想種土瓶.

作者: heison 發表于 2012-5-27 09:43:23
1294 7
請問各位c 兄c姐,小妹想種土瓶呀,請問新手可以係邊到搵到呢?另外想問一問,佢地個瓶仔係米都會引d昆蟲走入去,之後溶左ka???謝謝
Monk's 發表於 2012-5-27 20:34:12 |顯示全部樓層
如果真想種土瓶, 花墟森X不時有賣, 但建議先爬爬文研究如何種植.

我最喜歡的食蟲植物正是土瓶, 五年多前買了一盆, 牠陪了我一個月. 直至今日還是最喜歡但巳再沒有買過了.

坦白說, 我承受不了第二次的痛.

我讚成妳種, 但千祈不要是一時衝動
回復

heison 發表於 2012-5-28 23:10:00 |顯示全部樓層
myaisha0435 發表於 2012-5-27 11:22
如果..只係為左捉蟲的話...用捕虫貼比例有效...............

種左佢成3年...我都未見個有野爬入去 ....... ...

哈哈,唔係呀~只係好奇問下~ 多謝你既意見喲
回復

heison 發表於 2012-5-28 23:17:53 |顯示全部樓層
Monk's 發表於 2012-5-27 20:34
如果真想種土瓶, 花墟森X不時有賣, 但建議先爬爬文研究如何種植.

我最喜歡的食蟲植物正是土瓶, 五年多前買 ...

森x係米即係果個婆婆呀?我上星期3 係佢到買泥炭to~都唔見佢有食虫wor~~~係米有日子分ka?即係好似例五反貨咁呢?
佢個樣好似笑緊咁,有一種特別既感覺.唔通係緣份@@

天橋果邊, 龜靈膏 , 巷仔隔離 ! (婆婆個檔係 "7記")  發表於 2012-5-29 08:27
回復

Monk's 發表於 2012-5-28 23:31:01 |顯示全部樓層
heison 發表於 2012-5-28 23:17
森x係米即係果個婆婆呀?我上星期3 係佢到買泥炭to~都唔見佢有食虫wor~~~係米有日子分ka?即係好似例五反貨 ...

森x近乎365日都有食蟲賣, 太子道西, 電力站對面
回復

heison 發表於 2012-5-29 21:59:52 |顯示全部樓層
屎火啦...宜家綜合左2位 c hing 既地址.....我冇曬方向><""""因為我唔知有天橋=="又唔知有電力站=="其實....可唔可以問下,如果我係花園街去,米會過條馬路既(最尾果間shop係買鞋)過左對面之後有間買麵包既...咁之後應該點行呀...我係super路痴黎ka>0<唔該曬呀><
回復

Monk's 發表於 2012-5-29 22:11:41 |顯示全部樓層
heison 發表於 2012-5-29 21:59
屎火啦...宜家綜合左2位 c hing 既地址.....我冇曬方向>0

如圖

回復

heison 發表於 2012-5-30 23:16:13 |顯示全部樓層
嘩~好勁呀~有埋地圖~下次跟住地圖去先,大約知知地係邊樹,真係唔該曬你地呀~^0^
回復