求助~釀糯米酒

作者: tulipad 發表于 2012-5-26 23:16:38
2334 5
我想釀一平糯米酒留待冬天用, 但是在網上找資料都找不到有什麼好的保存方法
因為我知道要是發酵太久, 酒會變酸, 但雪櫃又冇位放
請問各位有冇D咩好方法?
在網上睇有人話將酒發酵好之後就同米分離, 有人話發酵好之後拎去煮, 但係有人就咁放係度好似都冇咩問題.....
有冇人試過以上方法?

另外D人話米酒可以愈放愈香, 如果唔放雪櫃要點樣保存先可以KEEP到三、五、七年後拎出黎飲都冇問題?
仲有, 有冇人知道邊度有酒埕買?

煩麻大家幫幫忙!先謝過了~
andyman 發表於 2012-5-27 21:08:37 |顯示全部樓層
小時候見媽媽儲存法,係隔去米飯, 只剩下酒,放在床下底保存,愈久愈醇.........
當然而家床下擺唔到野啦, 估計擺在陰涼地方都可以掛, 但問題係以現在的衛生標準,你又敢唔敢飲呢?
回復

jack872184 發表於 2012-5-27 22:04:48 |顯示全部樓層
"酒有酒精,可以KILL菌~"咁諗咪得lo...
回復

tomtomtom 發表於 2012-5-27 23:03:33 |顯示全部樓層
透明玻璃樽(浸梅酒嗰隻)得唔得?我喺D家庭式嘅家品店買過。唔係或者八X甜醋問吓?
回復

八王爺 發表於 2012-5-28 06:08:08 |顯示全部樓層
酒分出來,用玻璃瓶密封,可以存十年八年不變。
釀酒之後的米,叫酒釀或酒糟,吃了或做菜﹑甜品都得。
回復

bellflower 發表於 2012-6-1 14:26:29 |顯示全部樓層

我家裡有一瓶是朋友媽媽釀給我煮黃酒雞肉用
就放在不見光的櫃裡
糯米沒有濾掉
放了一年多仍然很香 (不過快被我吃光了...... 淚)
回復