 CUT出來 只剩下1CM-1.5CM 宜接入泥,  不放水中等根,(會幾個月都冇葉仔出的)
今次大約40多天已有部份有葉 我就立即轉盤,  有1-3棵 可分3盆  好開心,  
但有D 仍未有起色, 但我昨天照樣換了新泥, 希望可快D 有小葉出 , (不要插太深,就出葉快D)

還有大約12盆 放了到公司, 24小時有冷氣, 反宜未有小葉, 奇怪
回復

Louky 發表於 2012-5-29 20:33:41 |顯示全部樓層
jurassic 發表於 2012-5-29 14:56
我把壯的葉 CUT出來 只剩下1CM-1.5CM 宜接入泥,  不放水中等根,(會幾個月都冇葉仔出的)
今次大約40多天已有 ...

謝謝你!可能我留柄太長,大約一至兩吋,而且插泥深咗!我可次再試試。多謝寶貴意見!

我昨天插了兩片出葉時, 找你,看看你的ok 未  發表於 2012-5-29 21:23
回復

Kassidy 發表於 2012-5-29 21:38:22 |顯示全部樓層
hihi, 想請教插葉的泥要keep住濕潤/ 泥乾才要淋水呢?
回復

jurassic 發表於 2012-5-29 21:49:59 |顯示全部樓層
Kassidy 發表於 2012-5-29 21:38
hihi, 想請教插葉的泥要keep住濕潤/ 泥乾才要淋水呢?

我都忘了說 插泥后我放在温箱, 大約4-5天 我會淋水,  500ml 水加2滴肥, 是花po 的普通平均肥

多謝指教, thanks!  發表於 2012-5-29 21:55
回復